Aron Dønnum
2 - 4
Aron Dønnum
90+8'

Er is een einde gekomen aan de straffe ongeslagen reeks van Union, die stopt op 17 duels. Standard kraakte de code van de Brusselse club na een amusante pot voetbal. Antwerp is de winnaar van het weekend, want het is het enige team uit de top 3 dat won.

Union - Standard in een notendop:

• Man van de match: Het was goed zoeken naar dé smaakmaker van de wedstrijd. Niet uit schaarste, wel uit weelde. De impact die William Balikwisha maakte met zijn winnende doelpunt in de slotminuten gaf de doorslag. De vleugelspeler verzilverde zijn uitstekende prestatie met een ferme kers op de taart.

• Sleutelmoment: Balikwisha scoorde zijn doelpunt in de 85e minuut. Het bracht Standard zo in de absolute slotfase opnieuw op voorsprong en leek de definitieve doodsteek aan Union toe te kennen. Het leverde enkele minuten later zowaar nog een doelpunt voor de Rouches op.

• Opvallend: Het is gebeurd. De reeks van Union van 17 ongeslagen competitiewedstrijden is op de klippen gelopen. Dat het voor een eerste keer verslagen zou worden in eigen huis tegen Standard, was vooral de verdienste van een sterke en gedreven tegenstrever.

"We waren aan het slapen in de opwarming, mannen. Tijd om op te staan", bulderde Union-doelman Anthony Moris - in het cirkeltje voor de aftrap - nog in de oren van zijn ploegmakkers.

De Nostradamus der doelmannen had zijn ploegmakkers nochtans gewaarschuwd, maar de wekker van de thuisploeg ging na twintig minuten pas écht af. Een beter pepmiddel dan koffie, waren de dolle vijf minuten die toen volgden.

• 20': De treuzelende Senne Lynen verspeelde het leer op het middenveld. Balikwisha was de ballendief met dienst en stuurde in de tegenaanval Zinckernagel alleen op weg naar doel. De Deense spits dribbelde de bal voorbij Moris in doel.
  • 22': Nog geen twee minuten later deed de thuisploeg dat kunstje over. De protagonisten bij Union waren Lapoussin, die op zijn beurt Yorbe Vertessen alleen op de goal afstuurde. Ook de jonge Belg maakte het koelbloedig af
  • 25': Maar ook dat feestje was geen lang leven beschoren. Vijf minuten na het openingsdoelpunt kon Standard zijn gretigheid nog maar eens verzilveren. Na een reuzenslalom van Dønnum knalde Steven Alzate de 1-2 al op het scorebord.

Het Dudenpark zinderde, maar beide ploegen hadden de rest van de eerste helft toch vooral nodig om te bekomen van die adrenaline-opstoot.

De populaire tienerband Xink kondigde deze avond dan wel aan dat het opnieuw zal optreden. Toch was het Union dat in de tweede helft nog een gooi deed naar dé comeback van de dag.

Onder luid aanmoedigen van de thuisaanhang, nam Union de teugels in de tweede helft strakker in handen. De aanvallende wissel van Adingra (voor Kandouss) pakte dan ook goed uit. De aalvlugge winger verschalkte zijn tegenstander Fossey met een overstapje en lepelde het leer op de knikker van Boniface, die de bal tegen het net buffelde.

Gaat een band dan toch nooit stuk? Met nog vijf minuten op de klok leek de thuisploeg zijn ongeslagen reeks van 18 competitiewedstrijden - na een ferme uitputtingsslag - alsnog gewoon te behouden.

Maar in de slotminuten diende Standard zijn kandidatuur voor de Champions' play-offs dan toch nog eens in. Het uitvak barstte nog twee keer volledig uit zijn voegen: smaakmakers Balikwisha en Dønnum verzilverden hun goede prestaties in de absolute eindfase nog elk met een doelpunt. Standard nadert zo voorlopig tot op een puntje van Club Brugge.

Yorbe Vertessen (Union): "Het was echt balen. Er zat vandaag meer in. We hadden de kansen, maar laten zelf de eerste twee doelpunten  te gemakkelijk binnen. We schakelden in de tweede helft nog naar een andere formatie, waar ik meer vanaf rechts kan spelen. En mijn blessure? Die zal wel meevallen, denk ik."

William Balikwisha (Standard): "Het was een zeer belangrijke partij voor ons. Ik speelde ook goed, maar het is toch vooral de prestatie van de groep. Er zat heel wat druk op de partij, maar het plannetje van de trainer klopte helemaal? Nu moeten we het wedstrijd per wedstrijd aanpakken."

90+10' tweede helft
90+10'
90+8'
2-4
90+1'

8 - extra time

Er komen 8 minuten extra tijd bij.
86'
85'
2-3
84'

Doelpunt Standard: 2-3!

Balikwisha kan zijn uitstekende wedstrijd met een doelpunt verzilveren. Ohio zet zijn winger na een uitstekende combinatie alleen voor Moris. Balikwisha twijfelt niet en schuift de 2-3-voorsprong op het scoreboard.