Jupiler Pro League - speeldag 26 - 19/02/23 - 19:18
41'
Maxim De Cuyper
0 - 1
41'

Westerlo heeft een goeie zaak gedaan in de strijd om de Europe Play-offs. Het won zondagavond met 0-1 op het veld van STVV, dat meer dan een helft met zijn tienen moest spelen na de uitsluiting van Koita. In een overbodige tweede helft gebeurde er niets meer.

STVV - Westerlo in een notendop:

• Sleutelmoment: In minuut 34 gaat Reynolds neer in de zestien na een fout van Koita. Ref Staessens trekt na een ellenlange VAR-interventie uiteindelijke rood voor Koita en geeft een penalty voor Westerlo. De Cuyper zet die om, de wedstrijd ligt daar al in een definitieve plooi.
  • Man van de match: Maxim De Cuyper is dit seizoen de grote man bij Westerlo. De polyvalente linksback was vandaag opnieuw bij het meeste Westelse gevaar betrokken en scoorde vanop de stip de winning goal.
  • Klassement: Door het puntenverlies van Cercle Brugge, Anderlecht en ook STVV doet Westerlo een gouden zaak in de strijd om de Europe Play-offs. Zelfs de top vier is in principe nog haalbaar, want de ploeg van coach De Roeck staat op amper vier punten de vierde in de stand, Club Brugge.

Hectische VAR-fase beslist partij nog voor de rust

De strijd om de top acht. Dat was hét thema in STVV-Westerlo, oftewel de nummers 9 en 7 in de stand. Op het kunstgras van Stayen begonnen beide teams ook hongerig. De thuisploeg zag na tien minuten de openingstreffer al op de deklat vallen. Westerlo dreigde daarna via Vaesen (x3) en De Cuyper, maar scoorde niet.

In minuut 35 volgde het sleutelmoment van de wedstrijd. Westerlo-winger Reynolds glipte door de buitenspelval, stormde recht op Schmidt af, maar werd in extremis nog neergehaald door de teruggekeerde Koita. Penalty, dacht iedereen, maar ref Staessens gaf geen krimp.

De VAR was het daar niet mee eens en na een ellenlange tussenkomst keerde de scheidsrechter terug op zijn stappen: penalty voor Westerlo en rood voor Koita. De Cuyper zette de strafschop feilloos om, een gefrustreerd STVV moest nog meer dan een helft met tien man verder.

Wat volgde was een slaapverwekkend schouwspel. STVV was onmachtig, Westerlo maakte in spaarstand de rest van de volslagen overbodige tweede helft vol. De ingevallen Nene zorgde in het slot nog voor de enige noemenswaardige kans, maar het bleef 0-1.

Westerlo doet zo een uitstekende zaak in de strijd om de play-offtickets - het nadert zelfs tot op vier punten van de Champions' Play-offs. STVV blijft net onder de top 8 hangen, naast Anderlecht.

Koita kreeg vroeg rood, STVV moest nog meer dan een helft met tien verder.