• home
 • video
 • pas verschenen

  Judoka mag toch meedoen mét hoofddoek

  Wojdan Shaherkani tijdens de openingsceremonie.

  Wojdan Shaherkani. Die naam zegt u wellicht niets, maar daar komt verandering in. Vrijdag vecht de Saoedische judoka bij de +78 kilogram met een speciale hoofddoek. Eerder wou haar vader niet dat ze deelnam zonder.

  Zonder traditionele hoofddoek, geen Spelen voor mijn dochter. Dat was de boodschap van vader Shaherkani. De judobond weigerde in te gaan op dat verzoek, omdat het risico op blessures te groot zou zijn.

  Saoedi-Arabië  stuurt voor de eerste keer vrouwen naar de Spelen en dus wilde het IOC een oplossing.

  Na overleg met  het Arabische Comité en de judobond kwam een compromis uit de bus: Wojdan Shaherkani verschijnt vrijdag op de tatami met een speciaal ontworpen hoofddoek. Hoe die er dan precies uitziet, is niet bekend.

  Behalve Shaherkani (judo) neemt nog een tweede Saoedische deel aan de Spelen: 800 meter-loopster Sarah Atter. Tijdens de openinsceremonie droegen beide vrouwen een hoofddoek.