Chantal Blaak zorgt voor Nederlandse triomf in Strade Bianche, pech voor Kopecky

Strade Bianche (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 136 km
location 9:10: Siena - 13:15: Siena
trophy Chantal van den Broek-Blaak
einde
startfinish
020406080100120136

  Bij de vrouwen heeft Chantal van den Broek-Blaak zich gekroond tot de koningin van de Strade Bianche. De oud-wereldkampioene bleef de Italiaanse Elisa Longo Borghini voor. Lotte Kopecky zag de finale aan haar neus voorbijgaan door materiaalpech.

  Kopecky steekt het vuur aan de lont na flauw begin

  Na een gezapig begin fietste Lotte Kopecky via een duo-aanval al snel een voorsprong van een minuut bijeen. Het peloton besefte dat het moest reageren en deed dat ook. Al snel verloren de 2 leidsters terrein en kort voor de steile 'Monteaperti' werden ze dan ook opnieuw gegrepen.

   

  Het grote pak brokkelde uit elkaar en met alle favorieten nog vooraan in de wedstrijd kregen we een droomscenario te zien. Ook titelverdedigster Van Vleuten was mee, maar al snel werd duidelijk dat de Nederlandse geen 3e zege op rij zou boeken in Toscane. 

   

  Toch was het Van Vleuten die samen met Vos als eerste probeerde weg te geraken, maar meer dan 10 seconden reden ze niet bij elkaar. Ook Kopecky verscheen plots weer in de kopgroep, maar na een onsuccesvolle aanval van Van der Breggen moest ze uiteindelijk met materiaalpech afhaken.

  Kopecky was opnieuw in uitstekende doen vandaag.

  Blaak rondt tactisch huzarenstukje van Team SD Worx af

  De hergroepering was het sein voor Team SD Worx om een nieuwe kaart op tafel te gooien. Chantal Blaak sprong weg met een snedige aanval en kreeg Longo Borghini mee in haar zog. Met nog 4 kilometer te rijden en een bonus van 15 seconden leek de winnares vooraan te zitten.

   

  Toch had Blaak een extra troef, want in de achtervolgende groep zaten ook nog ploeggenotes Van der Breggen en Vollering. Het gepoker kon dus beginnen en de Nederlandse parkeerde zich rustig in het wiel van Longo Borghini op weg naar de steile slotklim.

   

  Op 500 meter van de streep achtte Blaak haar moment uiteindelijk gekomen en liet ze haar Italiaanse metgezel met een krachtige eindjump ter plaatse achter. Nederland boven in Siena, want met ook nog Van der Breggen en Van Vleuten stonden er 3 Nederlandse rensters in de top 5. 

   

  Kopecky eindigde uiteindelijk 17e, maar na alweer een puike prestatie mag het duidelijk zijn dat de Belgische kampioene in bloedvorm verkeert.

  VIDEO: Chantal van den Broek-Blaak is de beste in Sienna

  Van den Broek-Blaak: "Vanaf het begin verliep alles volgens plan"

  Chantal  Blaak (winnares): "Ik voelde me zeer goed, maar het was niet de bedoeling dat ik vandaag zou winnen", reageerde Blaak na de aankomst.

   

  "Iedereen van de ploeg was zeer gemotiveerd en vanaf het begin verliep de wedstrijd eigenlijk zoals we wilden. In de slotfase hadden we ook nog vier rensters uit ons team, dus dan speel je het natuurlijk ook tactisch."

   

  "Ik viel aan omdat het mijn beurt was, maar toen ik zag dat Longo Borghini me kon volgen, was ik wel wat bang. In de laatste kilometer voelde ik dat ze op haar tandvlees zat en ik nog iets over had en dus viel ik nog eens aan."

  Longo Borghini: 'Blaak verdient deze overwinning"

  Longo Borghini (2e): "Toen ik zag dat Blaak nog steeds in mijn wiel zat op de slotklim wist ik dat het moeilijk zou worden om te winnen", gaf Longo Borghini toe in haar interview.

   

  "Uiteindelijk had ze in de laatste kilometer gewoon betere benen dan mij en daarom verdient ze deze overwinning ook. Dit is een zeer mooie en speciale wedstrijd. Het zal haar dan ook deugd doen dat ze deze op haar palmares kan schrijven."

  Rituitslag Strade Bianche (vrouwen)
  naamploegresultaat
  1Chantal van den Broek-Blaak136 km in 3u54'40"
  2Elisa Longo Borghiniop 7"
  3Anna van der Breggen9"
  4Annemiek van Vleuten11"
  5Cecilie Uttrup Ludwig11"
  6Demi Vollering11"
  7Marianne Vos23"
  8Marta Cavalli27"
  9Katarzyna Niewiadoma30"
  10Ellen van Dijk32"

  Fase per fase

  1. 13 uur 14. Borghini en Van der Breggen op podium. Blaak krijgt Borghini en Van der Breggen naast haar op het podium. Titelverdedigster Van Vleuten eindigt uiteindelijk vierde. Ook Lotte Kopecky mag alweer terugblikken op een sterke prestatie. Door materiaalpech moest de Belgische uiteindelijk afhaken in een spetterende finale. .
  2. 13 uur 12. Chantal van den Broek - Blaak zet de Strade Bianche op haar palmares.

   Chantal van den Broek - Blaak zet de Strade Bianche op haar palmares

  3. 13 uur 10. Blaak laat Borghini achter! Blaak heeft een enorme punch in de benen en laat Borghini ter plaatse achter. Na een waar huzarenstukje van schrijft ze de Strade Bianche op haar palmares! .
  4. 13 uur 09. Blaak blijft nu al enkele kilometers in het wiel van de Italiaanse zitten. Speelt de Nederlandse een tactisch spelletje of is ze gewoon niet meer fris genoeg? .
  5. Laatste km. Borghini en Blaak duiken onder de rode vod door en beginnen aan de steile slotklim. Wie is er nog het meest fris na een ware uitputtingsslag? . 13 uur 07.
  6. 13 uur 06. Borghini en Blaak duiken samen de vallei in voor ze de lastige slotklim aanvatten. Voorlopig weigert Blaak nog mee te werken, want ploeggenote Vollering is in aantocht. .
  7. 18" voor Blaak en Borghini. Blaak en Borghini rijden 18 seconden weg van de rest. Is deze kloof definitief of komt er nog een tegenreactie vanuit de achtergrond? . 13 uur 04.
  8. 13 uur 03. "Opletten, opletten! Borghini en Blaak worden kleiner".

   "Opletten, opletten! Borghini en Blaak worden kleiner"

  9. 13 uur 01. Blaak en Borghini. Chantal Blaak probeert opnieuw weg te geraken, maar wordt bij de lurven gevat door Longo Borghini. Rijden de 2 leidsters weg van de rest? Bij de achtervolgsters lijkt het stil te vallen. .
  10. 12 uur 59. Hergroepering. De 2 leidsters worden opnieuw gegrepen en zo trekken we met een kopgroep van 12 richting Siena. Blijft iedereen bij elkaar of krijgen we nog een ultieme aanval te zien? .
  11. 12 uur 55.
  12. 12 uur 53. De achtervolgsters doen er alles aan om de 2 leidsters opnieuw te grijpen. Toch zullen ze alles uit de kast moeten halen want Vos en Van Vleuten gaan snoeihard. .
  13. 12 uur 51. Lotte Kopechy heeft pech.

   Lotte Kopechy heeft pech

  14. 12 uur 50. Pech voor Kopecky. Marianne Vos en Van Vleuten gaan er met zijn tweetjes vandoor, terwijl Kopecky met pech moet passen. De 2 Nederlandse koninginnen lijken met elkaar naar de meet te gaan. .
  15. 12 uur 49. Van Vleuten en Vos gaan er met zijn tweetjes vandoor.

   Van Vleuten en Vos gaan er met zijn tweetjes vandoor

  16. 12 uur 48. Slotstrook. We draaien de laatste onverharde strook, de 'Tolfe', op in deze Strade Bianche voor vrouwen. Springt er nog iemand weg of blijft het allemaal samen. .
  17. 12 uur 47. Aanval Blaak! Borghini reageert.

   Aanval Blaak! Borghini reageert

  18. 12 uur 46. Springveer Blaak! Chantal Blaak springt weg uit de kopgroep, waardoor Longo Borghini moet reageren. Titelverdedigster Van Vleuten moeten passen en zet zich aan de kant. Er lijkt geen hattrick in te zitten voor de Nederlandse. .
  19. 12 uur 45. Ook Longo Borghini gaat op zoek naar de kopgroep. Het blijft even afwachten wanneer de achtervolgster opnieuw aansluiten bij de leidsters. .