• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Murdoch koopt Nederlandse voetbalrechten

  Rupert Murdoch belandt in Nederland.

  Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft de uitzendrechten voor het Nederlandse voetbal gekocht. Hij betaalt meer dan een miljard euro voor de rechten, vanaf het seizoen 2013-2014 tot 2025.

  De Nederlandse voetbalploegen hebben het grootste tv-contract uit hun geschiedenis afgesloten. Rupert Murdoch kocht via zijn tv-bedrijf Fox de uitzendrechten voor 12 seizoenen.

  De Nederlandse ploegen hadden met "Eredivisie Live" zelf een zender opgericht. Die komt nu voor 51% in handen van Murdoch. Fox heeft ook al de live-voetbalrechten in Italië, Engeland en Duitsland, waar het het voetbal (betalend achter de decoder) uitzendt onder de naam Sky.

  De lucratieve deal bezorgt de Nederlandse ploegen heel wat financiële ademruimte. Fox heeft het eerste seizoen ruim 60 miljoen euro veil voor het voetbal, wat oploopt tot zo'n 100 miljoen in de laatste contractjaren.

  Gemiddeld zal het Nederlandse voetbal jaarlijks zo'n 85 miljoen euro overhouden aan de tv-rechten. Ter vergelijking, in België heeft Telenet de uitzendrechten voor 3 jaar voor 55 miljoen gemiddeld.

  De Nederlandse voetballiefhebber zal dus voor live-voetbal wellicht een digitaal abonnement moeten aanschaffen. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de samenvattingen uit de Eredivisie, die zijn dit seizoen alvast nog op NOS.