• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hansen 1e omnium-kampioen, Van Hoecke anoniem

  Gijs Van Hoecke had meer verwacht van zijn Spelen.

  De jonge Deen Lasse Hansen heeft de eerste olympische titel in het omnium opgeëist. Gijs Van Hoecke kon zijn zwakke eerste dag niet meer goedmaken. Hij eindigt 15e, na een anonieme wedstrijd. "Ik heb hier geen verklaring voor."

  Gijs Van Hoecke nam deel aan zijn eerste Olympische Spelen. In het omnium moeten de deelnemers zes disciplines afwerken: de baanronde, de puntenkoers en de afvalling op zaterdag en de achtervolging, de scratch en de tijdrit op zondag.

  Zaterdag was een dag om snel te vergeten (zie onderaan). Zondag opende Van Hoecke wel met een goeie prestatie op de achtervolging. Van Hoecke reed met een renner uit Hongkong.

  Dankzij een uitstekende slotkilometer deed hij 4'29"992 over de 4 kilometer, goed voor een tiende plaats. De Deen Lasse Norman Hansen was de snelste van de 18 deelnemers (4'20"674).

  In de scratch ging het toch weer mis voor Van Hoecke. Hij toonde zich wel actief, maar kreeg een ronde aangesmeerd en mengde zich niet meer in de slotsprint. Hij sloot zijn toernooi af met een 12e plaats op de kilometer.

  Drie renners (Hansen, Coquard en Viviani) begonnen met gelijke punten aan de afsluitende kilometer. Ed Clancy deed met een supersnelle tijd nog een ultieme poging om het goud te bemachtigen, maar hij bleef steken op brons. Lasse Hansen bleef Bryan Coquard net voor, goed voor respectievelijk goud en zilver.

  Van Hoecke: "Ik heb mij niet kunnen tonen"

  Gijs Van Hoecke had zich veel voorgesteld van zijn eerste Spelen, maar het werd een serieuze domper. "Ik heb niet kunnen tonen wat ik kan", zegt hij.

  "Ik had hier zo naartoe geleefd. Ik had er echt alles voor gedaan, nooit harder getraind. Op de training gaat het ook goed, maar ik heb er geen verklaring voor waarom het er in de wedstrijd niet uitkomt. Ik hoop dat ik er over vier jaar weer bij ben om mij dan wél te tonen."

  Van Hoecke was al uit koers geslagen na de eerste dag. "Maar ik heb me nog proberen op te peppen. Toch merk je dat het weer net niet is. Op de kilometer verbeter ik mijn persoonlijk record met twee seconden, maar dit is maar een magere troost."

  Van Hoecke stelt zwaar teleur op zaterdag

  Van Hoecke presteerde zaterdag onder de verwachtingen. In de baanronde snelde hij naar 13"633, de 13e tijd van de 18 deelnemers in het omnium.

  In de puntenkoers deed Van Hoecke het beter. Hij slaagde erin een ronde te pakken, wat hem 20 punten opleverde. Daarna deemsterde hij wel weg. Hij eindigde uiteindelijk 9e, waardoor hij op de 13e plaats blijft steken.

  In de afvallingskoers, waarbij om de twee ronden de laatste renner van het peloton afvalt, liet Van Hoecke zich verrassen. Hij verzeilde meteen achteraan en kon dit niet meer rechtzetten. Van Hoecke viel als eerste af.

  Na de eerste dag stond de Belg op een kansloze 15e plaats. Op het WK won Van Hoecke nog brons. De Fransman Coquard, die de afvallingsrace won, ging als leider de tweede dag in.