• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Zwitserse wint triatlonthriller, Verstuyft is 28e

  Katrien Verstuyft: "De Britten legden alles plat."

  Katrien Verstuyft is in haar eerste deelname op de 28e plaats geëindigd in de olympische triatlon. Het goud was voor Europees kampioene Nicola Spirig. De 30-jarige Zwitserse klopte de Zweedse triatlete Lisa Norden in een millimetersprint.

  In en rond Hyde Park moesten de triatletes 1,5 km zwemmen, 43 km fietsen en 10 km lopen afleggen.

  Katrien Verstuyft kwam als 36e uit het kunstmatige meer The Serpentine. In het fietsen maakte de 30-jarige triatlete deel uit van de tweede groep, die bijna elke ronde tijd verloor op een groep van 22.

  In die kopgroep verrichte Lucy Hall prima knechtenwerk voor topfavoriete Helen Jenkins. De Britse hield het tempo hoog en mende elke aanval.

  Na het fietsen zat het werk van Hall er op. Jenkins nam over en zette zich op kop tijdens het lopen. Verstuyft begon als 27e, bijna twee minuten na de koplopers, aan de afsluitende tien kilometer.

  In de laatste ronde moest Jenkins verrassend lossen in de kopgroep. Nicola Spirig en Lise Norden streden om de zege. Spirig, de Europese kampioene, won het goud na een millimetersprint.

  Verstuyft liep in haar eerste olympische triatlon als 28e over de streep, op 3'50" van Spirig.

  "Denk dat ik tevreden mag zijn"

  "Ik denk dat ik tevreden mag zijn", zegt Verstuyft. "Ik ben naar Londen gekomen met de 48e inschrijvingstijd en ik eindig 20 plaatsen hoger."

  "Mijn coach mikte op een plaats in de top 35, hij zal dus ook tevreden zijn."

  Verstuyft had nog hoger kunnen eindigen. "Enkele bondgenotes vielen weg na een valpartij. Bovendien zat in onze groep een Britse die in opdracht van favoriete Jenkins alles platlegde."

  "Als enkelinge was het moeilijk daar iets tegen te doen. Zeker omdat ik ook nog niet zoveel ervaring heb. Ik ben nog maar drie jaar bezig, het hoofddoel blijft presteren op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro."