Van der Poel borstelt ook in Loenhout Jan en alleman af

  Wervelwind Mathieu van der Poel heeft in Loenhout zijn zegeteller op 19 gezet. De Nederlander nam al na enkele minuten afscheid van zijn uitdagers. In het klassement van de DVV-trofee hijgt hij in de nek van leider Toon Aerts.

  Ongenaakbare Van der Poel verliest strijd met Aerts om leidersplaats

  Ook in Loenhout geen spanning voor de dagzege, maar de strijd om de leidersplaats in de DVV-tussenstand leverde wel spektakel op. Mathieu van der Poel begon al in de eerste ronde aan zijn eenzame avontuur. In de achtervolging waren Wout van Aert en Toon Aerts de twee tenoren. 

   

  Even leken ze de kloof op de ongenaakbare Europese kampioen te kunnen dichten na een schuiver van de Nederlander, maar Van der Poel draaide de gashendel gewoon nog wat verder open. Hij pakte de 15 bonificatieseconden, Aerts beperkte de schade door er 10 mee te graaien.

   

  De Nederlander reed al snel buiten het gezichtsveld van Aerts, maar die kon op de klok wel volgen hoe zijn voorsprong in de tussenstand verdween als sneeuw voor de zon. Bij het ingaan van de laatste ronde had de Telenet-renner nog een bonus van amper 3 seconden.

   

  Hij perste de citroen helemaal leeg en aan de finish had Van der Poel in een cross zijn achterstand van 57 seconden teruggebracht tot 11". Die inspanning leverde Aerts wel geen tweede plek op want Van Aert glipte hem nog voorbij in de sprint. 

  Van der Poel: "Dit zo lang mogelijk blijven doen"

  Bij het ingaan van de slotronde leek Van der Poel ook op weg naar de leidersplaats in de DVV-trofee, maar dat lukte niet. "Aerts reed nog een finale, dat maakt wel een verschil. Ik ben heel blij met mijn koers vandaag", zei de winnaar na afloop.

   

  "Ik had niet verwacht om hier zoveel seconden terug te pakken. In de andere categorieën was het telkens een sprint dus ik mag heel blij zijn om hier die 40 seconden te pakken. Ik hoop het nu in Baal goed te maken."

   

  "Ik wou die seconden pakken in de tweede ronde want ik had verwacht dat het een tactische race zou worden. Ik had een heel goede dag vandaag. Het was ook de juiste keuze om op gewone banden te starten."

   

  "Het is een van mijn favoriete crossen. Het is echt geweldig om door zo'n publiek te mogen rijden. Dat verbaast me keer op keer. Ik denk dat ik dat toch zo lang mogelijk ga blijven doen."

  Van Aert: "Ik kon niet volgen. Ik moet duidelijk mijn meerdere erkennen"

  Aerts: "Ik kreeg weinig steun van andere renners. Dat is spijtig"

  Uitslag Loenhout

  1. Mathieu Van der Poel (Ned) in 1u00'51"
  2. Wout van Aert op 40"
  3. Toon Aerts 41"
  4. Michael Vanthourenhout  49"
  5. Tom Meeusen 52"
  6. Corné van Kessel (Ned) 1'00"
  7. Joris Nieuwenhuis (Ned) z.t.
  8. Tim Merlier  1'07"
  9. Eli Iserbyt 1'17"
  10. Jens Adams  1'22"

  Fase per fase

  1. 16 uur 03. Aerts blijft leider. Na een ijzersterke slotronde blijft Toon Aerts dan toch leider in de tussenstand. In de sprint buigt hij wel nog het hoofd voor Van Aert.
  2. 16 uur 02. Van der Poel wint! Mathieu van der Poel wint - weinig verrassend - in Loenhout. Aerts blijft sprinten.
  3. 16 uur 02. Van der Poel overwint zijn laatste keer het wasbord. Hij draait bijna de aankomststrook op. De enige vraag: wordt hij ook de nieuwe leider?
  4. 16 uur . Toon Aerts perst er een sprintje uit. Hij heeft op de grote klok ook gezien dat de achterstand rond de 50 seconden schommelt.
  5. 15 uur 59. "Met de moed der wanhoop Toon Aerts.". Michel Wuyts.
  6. 15 uur 58. Toon Aerts wil het publiek ook plezieren en net als in de eerste ronde gaat hij op spectaculaire wijze over de brug. .
  7. 15 uur 57. Van der Poel schudt er nog een jump uit. Hij weet ook hoe laat het is. .
  8. 15 uur 56. De bel! Mathieu van der Poel duikt de laatste ronde in. Hij moet nog 3 seconden extra pakken om Aerts van de troon te stoten.
  9. 15 uur 54. "Meeusen zit op vinkentouw. Hij is bij de zaak.". Michel Wuyts.
  10. 15 uur 52. Sweeck is razend. Wat een rotdag voor Laurens Sweeck. Hij heeft opnieuw materiaalpech net wanneer hij langs de post rijdt. Hij gooit het rijwiel weg. En loopt dan terug om zo alsnog de post in te duiken. .
  11. 15 uur 50. Toon Aerts heeft nog 9 seconden op overschot. Het water staat hem aan de lippen. .
  12. 15 uur 47. Toon Aerts zet alles op alles. Hij gooit alle registers open. Een laatste (wanhopige poging) om zijn leidersplaats vast te houden. .
  13. 15 uur 46. Pech voor Laurens Sweeck! Zijn ketting weigert dienst en hij staat tientallen seconden aan de kant. .
  14. 15 uur 45. Een vrouwelijke toeschouwer kan niet aan de verleiding weerstaan om Mathieu van der Poel op zijn poep te kletsen. .
  15. 15 uur 45. "Je kunt het ze niet kwalijk nemen dat ze eens knijpen.". Paul Herygers.
  16. 15 uur 43. 42 seconden. Van der Poel is op weg naar de leidersplaats in de DVV-trofee. Als hij zijn voorsprong nog 10 seconden uitbouwt, is de klus geklaard. .
  17. 15 uur 41. Renaat Schotte vertelt tussendoor een anekdote over Mathieu van der Poel. "Dat voetbalveld hier daar heeft hij nog op gespeeld." Wuyts weet dat de Nederlander zelfs nog een contract had kunnen tekenen als voetballer. .
  18. 15 uur 39. "Hij is los. Dat is zacht uitgedrukt.". Herygers over Van der Poel.
  19. 15 uur 37. Stybar 13e. Zdenek Stybar blijft rondrijden in 13e positie. Hij lijkt er wel van te genieten. .