• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van den Broeck: "We zijn geslaagd in onze opzet"

  Jurgen Van den Broeck staat nog iets steviger op vier na de laatste bergrit. Onze landgenoot moet in staat zijn die plaats te behouden tot in Parijs. "Ik zal zondag pas gerust zijn." "Jurgen moet in de tijdrit alles geven", zegt teammanager Marc Sergeant. Uitdager Tejay Van Garderen is al blij met zijn witte trui en de vijfde plaats.

  Jurgen Van den Broeck opende de debatten bij de favorieten op de slotklim. "Het was de bedoeling om minimum dertig seconden te pakken op Van Garderen. En dat is gelukt", zegt hij aan Sporza.

  "Het heeft wel veel krachten gekost, want ik kreeg hem er niet zomaar af. Mijn benen waren wel een stuk beter dan woensdag. En als ik goeie benen heb, val ik aan. Het was de bedoeling dat Vanendert het pad effende. We zijn in onze opzet geslaagd."

  "Zubeldia heeft ook een tik gekregen, dus dat is ideaal", zegt Van den Broeck. "Dat Nibali moest lossen, had ik niet verwacht. Maar ze zaten er al bij al kort achter."

  Is 2'37" op Van Garderen, de betere tijdrijder, genoeg voor Van den Broeck om zaterdag zijn vierde plek vast te houden? "We zitten al ver in week drie, maar ik zal pas in Parijs gerust zijn. Zaterdag moet ik nog eens alles geven in de tijdrit."

  Sergeant: "Komaan Jurgen, alles!"

  Manager Marc Sergeant van Lotto-Belisol was tevreden over de dag. "Het verschil met Van Garderen lijkt oké. Het was ook het opzet om de mannen achter Jurgen op meer achterstand te zetten."

  "Van Garderen is de betere tijdrijder en hij bood ook het langste weerstand. Op het eind hebben we tegen Jurgen gezegd: "Komaan, alles!" Dat kostte hem even het wiel van Froome. Maar Jurgen herpakte zich goed, omdat ook Wiggins Froome niet kon volgen. Die halve minuut is wat we nodig hadden."

  "Zaterdag moet Jurgen alles geven wat er nog in de motor zit. Hij hoeft zich onderweg niet te sparen voor een klim of zo. Hij is goed. Een dag na een rustdag heeft hij het altijd wat moeilijker, maar vandaag reed hij heel vlot. Alleen Froome rijdt te rap."

  "Vanendert rijdt een rare Tour bergop"

  Jelle Vanendert moest op de Menté en de Port de Balès lossen, maar kon Van den Broeck toch nog helpen op de slotklim.

  Sergeant: "Jelle rijdt op dat vlak een rare Tour. Soms heeft hij het aan het begin van de klim erg moeilijk. Dan komt hij terug op zijn eigen tempo en is hij verder heel goed."

  "Op de slotklim ging het te traag, daarom ging Vanendert aan. Maar er kwam geen reactie. Ik zei dat Nibali niet goed was. Van den Broeck ging dan zelf op het goeie moment."

  Sergeant had ook gezien dat Froome de betere klimmer was en moest wachten op Wiggins. "Hij ligt ook nog de komende twee jaar onder contract bij Sky. Als je dat tekent, weet je dat je je daar moet in schikken. Zeker dit jaar nog."

  Van Garderen: "Had vooraf getekend voor vijfde plaats"

  Het wordt zaterdag in de tijdrit dus uitkijken naar het duel om de vierde plaats tussen Jurgen Van Den Broeck en Tejay Van Garderen. "Het podium ben ik al lang vergeten", zegt de witte trui. "Ik verloor te veel tijd op cruciale momenten. Ik ben nu vijfde en ben daar al erg blij mee. Vooraf had ik daar met beide handen voor getekend."

  "Of ik Jurgen nog voorbij kan? Alles is mogelijk. In de eerste tijdrit was ik ongeveer twee minuten sneller dan Jurgen en deze is nog een beetje langer. Ik zal à bloc rijden en dan zien we wel waar ik uitkom."