• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ultieme jump van Roelandts komt te laat

  Nizzolo klopt op de streep Jurgen Roelandts

  Jürgen Roelandts heeft net naast de ritzege gegrepen in de Eneco Tour. Hij strandde en de sprint op een banddikte van winnaar Giacomo Nizzolo. Tom Boonen behoudt de leiderstrui. "Ik had niet verwacht dat ik hier zou winnen", zegt Nizzolo.

  Na tien kilometer trok Laurens De Vreese op pad om zijn strijdlusttrui definitief te houden. Hij kreeg De Wilde, Delage en Moeravjev mee. De vier kregen vijf minuten, Delage was even virtueel leider, maar moest als eerste vooraan lossen. Op 30 kilometer van de streep was iedereen opgeslokt.

  Twee rotondes op het eind verstoorden de spurtvoorbereiding. Toen het wat stilviel, ging Nizzolo van ver aan. Roelandts kwam net te laat, al dacht de Belg van Lotto-Belisol wel dat hij de winnaar was. Maar zijn zegegebaar (foto) was tevergeefs: net als donderdag moest hij vrede nemen met de tweede plaats.

  Voor Nizzoli is het zijn eerste zege in een wedstrijd van de WorldTour. Dit seizoen zit hij aan drie overwinningen. In de Ronde van Wallonië won hij een etappe en stak hij ook de eindzege op zak.

  "Dit is een speciale dag. Ik had niet verwacht om hier te winnen. Ik kwam gewoon om goed te koersen. Ik wist zelfs niet dat ik gewonnen had. Ik kwam boos bij de bus omdat ik dacht dat ik tweede was. Daar hoorde ik dat ik eerste was."

  "De sprint? Ik anticipeerde toen het op 300 meter van de streep wat trager ging. Dat had ik ook al geprobeerd in de eerste rit,  maar toen lukte het niet."

  Boonen: "Eindwinst? Weinig kans"

  Tom Boonen behield met een vijfde plek de leiding maar de Belgische kampioen kwam op het eind nog met de schrik vrij. Bijna deed de Fransman Arnaud Démare hem vallen. Boonen maalde er niet om.

  "Het was weer een lastige finale, waarin de sprinters risico moesten nemen. Maar als sprinter weet je dat dat erbij hoort. In de finale was de opdracht recht blijven en dat is gelukt. Wil je geen gevaar, dan moet je niet sprinten."

  "In de tijdrit van zaterdag wil ik de schade beperken. Ik wil in de top 15 eindigen. De leiderstrui motiveert me om voor eindwinst te gaan, maar mijn kansen schat ik wel niet hoog in."

  Roelandts: "Zonder pech had ik zeker gewonnen"

  Jürgen Roelandts dacht dat hij gewonnen had. De renner van Lotto-Belisol kreeg in de laatste kilometer nog materiaalpech. "Zonder pech had ik zeker gewonnen. Het gebeurde op 500 meter van de streep. Hoe het kwam, weet ik niet precies, maar na de finish stelde ik vast dat mijn wiel niet goed meer draaide, omdat er twee spaken gebroken waren."

  "Jammer, anders had ik gewonnen. Als je ziet welke achterstand ik op Nizzolo overbrugde, ben ik er zeker van dat ik hem met een goed wiel had geklopt."