3. 27' - Doelpunt strafschop - Michael Frey (1 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 6 - 28/08/22 - 13:31
27'
Michael Frey
1 - 2
27'

Antwerp kan nog steeds een vlekkeloos rapport voorleggen na vijf matchen in de Jupiler Pro League. Het maakte een einde aan het ongeslagen reeksje van Gent en staat nu met 15 op 15 bovenaan, met een match minder gespeeld dan de rest. Vincent Janssen scoorde zijn eerste goal en hielp zo mee de Europese teleurstelling te verwerken. Een hoofdrol was weggelegd voor de VAR en scheidsrechter Laforge.

Gent - Antwerp in een notendop

• Man van de match: Geen echte uitblinkers bij de ploegen, al valt er zeker wat te zeggen voor Frey en Janssen, die het heel moeilijk maakten voor de Gentse defensie. De arbitrage trok nog het meeste aandacht naar zich toe, met twee teruggedraaide strafschoppen voor Gent en één toegekende voor Antwerp.

• Opvallend: Gent kwam vroeg in de match op voorsprong. De laatste 14 wedstrijden dat dat gebeurde, verloor Gent niet. Antwerp maakt nu een einde aan die reeks.

• Sleutelmoment: Na 25 minuten stapt Vadis Odjidja op de voet van Yusuf op de rand van de zestien. De VAR ziet er een penalty in, Frey zet feilloos en hard om. Daarna was er geen weg terug voor AA Gent.

Match nooit echt op gang

De twee ploegen aan de aftrap in de Ghelamco-arena hadden iets goed te maken na verlieswedstrijden in Europa. Gent kwam al snel op voorsprong. Niet dankzij een penalty, die de VAR corrigeerde want de fout gebeurde nét buiten de zestien. Een vrije trap dus van Kums en die ging via onhandig verdedigen van Vines onhoudbaar voorbij Butez.

Daarna was het alleen Antwerp dat de klok sloeg. Eerst bleef een vrije trap voor het Gentse doel hangen, die in de fase vier duels op rij verloren. De bal viel dan voor de voet van Vincent Janssen die eindelijk zijn eerste goal in de Jupiler Pro League kon maken.

De penalty van Frey in de 25e minuut zette dan de eindstand op het bord. Op het einde van de eerste helft probeerde Gent wel nog terug te komen, onder meer met mooie acties van Odjidja.

Gent maakte nog aanspraak op een penalty nadat Cuypers neerging na een tackle van Pacho. Laforge gaf de penalty aanvankelijk wel maar moest naar het scherm. Op de beelden was duidelijk te zien dat Pacho de bal nog raakte. Geen penalty, 1-2 aan de rust.

Eenrichtingsverkeer

Antwerp kwam na de rust uit de kleedkamer met maar één doel: geen goals slikken. Het zakte terug en liet de bal vooral aan de thuisploeg.

Wat volgde was zeker geen belegering te noemen. Het lage, sterke blok van Antwerp stond goed maar bij AA Gent ontbrak het vooral aan de kwaliteit en creativiteit om daar veel tegen in te brengen.

Kansjes waren er voor Depoitre, Kums en Okumu, maar Butez speelde een degelijke wedstrijd. Tien minuten voor tijd leek Depoitre op weg naar het Antwerpse doel maar hij kreeg onbegrijpelijk de fout tegen, wanneer Avila tegen hem aanliep.

Vanhaezebrouck gooide in de absolute slotfase nog Lemajic erin en dat zorgde voor nog één reuzekans. De ingevallen spits kopte door, Hugo Cuypers kreeg de bal net niet genoeg onder controle en besloot al vallend over. Antwerp gaat met drie punten naar huis waar het vooral veel voor gestreden heeft.

Vanhaezebrouck: "We missen creativiteit, dat is duidelijk"

Hein Vanhaezebrouck (AA Gent): "De fase tussen Depoitre en Avila was de meest frustrerende van de wedstrijd, maar de scheidsrechter heeft zeker nog wat fouten gemaakt.  We zijn in de tweede helft misschien te laat op absolute powerplay gaan spelen, misschien had ik Lemajic vroeger moeten brengen. Met de blessure van Tissoudali missen we creativiteit, dat is duidelijk. Wat vandaag is gebeurd, is eigenlijk een beetje voorspelbaar."

Mark Van Bommel (Antwerp): "De eerste helft hadden we een goede aanval van achteruit. Het was een beetje een vechtwedstrijd, je wil niet naar achteren gedrukt worden maar dan moet je karakter tonen. Het was een andere veldbezetting, met twee spitsen. We hebben dat redelijk goed gedaan, zonder grote kansen bijeen te spelen."

Sven Kums (AA Gent): "Het was een wedstrijd met te veel onderbrekingen die de match kapotmaken. We wisten dat ze hier met een redelijk laag blok en op de counter gingen spelen. Na de 1-0 geven we het dan te snel weg, als we langer kunnen voorstaan maken we vandaag wel een kans."

Vincent Janssen (Antwerp): "Dit is een belangrijk resultaat voor ons, na een moeilijke wedstrijd en de teleurstelling van afgelopen donderdag. De tweede helft hebben we het niet goed uitgespeeld maar dat is misschien de vermoeidheid, langs beide kanten. In de eerste helt hebben we wel goed gevoetbald. Het speelde ook leuk samen met Frey."

90+5'

Laforge fluit af

Einde van een wedstrijd waarvan het resultaat het belangrijkste is. Op de mat viel er vooral in de eerste helft wat te beleven met Gent dat wel op voorsprong kwam maar die niet kon vasthouden. 1-2 bij de rust. In de tweede helft kreeg Gent de bal maar kon het er geen doelpunten meer uit puren.

90+4'

Ook Hauge probeert het nog, van net buiten de zestien probeert hij voorbij Butez te krullen maar zijn schot is te centraal.

90+3'

Daar is de kans!

Het is zo'n lange bal die doorgekopt wordt tot bij Cuypers. Die controleert en schiet al vallend over. Daar gaat het punt, lijkt het.

90+1'

90'

Lange ballen

Gent gooit met de moed der wanhoop alle ballen naar voren. Nog vijf minuten extra krijgt de thuisploeg om een punt te sprokkelen.

85'

Vanhaezebrouck zet zijn joker in en gooit Hauge en Lemajic in de ploeg. Met drie echte spitsen gaat Gent volledig voor een punt.

80'

Laforge ziet onbestaande fout

Laurent Depoitre kan op weg naar doel en gaat in duel met Avila. Die zoekt het contact op, gaat makkelijk liggen en krijgt de fout mee. Onbegrijpelijk van ref Laforge, die ook nog geel uitdeelt aan een verbouwereerde Vanhaezebrouck.

74'

De Buffalo's krijgen ruimte van Antwerp maar het ontbreekt hen aan de kunde om er gebruik van te maken. Veel mislukte passes en balverlies, zelfs op ongevaarlijke momenten.

71'
66'

Heet voor het Antwerpse doel. Opnieuw is het een vrije trap die met wat geharrewar blijft hangen. Het uiteindelijke schot van Kums wordt afgeblokt en verdwijnt in corner.