Jupiler Pro League - speeldag 17 - 13/11/22 - 21:01
69'
72'
0 - 4
72'

KAA Gent heeft KV Kortrijk nog wat dieper in het degradatiemoeras geduwd. Met 10 tegen 10 na rode kaarten voor D'Haene en Kums, waren de bezoekers heer en meester. Dankzij twee goals van uitblinker Salah gaat Hein Vanhaezebrouck met een gerust gemoed de WK-break in, Adnan Custovic zal niet op beide oren slapen.

KV Kortrijk - KAA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: De ongelukkige week van Kristof D'Haene eindigde al na een twintigtal minuten met een rode kaart. Kortrijk moest met 10 verder en kon geen vuist meer maken tegen de Gentse overmacht.

• Man van de match: Met zijn eerste 2 doelpunten als prof en enkele snedige acties was Ibrahim Salah een gesel voor de Kortrijk-defensie. Ook Castro-Montes speelde een sterke wedstrijd, hij mag 2 knappe assists op zijn naam schrijven.

• Opvallend: Gent kon al 4 wedstrijden niet meer winnen van KVK. De laatste 2 confrontaties in het Guldensporenstadion gingen zelfs allebei met 1-0 verloren. Met die reeks maakte het vandaag overtuigend komaf.

Rode kaart D'Haene brengt Kortrijk in de problemen

KV Kortrijk kreeg KAA Gent over de vloer in de afsluiter van de 17e speeldag, bovendien de laatste Jupiler Pro League-match in meer dan een maand. De bezoekers konden die WK-pauze induiken met een goed gevoel en tot op 3 punten naderen van Club Brugge bij een zege. De thuisploeg kon de punten dan weer goed gebruiken in de degradatiestrijd.

Het was speuren naar doelkansen in het wedstrijdbegin. Halverwege de eerste helft speelde aanvoerder D’Haene zich in de kijker. Eerst met een goede actie en dito voorzet, even later op een veel minder fraaie manier.

D’Haene, die vorige week nog in tranen het veld verliet in Oostende, ging veel te fel door op de enkel van Samoise. Bert Put kon niet anders dan rood trekken voor de Kortrijk-aanvoerder. Zo moest de thuisploeg nog 70 minuten met zijn tienen voort.

Dat zorgde ervoor dat Gent zijn balbezit nu ook kon omzetten in doelpunten. Iets na het halfuur sloeg Hjulsager toe na een uitstekende voorzet van Castro-Montes. Salah kon een tiental minuten later verdubbelen met zijn eerste doelpunt, na een heerlijke actie. Kortrijk trok met veel zorgen de kleedkamers in.

Gent scoort ook 2 keer na rust ondanks rood Kums

Al na enkele minuten in de tweede helft werden we opgeschrikt door een nieuwe rode kaart, deze keer aan de zijde van Gent. Kums ging met zijn voet vooruit in een tackle en Put bestrafte dat met de uitsluiting.

Met 10 tegen 10 leek de opdracht van Kortrijk iets minder onmogelijk te zijn, maar het was toch al Gent wat de klok sloeg. Cuypers zag zijn tiende van het seizoen uiteenspatten op de paal.

Na een korte onderbreking door rookbommen op het veld trof de vervanger van Cuypers wel raak. Depoitre zette de 0-3 op het bord, 2 minuten later stond het al 0-4. Salah scoorde voor de tweede keer in zijn profcarrière en ook voor de tweede keer vanavond.

Daarna speelde Gent de wedstrijd eenvoudig uit. Met 2 goals voor en 2 goals na de rust walste het over Kortrijk. Door de zege komen de bezoekers tot op 3 punten van eeuwige rivaal Club Brugge. KVK sluit de heenronde af op een 17e plaats en verkeert in accuut degradatiegevaar.

Vanhaezebrouck: "Het wordt nog een moeilijke achtervolging op de top 4"

Dion De Neve (speler KV Kortrijk): "Iedereen is teleurgesteld met de wedstrijd. Het is al de derde of vierde keer volgens mij dat we met 10 vallen en dan wordt het moeilijk, zeker tegen Gent."

Ook met 0-4 op het bord bleef Kortrijk er voor gaan bij momenten. "We wilden onze supporters niet teleurstellen. We moeten altijd blijven gaan voor hen."

Hein Vanhaezebrouck (trainer KAA Gent): "Om te proberen in de race te blijven voor de top 4 moesten we hier winnen. Om nu te zeggen dat het perfect was is moeilijk, maar we houden de nul en scoren 4 keer."

Gent komt na vanavond tot op 3 punten van de vierde plaats. "We hebben te veel punten zomaar weggegooid dus het blijft een achtervolgingsrace op 4 hele goede ploegen. Die gaan ook nog heel veel punten pakken, dus het wordt een moeilijke achtervolging."

Uitblinker van de avond was de jonge flankspeler Salah. "Hij is een jonge gast die zich goed aanpast in de groep. We moeten hem regelmatig met de voetjes op de grond houden, maar dat is normaal voor jonge spelers."

22:49

EINDE: 0-4

Na een minuutje extra tijd zit de lijdensweg van Kortrijk erop. Met 2 goals voor en 2 goals na de rust rolde Gent de thuisploeg op. Beide ploegen eindigen de wedstrijd met 10 na rood voor D'Haene en Kums.

90+2' tweede helft
90+1'

1 - extra time

Er komt 1 minuut extra tijd bij.
90'

Ook bij Gent is de fut er een beetje uit nu. 0-4 zal meer dan waarschijnlijk de eindstand zijn, Bert Put zal niet te veel tijd erbij tellen.

85'

Hauge stuit op Ilic

De Noorse invaller van Gent kan zich een eerste keer tonen. Hij schiet op Ilic, die zijn korte hoek goed afschermt.

84'

De wedstrijd is helemaal gespeeld nu natuurlijk. Het gaat er allemaal wat gemoedelijk aan toen in deze fase van de wedstrijd.

81'

We houden de Kortrijk-supporters in de gaten om te zien of er niets meer gebeurt.

Simon Bossuyt op Sporza Radio
77'

De forfaitscore staat bijna op het bord

Depoitre kan aanleggen voor zijn tweede van de avond. Vanuit een scherpe hoek schiet hij nipt voorlangs.

74'

Buitenspel Castro-Montes?

De VAR moest er even naar kijken want het was op het randje. Castro-Montes stond net on-side dus het doelpunt blijft toch staan.

72'

GOAL: 0-4 Salah maakt zijn tweede al

Castro-Montes zet zijn tweede assist op het bord vanavond, Salah zijn tweede doelpunt. Een prima voorzet hoeft door Salah maar binnengeduwd te worden aan de tweede paal.