• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Verspringster Reese kan ook oogsten op Spelen

  Brittney Reese volgt Jackie Joyner-Kersee op als Amerikaanse winnares van het verspringen.

  Brittney Reese is de tweede Amerikaanse atlete die de verspringcompetitie wint op de Spelen. Met haar tweede sprong (7,12 meter) zette ze de concurrentie al schaakmat. Janay DeLoach maakte het Amerikaanse feest compleet met brons.

  Het goud en brons van vier jaar geleden, de Braziliaanse Maggi en de Nigeriaanse Okagbare, sneuvelde al in de kwalificaties van het verspringen. Ook Brittney Reese zelf ontsnapte maar ternauwernood aan een uitschakeling. Na twee nulsprongen leverde ze een veilige, maar matige 6,57 meter af bij haar laatste sprong.

  In de finale was Reese wel bij de les. Bij haar tweede sprong overschreed ze de magische kaap van de 7 meter: 7,12 meter. De anderen leken al meteen uitgeteld, al deed de Russin Jelena Sokolova nog een verdienstelijke poging met een sprong over 7,07 meter, een persoonlijk record.

  Na vier wereldtitels (twee indoor en twee outdoor) voegt de 25-jarige Reese een olympische titel aan haar palmares. Ze is pas de tweede Amerikaanse op de erelijst van het verspringen. Jackie Joyner-Kersee won goud in 1988.

  "Dit is een onwerkelijk moment", zegt Reese. "Ik was erg emotioneel tijdens mijn ereronde, want mijn moeder en tante waren hier. Ik draag deze medaille op aan iedereen uit Mississippi, dat zwaar heeft afgezien na orkaan Katrina."