AntwerpKAS Eupen
Wim Smet
Bosuilstadion
10368

Volwassen Antwerp telt Eupen in 5 minuten uit en sluipt zo weer wat dichter bij Genk

za 18 februari 2023 17:52
  1. 8' - Geel - Arthur Vermeeren
  2. 22' - Geel - Ritchie De Laet
  3. 24' - Geel - Antonio Davo
  4. 36' - Rood - Loïc Bessile
  5. 38' - Doelpunt strafschop - Vincent Janssen (1 - 0)
  6. 39' - Verv. Antonio Davo door Aleksandr Filin
  7. 42' - Geel - Toby Alderweireld
  8. 44' - Doelpunt - Jurgen Ekkelenkamp (2 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 26 - 18/02/23 - 16:01
38'
Vincent Janssen
38'
1 - 0
44'
Jurgen Ekkelenkamp
44'
2 - 0

Antwerp heeft in eigen huis gedaan wat het moest doen: winnen van Eupen (2-0). Stamnummer 1 scoorde voor de rust twee keer via Janssen (penalty) en Ekkelenkamp en kwam na de pauze niet meer in de problemen tegen 10 bezoekers. Antwerp "nadert" dankzij de zege tot op 10 punten van leider Racing Genk.

Antwerp - Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Een fase met een niet te onderschatten impact. Na een kleine veertig minuten kreeg Loïc Bessilé een rode kaart na het veroorzaken van een strafschop. Eupen moest nadien met een mannetje minder én een achterstand verder. Onbegonnen werk.

• Man van de match: Het was specialist Vincent Janssen die de strafschop voor zijn rekening nam. Met succes. Geen verrassing: de Nederlander miste nog maar 1 penalty in een reeks van 28. Janssen - die ook ijverig was in het spel - was zo opnieuw van goudwaarde voor Antwerp.

• Statistiek: Antwerp tekende vandaag voor zijn 14e clean sheet van het seizoen. De defensieve stabiliteit vormt momenteel het fundament van het succes van The Great Old, dat aanvallend nog wat aarzelend oogt. Een pluim op de hoed van Alderweireld en zijn pupil Pacho.

• Opvallend: Hoog bezoek in de Bosuil. De kersverse bondscoach Domenico Tedesco zat vandaag ook in de tribunes in Antwerpen. Geflankeerd door zijn technisch directeur Frank Vercauteren kwam hij potentiële Rode Duivels scouten. "Een referentiewedstrijd heeft hij niet gezien", oordeelde Alderweireld achteraf.

Eupen verloor in zijn laatste vijf wedstrijden slechts één keer en was ook naar de Bosuil getrokken met een duidelijk gameplan

De defensieve discipline van de bezoekers legde het het manco van Antwerp - dat zich de laatste weken wel vaker manifesteerde - bloot: echt kansen creëerde The Great Old niet.

Toch zal die vaststelling ook deze keer met de mantel der liefde bedekt kunnen worden bij The Great Old. In de tijd dat het publiek "Hup Holland Hop" kon zingen, veegde de Nederlandse enclave van Antwerp het plannetje van Edward Still van tafel.

Na een uitstekende combinatie met Jurgen Ekkelenkamp trapte Mandela Keita tegen de paal. Gyrano Kerk en Loïc Bessilé reageerden als eerste op de afvallende bal, maar in dat duel gaf de verdediger van Eupen zijn tegenspeler een zetje.

Wim Smet liet initieel begaan, maar de VAR riep de scheidsrechter valk voor de rust toch naar de kant. Het zware verdict voor Eupen: rood voor Bessilé en strafschop. Een koud kunstje voor Vincent Janssen.

Enkele minuten later verdubbelde zijn Nederlandse landgenoot Ekkelenkamp - met een binnentikkertje - de score.

De definitieve doodsteek voor de bezoekers.

"Pffff we hadden een plannetje, maar zullen in de tweede helft vooral moeten proberen om geen doelpunten meer tegen te krijgen", zuchtte een duidelijk ontgoochelende Davidson tijdens de rust in zijn interview bij Eleven.

Tekenende woorden voor een tweede helft, die werd gedegradeerd tot een langgerekte geeuw.

Antwerp consolideerde zijn voorsprong met sprekend gemak en nadert zo tot op 10 punten van leider Genk. Eupen moet na vijf ongeslagen wedstrijden nog eens naar onderen loeren.

Alderweireld: "Geen referentiewedstrijd"

"De tweede helft hebben we niet meer veel laten zien. We zijn wel blijven drukken, maar kwamen niet tot kansen", deed Antwerp-kapitein Toby Alderweireld zijn verhaal bij Eleven. "In de laatste fase van de wedstrijd waren we gewoon niet secuur genoeg. Daar moeten we toch meer kwaliteit kunnen tonen om zo doelpunten te maken."

Toch zag hij ook een lichtpuntje. "We zijn we blij met de drie punten en natuurlijk de clean sheet, de veertiende al dit seizoen. Hier kunnen we op bouwen."

En dat voor de ogen van de nieuwe bondscoach, Tedesco. "Ik heb voor de wedstrijd kennisgemaakt met hem. Dat was positief. Al heeft hij vandaag geen referentiewedstrijd van mij gezien."

Dat zal ook volgend weekend het geval niet zijn. Alderweireld pakte - net zoals zijn maatje Ritchie De Laet - het geel teveel. "Zonder te veel commentaar te geven, denk ik eigenlijk niet dat ik mijn tegenstander raak. Het team zal het dus zonder ons moeten doen, maar daar heb ik wel vertrouwen in."

17:52

EINDE: 2-0

Antwerp heeft in eigen huis gedaan wat het moest doen: winnen van Eupen (2-0). Stamnummer 1 scoorde voor de rust twee keer via Janssen (penalty) en Ekkelenkamp en kwam na de pauze niet meer in de problemen tegen 10 man. Antwerp "nadert" dankzij de zege tot op 10 punten van leider Racing Genk.

90+3' tweede helft
90+2'
90+1'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
90'

Janssen laat 3-0 liggen

Geen tweede doelpunt voor Vincent Janssen. De Nederlander krijgt net voor het einde van de wedstrijd nog een uitstekende schietkans. Hij staat oog in oog met Moser, maar kraakt zijn schot volledig.

84'

Matig en voor niks. De tweede helft in de Bosuil blijft aanmodderen. Still gooit Isaac Christie-Davies en Djeidi Gassama nog in de strijd, maar een echt slotoffensief lijkt er niet in te zitten voor de bezoekers.

78'

Het is hier in de Bosuil af en toe wat indommelen. Antwerp heeft voortdurend de bal, maar doet daar zeer weinig mee.

Tom Boudeweel op Radio 1
70'

Kerk zorgt voor leven. De winger van Antwerp neemt een lange bal van Avila perfect aan. Met zijn eerste balcontact verschalkt hij zijn tegenstander en kan hij naar de gevarenzone rennen. De Nederlander duikt de zestien in, schuift de bal voor de goal, maar hij ziet zijn laatste pass niet tot bij een ploegmakker rollen. Gevaar geweken.

65'

Schot in de zaak

Toby Alderweireld mag nog eens als vanouds een vrije trap voor zijn rekening nemen. De kapitein van Antwerp knalt loeihard naar het kader. Het net trilt ... maar aan de verkeerde kant.

62'

Wissel van de wacht bij Eupen. De bezoekers kunnen geen voet aan wal zetten en gooien het roer om. Edward Still haalt Baiye en Van Genechten naar de kant, Lambert en Diakite zijn hun plaatsvervangers.

60'
56'

Het rustig meesterschap van Antwerp zorgt voor een geschiedenisloos begin van de tweede helft. Het publiek zet zich nu achter de thuisploeg om toch wat schot in de zaak te krijgen.

50'

Met 11 man had Eupen het al moeilijk om balbezit te houden, mat 10 pionnen lijkt het onbegonnen werk tegen Antwerp. De thuisploeg claimt het leer in de beginminuten van de tweede helft en laat zijn tegenstander zo doelloos achter de bal rennen. Dit kost - zo vroeg na de pauze - al heel wat krachten voor de Panda's.