90+6'
Philip Zinckernagel
90+6'
2 - 3

Union doet een gouden zaak op de laatste speeldag voor de WK-break. In Sclessin toonde het zich vandaag opnieuw hyperefficiënt. Het leverde de bezoekers niet alleen een 2-3-overwinning op, het springt zo ook over Club Brugge en Antwerp naar de tweede plaats in het klassement.

Standard - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Bart Nieuwkoop had ook in minuut 87 nog voldoende energie om het hele veld over te steken. Hij kan de 1-3 binnen schieten en drukt zo de laatste hoop van Standard de kop in.

• Man van de match: Achteraan stond hij zoals altijd zijn mannetje en daarnaast kopte hij zijn ploeg nog op voorsprong. Christian Burgess heerste zowel vooraan als achteraan in de lucht en scoorde zelfs bijna nog een tweede keer.

• Opvallend: Aan de rust hadden we niet gedacht dat we de wedstrijd met 11 tegen 11 zouden eindigen. Al 5 spelers hadden een gele keert achter hun naam staan na 45 minuten. In de tweede helft kregen we gelukkig meer doelpunten dan gele kaarten te zien.

Vanzeir kan scoren in bitsige eerste helft

Het gelijkspel in Club Brugge – Antwerp opende voor zowel Standard als Union perspectieven. De Luikenaars konden met een driepunter aanzienlijk inlopen op de top 4. Union kon van zijn kant dan weer naar de tweede plaats springen net voor de WK-pauze.

Zowel de thuis- als de uitsupporters zorgden voor een uitbundige sfeer bij de aftrap. Dat enthousiasme vertaalde zich ook op het veld met veel tempo en pressing in de beginfase. Kansen bleven wat uit doordat beide ploegen er zo kort op zaten.

Perica zorgde met een kopbal voor gevaar in de eerste 10 minuten, waarin Standard de bovenhand had. Geleidelijk aan herstelde Union het evenwicht en kwam met zijn eerste grote kans meteen op voorsprong. Vanzeir volleyde het leer onhoudbaar in het doel van Bodart.

Nieuwkoop was na gepruts bij het uitvoetballen bij Standard dichtbij de 0-2, nu kon Bodart wel redding brengen. Aan de overkant kwam Moris goed uit om Alzate van de gelijkmaker te houden.

Tussendoor moest Visser regelmatig zijn boekje bovenhalen. 5 van de 22 spelers doken met een gele kaart achter hun naam de kleedkamers in voor de rust.

Union slaat terug na goede start van Standard

Net als in de eerste helft schoot Standard goed uit de startblokken. Deze keer werd die start wel beloond met een doelpunt. De VAR had er zijn handen vol mee, maar de bal belandde uiteindelijk toch op de stip. Standard-aanvoerder Dusenne bleef koel en trapte de gelijkmaker binnen.

Union moest even bekomen van die kanonstart. Gaandeweg herstelden de Brusselaars het evenwicht en daaruit volgde meteen een nieuwe voorsprong. Burgess kon ongehinderd de 1-2 tegen de touwen koppen op een hoekschop.

Kansen aan beide kanten volgden elkaar op daarna, Moris en Bodart moesten allebei ingrijpen. Op de counter speelde Union het prachtig uit en Nieuwkoop zorgde dan toch voor de 1-3.

De spelers van Standard leken door hun beste krachten heen te zitten na een stevige wedstrijd. Een nieuwe penalty zorgde in het ultieme slot nog wel voor de 2-3 van Zinckernagel, meer zat er echter niet meer in.

Deila: "We hebben alles gegeven, maar zij pakken hun momenten"

Dante Vanzeir (speler Union): "Mijn goal? Ik zag dat de bal goed viel en zonder nadenken heb ik getrapt. Ik ben blij om de ploeg weer te helpen met mijn doelpuntje. Het was echt weer een goede teamprestatie vandaag."

Even voor het einde van de wedstrijd leek Vanzeir te sukkelen met de hamstrings en moest hij ook naar de kant. "Ik voelde iets opkomen bij een sprintje en wilde geen risico pakken om met een blessure de break in te gaan."

Had Vanzeir nog gerekend op een WK en niet op een pauze? "Ik had er natuurlijk wel op gehoopt, dat is voor iedereen een droom. Het zorgt voor des te meer motivatie om er volgende keer wel bij te zijn."

Ronny Deila (trainer Standard): "Eerst en vooral was het een topwedstrijd met een goede mentaliteit en veel intensiteit. Elke speler van ons heeft alles gegeven tegen een team dat meespeelt om de prijzen."

"Natuurlijk zijn we wel wat ontgoocheld om te verliezen. Het was een gelijkopgaande wedstrijd maar zij pakken hun momenten. Daar moeten wij nog in groeien als team."

De 1-2 kwam er na een dekkingsfout op een hoekschop. "We liepen niet goed mee met Burgess waardoor hij vrij kwam. Dat zijn details waar we nog aan moeten werken."

17:58

EINDE: 2-3

Bijna valt de bal nog goed voor Standard! Kandouss kan net op tijd de bal wegwerken. Het blijft bij 2-3 en zo springt Union na een stevige partij met ook nog eens 5 doelpunten naar de tweede plaats.

90+6'

GOAL: 2-3 Zinckernagel!

De penalty is een klusje voor Zinckernagel. Kan Standard nog tot een gelijkmaker komen?

90+6'
90+5'

Visser legt hem op de stip!

Na het zien van de beelden beslist Visser al snel dat het een penalty is.

90+4'

Krijgen we een nieuwe penalty voor Standard?

Moris komt uit en lijkt geen bal te spelen wanneer hij Ohio aantikt. Visser ziet er geen graten in, maar de VAR bekijkt de beelden.

90+3'

De pijp van Standard lijkt uit. Ze hebben veel gegeven in deze wedstrijd.

90+1'

90'

5 minuten extra tijd

Kan Standard nog terugslaan in de toegevoegde tijd? Lynen pakt ondertussen nog een gele kaart en is zo geschorst voor de volgende wedstrijd na de WK-pauze.

90'

De 1-4 was ook bijna een feit

Cimirot verwerkt een voorzet van Eckert bijna in eigen doel, Bodart brengt nog net redding met de voet.

89'
88'

GOAL: 1-3 Union maakt counter prachtig af

Snel maar ook met veel overzicht speelt Union een counter uit. Vanzeir brengt de bal tot bij Eckert, die knap het overzicht bewaart. In minuut 87 duikt daar rechtsachter Nieuwkoop op, die de 1-3 in doel werkt.

85'

Standard raakt niet meer echt tot een grote kans. De tijd begint stilaan te dringen.

78'

We zijn alweer aan de andere kant, waar Boniface van dichtbij het leer voorlangs volleyt. Een doelpunt hangt aan beide zijden in de lucht.

77'

Moris op zijn beurt spelbreker voor gelijkmaker

Dragus gelooft niet echt in een voorzet, waardoor Moris zijn slappe poging nog in corner kan duwen.