• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Hopelijk treden rechters streng op tegen hooligans"

  "Mensen die in het zwart gekleed waren hebben zich tussen de hooligans gemengd", weet de overheid.

  De beelden van de rellen in Polen gaan de wereld rond. Ze brengen het imago van het land en EK zware schade toe. De overheid zit ermee verveeld.

  "We vinden het zeer erg dat onze gasten aangevallen zijn door hooligans en zich daardoor niet veilig meer voelen", zegt de provinciegouverneur. "Gelukkig heeft de politie de dreiging kunnen indijken."

  Minister van Binnenlandse Zaken Jacek Cichocki roept op tot strenge repressie. "Ik hoop dat de rechters streng optreden tegen onze hooligans", zegt hij.

  "Mensen in het zwart getooid hebben zich tussen de hooligans gemengd en mee gevochten. We waren daar vooraf van op de hoogte, maar konden hen niet oppakken op basis van hun uiterlijk."

  "Dit is geen politiestaat. We hielden wel extra identiteitscontroles, maar mogen pas echt optreden als ze zich misdragen..."

  De overheid zegt dat ze alles gedaan heeft wat in haar macht lag om ongeregeldheden te voorkomen. "De Russische fans hebben het stadion twintig minuten later dan de Polen moeten verlaten."

  "We hebben de politie daar speciaal voor in het stadion gestuurd. Bijna ongezien, maar we hadden opgevangen dat er ook in het stadion gevochten zou worden."

  Snelrechtprocedures worden in gang gezet

  Bij de schermutselingen zijn 24 gewonden gevallen, waarvan tien agenten. De politie heeft welgeteld 184 hooligans opgepakt: 156 Polen, 25 Russen en 3 mensen met een andere nationaliteit. De niet-Polen zullen onderworpen worden aan snelrechtprocedures en waarschijnlijk het land worden uitgezet.