• home
 • video
 • pas verschenen

  Luca Brecel op één ronde van The Crucible

  De jonge Belg Luca Brecel mag luidop dromen van deelname aan het WK snooker in de legendarische Crucible in Sheffield. Hij won in de voorlaatste voorronde van de Engelsman Michael Holt met 10-9.

  In de voorlaatste kwalificatieronde versloeg Brecel de 33-jarige Engelsman Michael Holt met het kleinste verschil: 10-9.

  In zijn laatste kwalificatiematch neemt Brecel het op tegen de ervaren Engelsman Mark King, 38 jaar en 31e in de wereld. Als hij die wedstrijd wint, wordt hij de jongste speler die ooit deelnam aan het WK.

  De wedstrijd tegen Holt, de nummer 29 van de wereld, was een thriller. Het snooker was van een hoog niveau voor een voorronde. Brecel kwam 9-7 voor en moest nog één frame weten te winnen. Toch wist Holt nog terug te keren tot 9-9.

  In de beslissende frame begon Brecel het best, en mede dankzij een gelukspot (een "fluke") in de middelste pocket liep hij uit tot 29-5.

  Brecel leek op weg naar frame- en matchwinst, tot hij zijn witte bal te dicht tegen de rand liet belanden. Toch wist hij zwart te potten (49-5) en moest Holt al gaan rekenen op drie snookers. Die bleven uit en Brecel mocht vieren.

  Brecel is niet de eerste Belg die de laatste voorronde bereikt. In 2001 deed Björn Haneveer even goed, maar toen moest hij het onderspit delven tegen Graeme Dott. 

  Vader Brecel: "Luca pakt het goed aan"

  Luca Brecel is de nummer 87 van de wereld. In de kwalificaties van het WK klopte hij al drie hoger geplaatste spelers. "Een uitzonderlijke prestatie op zijn leeftijd", zegt vader Brecel.

  "Michael Holt was in topvorm. Luca pakte het erg goed aan. Hij toonde weinig emotie. Dat is erg belangrijk. Zo legt hij de druk bij de tegenstander en hoeft hij van niemand bang te zijn."

  "Ook niet van Mark King, zijn volgende tegenstander. Ik schat hem minder hoog in dan Holt. Als Luca koelbloedig blijft, maakt hij een goede kans. Als voorbereiding traint hij met Hendry."