• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Borlées & co gaan met zesde tijd naar finale

  Kevin Borlée heeft als laatste loper nog veel plaatsen goedgemaakt.

  De Belgische estafetteploeg op de 4x400 meter heeft zich geplaatst voor de finale. Dat ging wel niet zonder moeite. De Belgen werden pas vierde in hun reeks en moesten even bang afwachten. De finale - met negen landen - is morgenavond (22.20u).

  Nils Duerinck, de vervanger van de geblesseerde Jente Bouckaert, moest veel terrein prijsgeven als startloper. Jonathan Borlée kon pas als achtste en laatste van start en moest dus meteen vol aan de bak.

  Jonathan zag onderweg Zuid-Afrika en Kenia wegvallen en rukte op naar de vijfde plaats, in het spoor van de top drie. Gillet kon die vijfde plaats wel vasthouden, maar net als Duerinck verloor hij veel terrein.

  Kevin Borlée moest als slotloper een inhaalrace beginnen. Dankzij een grote inspanning liep hij de Pool voorbij, maar de top drie was gaan vliegen.

  België finishte als vierde in zijn reeks achter Trinidad & Tobago, Groot-Brittannië en Cuba. Het was dan bang afwachten of de tijd van 3'01"70 voldoende zou zijn voor de finale. Dat was uiteindelijk het geval. België had de zesde tijd van alle finalisten.

  Enkel VS en Bahama's gaan nog sneller

  In die tweede reeks zaten met de Verenigde Staten, de Bahama's, Jamaica, Rusland en de Dominicaanse ploeg enkele sterke landen.

  Bij Jamaica, toch een van de favorieten, liep het mis. Jermaine Gonzalez, vorig jaar nog vierde op het WK, moest opgeven. De Bahama's en de VS liepen onbedreigd naar de kwalificatie, Rusland was als derde trager dan België.

  De Dominicaanse Republiek en Venezuela werden na de race nog gediskwalificeerd en zo liepen onze landgenoten uiteindelijk de zesde tijd van alle finalisten. Het Belgische record staat sinds Peking 2008 op 2'59"37, een chrono waarmee ons land toen vijfde werd in de olympische finale.

  Pistorius en Zuid-Afrika toch naar finale

  Zuid-Afrika, met Oscar Pistorius, werd na protest opgevist voor de finale. De Zuid-Afrikanen waren in de reeks van België uitgeschakeld na een val van tweede loper Ofentse Mogawane, maar dienden een klacht in omdat Mogawane ten val kwam door een fout van een Keniaan.

  De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) gaf gehoor aan die klacht. "De jury heeft Kenia gediskwalificeerd omdat zijn loper het traject van de Zuid-Afrikaanse atleet afsneed en zo ten val bracht." Op die manier hebben we morgenavond geen acht landen in de finale, maar wel negen.

  Meld aan met je profiel op Facebook, Twitter of Sporza en reageer: