• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische ruiters missen eindstrijd in jumping

  Jos Lansink verzamelde 8 strafpunten en was daarmee de beste Belg.

  Jos Lansink, Dirk Demeersman en Grégory Wathelet zijn er niet in geslaagd de tweede ronde van de jumpingfinale te bereiken. Het drietal ging meermaals in de fout en eindigde buiten de top 20. Intussen zit er een serieuze haar in de boter in het Belgische kamp (zie reacties).

  Dirk Demeersman werd opgevist voor deelname aan de jumpingfinale. Hij moest als derde ruiter de piste in en het ging al vroeg fout. Aan de waterbak verzamelde hij met Bufero van het Panishof de eerste strafpunten, aan het einde werden het er negen. Demeersman eindigde uiteindelijk gedeeld 26e.

  Grégory Wathelet verging het ook niet goed. Hij reed in de vorige rondes telkens degelijk en verzamelde 4 strafpunten. Dit keer liep het niet goed, Wathelet en Cadjanini Z lieten 12 strafpunten optekenen en beëindigen hun olympisch toernooi zo op plaats 29.

  Jos Lansink kwam als laatste Belg in actie. Met Valentina van 't Heike liet hij acht strafpunten noteren en moet zich zo tevreden stellen met een gedeelde 23e plaats.

  Enkel de top 20 plaatst zich voor de finale en daar zijn de Belgen dus niet bij. Zes combinaties bleven foutloos in de eerste ronde.

  Lansink: "Te veel aan tijd gedacht"

  Jos Lansink droeg als laatste starter de resterende Belgische hoop op zijn schouders, maar ook hij kon de verwachtingen niet inlossen. "Helaas is het er niet uitgekomen", zegt Lansink.

  "Ik had een goed gevoel, maar na de waterbak heb ik iets te veel aan de toegestane tijd gedacht. Ik had daar misschien één galopsprong extra moeten rijden, maar de tijdslimiet is heel scherp en een strafpunt voor tijdsoverschrijding kan ook zwaar doorwegen."

  De Belgische ruiters leverden een ontgoochelende prestatie af in Londen. "Het was geen succes. We hadden zeker gehoopt om hoger te eindigen met het team. Als we de tweede ronde hadden kunnen rijden, dan waren we met ons resultaat nog vijfde geworden."

  "Jammer genoeg laat het nieuwe reglement maar acht landen toe, dus maakten we geen kans. In Kentucky waren we bijvoorbeeld na de eerste ronde negende en werden we uiteindelijk derde. Op elk toernooi gaat de landenwedstrijd over twee ronden, dus waarom niet op de Spelen? Daar moet toch eens over gesproken worden."

  Demeersman: "Slechte verliezers"

  Dirk Demeersman mocht als "lucky loser" starten in de eerste finaleronde, maar werd daarin kansloos uitgeschakeld. "Toch ben ik tevreden", zegt Demeersman.

  Demeersman, die acht jaar geleden in Athene nog vierde werd met Clinton, begon complexloos aan zijn finale. "Ik was blij dat ik mocht starten, al weet je dat die kans er zeker inzit als je eerste reserve bent. Ik voelde geen stress en heb vooral genoten van wat misschien mijn laatste olympische finale kan geweest zijn."

  De Belgische ruiter ging tijdens de finale met zijn paard Bufero in de fout aan de waterbak en op de laatste hindernis. "Bij die laatste hindernis voelde ik dat Bufero op was. Hij voelde aan als een band die leegloopt. Maar toch ben ik tevreden over zijn prestatie. Hij heeft bewezen dat hij hier op zijn plaats is."

  Demeersman pareert daarmee de kritiek dat Bufero zijn limieten bereikt heeft. "Het zijn slechte verliezers, zij die uit de boot vielen bij de selectie, die dat zeggen. Dat vind ik eigenlijk heel zwak. Ze zijn ons al een maand aan het plagen."

  "Ik wil er niet verder over uitweiden, maar ik heb toch één of twee vrienden verloren in de aanloop naar deze Spelen. Het heeft mijn prestatie niet beïnvloed, maar ik vind dat je nooit het paard van een collega mag beoordelen. Dat kan een ruiter perfect zelf doen."

  Philippaerts: "Sommige zaken beter niet gezegd"

  Ludo Philippaerts kon zijn niet-selectie slecht verteren. De ruiter beseft dat hij daardoor misschien wat uit de bocht gegaan is. "Het zou kunnen dat ik wat heb gezegd dat niet in goede aarde is gevallen bij de andere ruiters", zegt Philippaerts.

  "Ik was heel gemotiveerd om naar de Spelen te gaan, net als mijn zonen. Als je dan net naast de selectie valt, zegt je misschien zaken die je beter niet gezegd had. Maar dat zijn vijgen na Pasen."

  Bij Dirk Demeersman lijkt er definitief iets gebroken in zijn vriendschap met Philippaerts. "Dat is heel jammer. Dirk is een heel goede ruiter en ik heb nooit iets tegen hem persoonlijk gehad. Ik zal er met hem nog wel eens over praten."

  Ook zoon Olivier moet het ontgelden bij de Belgische ruiters. "Ik kan me moeilijk inbeelden dat hij heel kritisch is geweest want dat ligt niet in zijn aard."

  "Misschien moeten we straks eens rond de rafel gaan zitten. Als je als sportman niet ontgoocheld bent omdat je er niet bij bent, dan kan je er beter mee stoppen want dan ben je niet gemotiveerd. Maar Londen is voorbij, voor mij is de bladzijde omgedraaid."