• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nys: "Dit is echte speeltuin voor mountainbiker"

  Kevin Van Hoovels en Sven Nys zijn de Belgische mountainbikers in Londen.

  Zondag komen Sven Nys en Kevin Van Hoovels in actie in het mountainbiken. Nys is in de wolken met het parcours, Van Hoovels had het liever anders gezien. "Dit parcours neigt meer naar het moderne mountainbike", zegt Nys.

  Sven Nys verkende donderdag het parcours. "Dit is echt een speeltuin voor een mountainbiker. Je kunt hier doen wat je moet doen. Je hebt techniek, explosiviteit en kracht nodig", zegt hij.

  "Chapeau voor de mensen die dit hebben uitgetekend. Het is fantastisch gedaan, want vroeger was het hier een gewone heuvel." Het parcours bestaat dus vooral uit artificiële hindernissen. "Dat neigt meer naar het moderne mountainbike. Dit is waar het naar toe moet. Het is ook overzichtelijker voor de toeschouwers."

  Wat verwacht Nys van de wedstrijd? "Ik hoop op een top 8, maar veel zal afhangen van de eerste ronde. Ik verwacht dan veel valpartijen. Ik moet proberen veel renners in te halen zonder te veel krachten te verspelen. De conditie is goed en op technisch gebied zit ook alles snor."

  "Ik heb alles in mijn marge om een goede wedstrijd te rijden, maar je moet geluk hebben. Ook als het tegenvalt, moet je er vol voor gaan. Dat ik er hier bij ben, is al een unieke prestatie."

  Voor Nys is tweevoudig olympisch kampioen Julien Absalon de topfavoriet. "Hij weet wat hij moet doen en is niet nerveus te krijgen. Maar hij zal wel tegenstand krijgen van Nino Schurter. Het zal een echte strijd worden."

  Van Hoovels: "Parcours is heel verraderlijk"

  Kevin Van Hoovels kwalificeerde zich vorig jaar al voor de Spelen en kon dus rustig toewerken naar zijn wedstrijd. "Het was een lange voorbereiding, maar ik ben er klaar voor. Ik presteerde door ziekte en pech minder in het begin van het seizoen", zegt de mountainbiker.

  "Maar ik voel dat de vorm verbetert. Op het BK (waar hij tweede werd, red) was ik al goed. Het is hier wel een verraderlijk parcours. Het is snel, droog, lastig en bijna nergens vlak."

  "Ik heb liever een ander parcours, met langere beklimmingen. Ik heb me dus wat moeten aanpassen. Maar dit is wel goed voor het publiek. Je kan het hele parcours zien en de rotsen maken het spectaculair."

  "Ik denk dat een plaats in de top 16 wel een goed resultaat is. Maar alles zal wel moeten meezitten."

  De Bie: "Haalbaar parcours voor Nys"

  Ook bondscoach Rudy De Bie deed mee aan de parcoursverkenning. "Het is een mooie omloop. Er is hard aan gewerkt en het is zeker niet extreem zwaar. Het is haalbaar voor alle renners en zeker voor Sven."

  "Als Nys een goede dag heeft, mag hij hopen op een plaats in de top 10. Van Hoovels kan misschien in de top 15 eindigen. Je merkt dat zijn vorm groeit. Na een moeilijk seizoensbegin is hij zich aan het herstellen."