• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Tichelt loopt een kater op in Londen

  Dirk Van Tichelt Verliest zijn tweede kamp en is uitgeschakeld

  Dirk Van Tichelt heeft het judotoernooi (-73 kg) vroegtijdig moeten verlaten. In de achtste finale verloor onze landgenoot van de Amerikaan Nicholas Delpopolo, de nummer 12 van de wereld. Een opdoffer, want Van Tichelt had medailleambities. "Nu moet ik even weg van het judo."

  Dirk Van Tichelt, 9e op de ranking, had een goeie loting in Londen. Met de Palestijn Maher Rmilah (pas nummer 161 van de wereld) kreeg hij een opwarmertje in de eerste ronde. Rmilah (28) is in het dagelijkse leven een winkelier in Jeruzalem.

  Van Tichelt nam meteen het initiatief en na anderhalve minuut was de kamp afgelopen. Onze landgenoot voerde een armklem uit en Rmilah klopte af: ippon.

  De achtste finales werden andere koek. Daar kwam Van Tichelt tegenover de Amerikaan Michael Delpopolo, de nummer 12 van de wereld. Een eerste serieuze test.

  Van Tichelt en Delpopolo hielden elkaar twee minuten in evenwicht. Toen zette onze landgenoot een beweging in, maar Delpopolo nam over en kreeg de yuko achter zijn naam. Daarna was Van Tichelt niet bij machte om het tij te keren.

  Einde toernooi voor Van Tichelt, die lang bleef liggen na zijn kamp. De Belg was immers voor een medaille naar Londen gereisd. In Peking 2008 eindigde hij vijfde, nu is de desillusie nog groter.

  "Dit is moeilijk om te verteren"

  Van Tichelt was zwaar ontgoocheld na zijn vroegtijdige uitschakeling. "Ik heb een kleine, domme fout gemaakt", zegt hij. "Maar ik heb verloren. Punt. Dat betekent meteen "game over"."

  "Nochtans was ik goed begonnen aan het toernooi. En tegen Delpopolo was mijn start ook oké. Maar na die kleine fout was ik niet in staat om een aanval tot een goed einde te brengen."

  Zonde, want op papier is Van Tichelt beter. "Ik was gefocust en ik had absoluut geen pijn meer aan mijn rug. Als je geblesseerd bent en verliest, accepteer je dat. Nu was het mijn fout. Dit is moeilijk om te verteren."

  En nu? "Tja, even weg van het judo en enkele weken vakantie nemen. Op het einde van het jaar zijn er enkele grandslams. Tegen dan moet ik me weer opladen."

  Danny Belmans, trainer van Van Tichelt, was even ontgoocheld als zijn poulain: "Al zes jaar draait Dirk mee in de top vijf van de wereld. Hij had zich goed voorbereid en was naar hier gekomen voor een medaille. Anders heb je hier ook niets te zoeken. Dit is de realiteit van topsport."