• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jan Mulder: "Er ontbreekt iets bij Nederland"

  Jan Mulder heeft geen al te hoge pet op van het Nederlandse elftal.

  Nederland-Duitsland is bij onze noorderburen een zaak van staatsbelang en zeker nu Oranje de punten nodig heeft. Het Laatste Nieuws sprak in Krakau met Jan Mulder, die analist is voor de NOS.

  "Ik denk niet dat Oranje het zal redden op dit EK", zegt Mulder. "Een pessimist ben ik niet, integendeel, maar inhoudelijk ontbreekt er iets aan deze ploeg."

  "Al die kansen die tegen de Denen gemist werden, dat doe je niet ongestraft. Ik vind Van Persie een prachtige speler, maar je kunt toch niet anders dan zeggen dat hij de kansen verprutste. "

  "Van Persie voelt zich duidelijk niet lekker. Hij denkt na, terwijl hij geen reden heeft om te klagen. Hij wordt elke keer opgesteld. Op het WK 2010 speelde hij alle matchen, maar geen enkele goed. Op een bepaald moment moet je zeggen "Basta, gedaan, eruit". Ik had allang ingegrepen."

  "Van Persie doet me denken aan Luc Nilis: een fantastische speler, maar zodra Luc dat nationale truitje aantrok, begon hij te trillen. Hij dacht na en zijn vertrouwen was weg."

  "Van Persie stelt zich een beetje hautain op. Waarom spreekt hij niet met de pers? Dat is de vijand niet. Sterker: hij leeft ervan. Dankzij de tv verdient hij tien miljoen euro per jaar."

  "Spelers lopen rond alsof er sluipschutters op de daken zitten"

  Mulder is streng en kijkt met een kritisch oog naar de gedragingen van de internationals. Hij staaft zijn ideeëngoed met een anekdote. "Het Nederlandse elftal is van de week gaan lunchen in de stad", zegt Mulder. "Ze liepen gespannen over straat, alsof er sluipschutters op de daken zaten."

  "Aan de ingang moest zo'n teamverantwoordelijke natuurlijk iedereen buiten houden. Die jongens leven in een "fake" wereld."

  "Het is nu zo ver dat Balotelli gebeld wordt door een vriend die vraagt "Zeg, ik zie daar nu al drie maanden een Bentley aan de kant van de weg staan. Is die niet van jou?". Waarop Balotelli: "Verrek, nu je het zegt." En ik verzin dit niet. Het wordt een beetje ziek."

  Nog eentje om het af te leren: "Ik let vooral op het technische gestuntel", zegt Mulder in Het Laatste Nieuws. "Want daar kan ik niet tegen."

  "En laf voetbal. Van der Wiel die 80 keer per wedstrijd een bal achteruit passt: dat kan ik niet meer zien. Of die twee controleurs op het middenveld. Ik begrijp daar niks van. Van Bommel en De Jong stonden daar controleur te zijn: een beetje lachwekkend. Je offert toch geen goeie voetballers op aan suppoosten?"

  "Als ik elf keer Cruijff in mijn selectie zou hebben, dan stelde ik ze alle elf op. Dat ik daarmee zou verliezen, is een idee fixe. Balafpakkers: bah."