1. 44' - Geel - Jesper Daland
  1. 74' - Verv. Ameen Al-Dakhil door Daiki Hashioka
  2. 87' - Verv. Dino Hotic door Hannes Van der Bruggen
Jupiler Pro League - speeldag 17 - 12/11/22 - 18:15

Cercle Brugge heeft zijn marge op de degradatiezone nog wat groter gemaakt. Cercle won een kansarme wedstrijd op het veld van klassementsbuur STVV. Ueda was de matchwinnaar, Kaya bemoeilijkte een remonte van de thuisploeg met een rode kaart.

STVV - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: In een wedstrijd waarin geen van de twee ploegen voor dreiging zorgde, is het enige doelpunt uiteraard het sleutelmoment. Ueda zette het enige schot tussen de palen van Cercle om in een doelpunt. STVV was niet bij machte om te reageren na die achterstand.

• Man van de match: Ayase Ueda zorgde voor een zeldzaam moment van schoonheid in de wedstrijd vol bitsigheid. Hij mocht alleen op Schmidt afgaan en deed wat niemand anders kon: een kans netjes afwerken.

• Opvallend: Nu nog tegenover elkaar, vanaf volgende week ploeggenoten. Ueda (Cercle) en Schmidt (STVV) zitten allebei in de WK-selectie van Japan. Vanavond won de spits met zijn doelpunt het pleit van de doelman.

Weinig voetbal in stevige eerste helft

STVV - Cercle Brugge vanavond was een duel tussen 2 ploegen die perfect in de middenmoot stonden. De thuisploeg stond voor affluiten op de laatste plaats in de linkerkolom, de bezoekers op de eerste in de rechterkolom.

Winst zou voor beide ploegen betekenen dat ze aansluiting behouden met de top 8. Een gelijkspel zou ertoe leiden dat geen van beide de WK-break indook met een plaats bij de eerste 8.

Wie dacht dat dat tot een spectaculaire wedstrijd zou leiden, kwam bedrogen uit. Het balbezit in de eerste helft was voor Sint-Truiden, de grootste kansen voor Cercle Brugge. In de eerste 20 minuten mikten zowel Hotic als Ueda buiten het doelkader.

Veel duels kregen we wel te zien, op het randje en soms er net over. Onder andere bij Daland – al geel geboekt - kookte het potje bijna over op het einde van de tweede helft. De rust was dus welgekomen om af te koelen en aan voetballen te denken.

2 rode kaarten in nog bitsigere tweede helft

De pauze zorgde niet voor beterschap in deze wedstrijd. Strijd en duels waren er ook in de tweede helft overvloedig, kansen zagen we amper.

Hayashi zorgde pas na iets meer dan een uur spelen voor het eerste schot tussen de palen. Het sein voor STVV om met meer drang naar voor te beginnen spelen.

Net dan viel de goal aan de overkant volledig uit de lucht. Ueda kon opeens alleen op Schmidt af en zorgde met een knappe afwerking voor een zeldzaam hoogtepunt in deze wedstrijd.

Sint-Truiden moest reageren, maar invaller Kaya had dat blijkbaar fout begrepen. Reageren deed hij wel, alleen was dat met - licht - natrappen op Popovic. Die duwde Kaya zomaar tegen de grond en dat kon de Duitser niet smaken. Hij liet zijn been hangen en mocht dat na een VAR-interventie bekopen met een rode kaart, die Popovic wel kon toejuichen.

Dat moment vormde de perfecte illustratie van deze wedstrijd: op het scherpst van de snee met heel wat spelers die op het randje speelden. Lopes Da Silva zorgde er in de extra tijd nog voor dat we met 10 tegen 10 eindigden.

Een kans viel er niet meer te noteren na de rode kaart van Kaya. In een wedstrijd die geen winnaar verdiende, pakt Cercle Brugge de 3 punten wel mee naar huis. Het doet zo haasje-over met STVV naar plek 9. Miron Muslic pakt 16 op 18 met Cercle: straffe cijfers voor de Oostenrijkse coach.

Janssens: "Deze nederlaag kost ons wat vrije dagen"

Wolke Janssens (STVV): "Dit is een onnodige nederlaag voor ons. Ik denk dat we in de eerste helft beter waren en ook gevaarlijker. Zonder grote kansen, maar zeker met het betere van het spel. Enkel de laatste pass kwam er niet uit."

"De tweede helft was wat non-voetbal. Veel lange ballen en dan komen zij er uiteindelijk één keer door. Ze krijgen één kans en maken die ook af. Heel efficiënt en ook heel jammer voor ons. (lachend) Dat scheelt ons een paar vakantiedagen die we bij winst wel hadden gehad."

Olivier Deman (Cercle): "Het was een stevige wedstrijd, een beetje op het randje. Het kon hier zeker op 0-0 eindigen, al hadden we in de eerste helft wel zeker de betere kansen."

Geen 0-0 dus, maar wel 0-1 en 3 punten voor Cercle. "We zitten in een goede flow onder Muslic, een beetje vergelijkbaar met Thalhammer vorig seizoen. In het seizoensbegin hadden we wat pech, nu valt het dubbeltje wel naar onze kant."

20:11

EINDE: 0-1

Na een erg matige wedstrijd pakt Cercle de 3 punten mee uit Sint-Truiden. Daardoor springt het over STVV naar de 9e plaats in de stand.

90+8' tweede helft
90+6'

Rood voor Lopes Da Silva!

Ook Cercle pakt nog een rode kaart in het absolute slot. Lopes Da Silva krijgt zijn tweede gele kaart na alweer een incident na een duel in deze wedstrijd.

90+4'

Matchwinnaar Ueda mag nog wat extra minuten uitrusten voor hij naar het WK vertrekt. Gboho mag hem vervangen.

90+1'

5 minuten extra tijd

Kansen hebben we al even niet meer gezien. STVV heeft nog 5 minuten om daar vervanging in te brengen.

90+1'

87'
87'

Met 11 tegen 11 zagen we al amper kansen en met een mannetje minder zal het nog wat moeilijker worden voor STVV om tot gevaar te komen. De wedstrijd lijkt gespeeld.

85'

Rood voor Kaya!

In de beker was hij nog de held van STVV, vanavond is hij de schlemiel. Popovic duwde hem tegen de grond en lokt zo de frustratie van Kaya uit. Hij laat zijn been hangen en krijgt daar na een VAR-interventie de rode kaart voor.

83'

Natrappen van Kaya?

Lambrechts wordt naar het scherm geroepen. Kaya zou een trappende beweging gemaakt hebben naar Popovic toen die hem tegen de grond duwde.

81'

Met wat vertraging komt Van Dessel nu toch in de ploeg. Boya moet naar de kant.

75'

Hollerbach grijpt in met een drievoudige wissel

Okazaki, Bocat en Al-Dakhil moeten naar de bank. Koita, Kaya en Hashioka moeten het tij nog proberen te keren voor STVV.

70'
70'

GOAL: 0-1

Ueda mag opeens alleen op zijn landgenoot in doel bij STVV afgaan. Hij werkt prima af en laat Schmidt zo kansloos. Het doelpunt komt een beetje uit de lucht vallen voor Cercle, nu zal STVV toch echt moeten komen. Het deed dat al meer de laatste minuten en krijgt nu het deksel op de neus.

68'

Met wat corners zorgt STVV toch voor wat dreiging nu. Majecki tot een tweede 'redding' dwingen lukt nog niet.