• home
 • video
 • pas verschenen

  Nico Rosberg verovert eerste pole uit carrière

  Meer dan 50 jaar heeft Mercedes op nog eens een pole moeten wachten.

  Mercedes heeft in China voor het eerst sinds 1955 een pole behaald in de Formule 1. Met Nico Rosberg en Michael Schumacher starten zelfs twee Mercedes-rijders vanaf de eerste lijn. Wereldkampioen Vettel was de grote ontgoocheling in de kwalificaties. Hij werd pas elfde.

  Het contrast kon nauwelijks groter zijn: bij Mercedes werd uitbundig gevierd na de eerste poleposition in meer dan 50 jaar, terwijl bij de jongens van Red Bull en Ferrari het gezicht op onweer stond.

  Voor Red Bull liep het al mis in de tweede kwalificatieronde. In een spannende strijd, waarbij de rijders elkaar nauwelijks iets toegaven, reed wereldkampioen Sebastian Vettel (foto) pas de elfde tijd. Enkel de eerste tien rijders mogen naar de laatste kwalificatieronde.

  Mark Webber, de ploegmaat van Vettel, had in de tweede kwalificatieronde de snelste tijd achter zijn naam laten zetten, maar toen het erom ging, stelde de Australië teleur. Hij reed pas zevende.

  Dan deed Lewis Hamilton het een stuk beter. De Brit reed de tweede tijd in Sjanghai, al verliest hij wel vijf plaatsen op de startgrid omdat hij voor de kwalificaties een nieuwe versnellingsbak heeft laten zetten.

  Maar uiteindelijk was het Mercedes dat de meeste aandacht opeiste. Nico Rosberg ziet een bijna perfect rondje bekroond met een eerste poleposition uit zijn carrière. Voor Mercedes is het de eerste pole sinds de legendarische Fangio in 1955. Michael Schumacher maakte het Mercedes-feestje compleet, want hij reed de derde tijd. Door de straf van Hamilton vertrekt hij morgen naast zijn ploegmaat Rosberg vanaf de eerste lijn.