1. 12' - Doelpunt - Amir Murillo (1 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 6 - 28/08/22 - 18:30
12'
Amir Murillo
1 - 1
12'

De leerling overtreft zijn meester. Karel Geraerts heeft met zijn Union het Anderlecht van ex-mentor Felice Mazzu met lege handen naar huis gestuurd. Dante Vanzeir zorgde al voor de rust voor de winnende treffer en het bijhorende feest in het Dudenpark. In het slot drong paars-wit nog aan, maar de VAR draaide tot twee keer toe een penaltybeslissing terug.

Union-Anderlecht in een notendop

• Man van de match: Victor Boniface speelt nog maar zijn tweede wedstrijd voor de Unionisten maar zet zijn kandidatuur om de nieuwe vaste spitsbroer van Vanzeir te worden in de verf. Na nog geen twee minuten kon hij Union al op voorsprong trappen maar woog voor de rest ook veel op de paars-witte verdediging.

• Sleutelmoment: Het zijn twee net-niet penaltyfases die over de tweede helft beslissen. Twee keer wees Verboomen naar de stip voor Anderlecht maar oordeelde de VAR tegen hem. De eerste keer stond Stroeykens buitenspel, de tweede keer gebeurde de fout net buiten de grote backlijn.

• Opvallend: Brussel blijft van Union, wie de coach ook moge zijn. Vijf keer op rij is het nu dat Union het haalt van de stadsgenoten. Pijnlijk voor Anderlecht.

Meteen prijs

Union begon furieus aan de wedstrijd. Nog voor iedereen zijn plaatsje op de tribunes had ingenomen lag de 1-0 al tegen de netten, dankzij Boniface en de pas van Nieuwkoop, die Amuzu op rechts de bal had ontfutseld.

Amper tien minuten later was het Michael Murillo die dankzij een mooie dieptepass voor Moris kon opduiken. Hij veinsde de aflegger, waardoor de doelmond wagewijd open kwam te liggen, 1-1.

Anderlecht nam dan de wedstrijd over maar slaagde er niet in veel kansen bij elkaar te spelen. Zowel Raman als Esposito speelden een redelijk anonieme eerste helft.

Aan de overkant lukte het dan wel. Een ingestudeerde corner voorbij de tweede paal werd opnieuw voor het pak gekopt. Daar stond uiteraard Dante Vanzeir klaar om zijn eerste van het seizoen binnen te prikken.

Overuren VAR

Mazzu wilde in de tweede helft iets anders zien en pakte uit met een driedubbele wissel. Twee van die drie, Refaelov en Silva, hadden maar een minuut nodig om voor gevaar te zorgen: de Portugees stuurde met een mooie beweging de Israëliër weg maar Refaelov kon nog afgestopt worden.

Anderlecht kreeg daarna weinig nog klaar. Van Crombrugge moest aan de andere kant uitpakken met een 'dunksave' op een langeafstandsschot van Lazare. Lapoussin bediende iets later ook Vanzeir met een geweldige voorzet maar die laatste vergat het af te maken.

Pas vanaf de 75e minuut kwam er weer wat spanning in de match, met de twee VAR-interventies.  Burgess maakte eerst duidelijk handspel in de eigen zestien maar de videoscheidsrechter zag Stroeykens buitenspel staan. De fout van Rodriguez op Olssen werd 1 minuut voor tijd net buiten de grote backlijn beoordeeld: geen penalty wel vrije trap.

Meer dan een makkelijke save voor Moris leverde die niet op. Anderlecht bleef met man een macht naar voren drukken maar zonder succes.  Union springt zo in het klassement over de stadsgenoot naar de vijfde plaats.

Mazzu: "We waren niet klaar en te braaf in de duels"

Felice Mazzu had zich zijn rentree natuurlijk anders voorgesteld. De coach zag zijn team dramatisch beginnen met een tegengoal na 2 minuten. Zijn ploeg was nog niet klaar voor deze match na de Europese match op donderdag, stelde Mazzu vast.

"Ik denk dat we pas op het einde van de eerste helft aan de wedstrijd zijn begonnen. We waren niet klaar in het begin, gaven het eerste doelpunt cadeau en waren veel te braaf in de duels."

"We gaven Union dus heel veel vertrouwen van in het begin. We hebben onszelf in de problemen gebracht. We misten in de eerste helft ook intensiteit en agressiviteit in de duels, zo kwam het tweede doelpunt er."

"De spelers hebben zich wel goed herpakt in de tweede helft, waarin we zeker een goal hadden verdiend."

"De conclusie: we mogen de match niet beginnen zoals we ze begonnen zijn."