• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel bezwijkt niet onder aanvalslust van Sweeck en Aerts

  Mathieu van der Poel heeft de jaarmarktcross in Niel aan zijn palmares toegevoegd. De Europese kampioen haalde het na een zware cross voor Toon Aerts en Laurens Sweeck. Aerts behoudt wel zijn riante voorsprong in het DVV-klassement.

  Samenvatting: Van der Poel wint de jaarmarktcross

  Sweeck kan Van der Poel 1 keer counteren, maar geen 2

  Wout van Aert liet de Nielse modder aan zich voorbijgaan, maar dat betekende niet dat de weg open lag voor Van der Poel. Vanthourenhout, Pidcock en Aerts kruidden het begin van de cross, maar na een adembenemend manoeuvre op de bandenmuur trok Van der Poel toch op avontuur.

   

  Zo leek de cross al in de 2e ronde in een definitieve plooi te liggen, maar dat was buiten Laurens Sweeck gerekend. De bronzen medaille van het voorbije EK strooide met zijn krachten en kon de kloof zo dichten. In zijn zog keerden ook Toon Aerts en Lars van der Haar terug.

   

  Toon Aerts moest dan andermaal de materiaalpost in en Sweeck en Van der Poel maakten er een onderonsje van. Voor even dan toch want de tweede versnelling van de Nederlander was wel de goeie. Sweeck had zijn kruit verschoten en Van der Poel reed nog een kwartiertje alleen rond op weg naar zijn eerste zege in Niel. Aerts werd tweede en Sweeck uiteindelijk derde.

   

  Aerts had na zijn zege op de Koppenberg een voorsprong van meer dan 4 minuten op Van der Poel. Met een eindspurt beperkte hij vandaag de schade tot 10 seconden. Nog beter nieuws voor de leider in de DVV-tussenstand want Michael Vanthourenhout, zijn dichtste belager, zakte na een valpartij helemaal door het ijs en verloor meer dan 2 minuten.

  Sweeck: "Had Van der Poel liever nog iets langer pijn gedaan"

  Mathieu Van der Poel (winnaar): "Ik heb er niet mee gespeeld. Dat is veel gezegd. Het was geen makkelijk rondje, maar ik heb wel een beetje met morgen in het achterhoofd gereden. Hier een hele cross alleen rijden, is heel lastig. Mijn knie? Als ik ik val, ligt die meteen open. Het doet niet echt pijn."

   

  Toon Aerts (2e): "Het enige wat ik gemist heb vandaag is de tussensprint. Ik maakte een serieuze schuiver in het begin van de 2e ronde, maar dat deed me beseffen dat ik moest overschakelen op andere tubes. Ik ben wel tijd verloren daardoor, maar het was toch de juiste keuze. Ik had voor een speciale tube gekozen, maar dat was door de regen en het gladde parcours niet voldoende. Het was een lastige cross en er stond veel wind."

   

  Laurens Sweeck (3e): "Mijn aanval was geen overmoed. Ik reed op de limiet, maar er staat toch wel wat wind op die lange stukken, dus als je op de limiet rijdt, valt dat tegen. Ik had de juiste persoon mee, maar hij reed te rap. Hij had nog een antwoord op mijn inspanning. Ik had hem liever nog iets langer pijn gedaan, maar daar had ik de benen niet voor. Ik denk dat de sterkste gewonnen heeft op het einde."

  Van der Poel: "Geprobeerd om met cross van morgen in mijn achterhoofd te rijden"

  Sweeck: "Ik had Mathieu graag wat langer pijn gedaan"

  Aerts: "Opdracht volbracht. Het enige wat ik vandaag miste, was de tussensprint"

  Vanthourenhout: "Ik had twee slechte ronden"

  Uitslag jaarmarktcross

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'06"
  2. Toon Aerts op 10"
  3. Laurens Sweeck 36"
  4. Lars van der Haar (Ned) 45"
  5. Marcel Meisen (Dui) 1'18"
  6. Joris Nieuwenhuis (Ned) 1'21"
  7. Jens Adams 1'21"
  8. Corne van Kessel (Ned) 1'22"
  9. Tom Meeusen 1'22"
  10. Jim Aernouts 1'28"

  Fase per fase

  1. 16 uur 02. Van der Poel! Het is geen verrassing: Van der Poel wint de jaarmarktcross in Niel. Toon Aerts volgt op 10 seconden. Laurens Sweeck is derde.
  2. 16 uur . Aerts nadert tot op 10 seconden. Sweeck doet niet meer mee in die strijd en zal derde worden.
  3. 15 uur 59. In de grote wei kan Toon Aerts zijn Nederlandse concurrent goed zien rijden. Hij wil vooral zijn ruime voorsprong in het klassement vasthouden.
  4. 15 uur 58. En ook het zand kan Van der Poel geen stokken in de wielen steken. Wuyts en Herygers zijn onder de indruk.
  5. 15 uur 57. Ook na 60 minuten rijdt Van der Poel nog naar boven op de bandenhelling. Toon Aerts en Laurens Sweeck lopen.
  6. 15 uur 55. De bel van de laatste ronde! Laatste ronde. Van der Poel trapt rond met een voorsprong van meer dan 10 seconden op Toon Aerts. Dat loopt niet meer mis. .
  7. 15 uur 53. "Pauwels komt hier net voorbij op 2'15". De renners van Marlux krijgen klappen vandaag.". Ruben Van Gucht.
  8. 15 uur 52. Van der Poel bouwt een beetje voorzichtigheid in. Toon Aerts ziet de Europese kampioen nog altijd rijden.
  9. 15 uur 50. Er hangt een beetje bloed aan de knie van Van der Poel. Hij kwam onzacht in aanraking met een paaltje.
  10. 15 uur 48. Van der Poel dubbelt een landgenoot. Hij is nu echt ontketend. De achterstand van Aerts en Sweeck is 15 seconden.
  11. 15 uur 47. "Het is nog niet tot aan de enkels in de modder, maar het schuift. En dat zorgt voor spektakel. Dat belooft voor morgen.". Paul Herygers.
  12. 15 uur 45. Is het vat stilaan leeg bij Laurens Sweeck? Hij struikelt een beetje over de banden en hangt nu in het wiel van Toon Aerts.
  13. 15 uur 41. 8 seconden. De achterstand van Sweeck bedraagt nu 8 seconden. Van der Poel is los.
  14. 15 uur 39. Van der Poel solo. Mathieu van der Poel heeft toch weer een bonus van een paar meter. Tweede keer, goeie keer voor de Nederlander?
  15. 15 uur 38. Van der Poel rijdt rond met Laurens Sweeck in zijn wiel. Het duo van Telenet volgt op een tiental meter.
  16. 15 uur 36. In de achtergrond is Michael Vanthourenhout een slechte zaak aan het doen. Hij heeft een achterstand van meer dan een halve minuut. Zijn tweede plaats in het klassement komt dus in gevaar.
  17. 15 uur 35. Laurens Sweeck is sterk. Hij bepaalt het tempo hier in Niel en dwingt Van der Poel zelfs bijna in de fout. Toon Aerts moet andermaal de materiaalpost in.
  18. 15 uur 34. Toon Aerts schiet uit zijn klikpedaal en moet lopen in het zand. Sweeck twijfelt niet en rijdt voorbij Aerts naar plaats 1.
  19. 15 uur 33. "Sweeck heeft een superdag, echt een superdag.". Michel Wuyts.
  20. 15 uur 32. Sweeck bepaalt nu het tempo. We hebben zowaar een spannende cross hier in Niel.
  21. 15 uur 31. "Ik denk dat Van der Poel de beste papieren heeft om de koers weer naar zich toe te trekken.". Niels Albert.
  22. 15 uur 30. Na een halfuur cross zijn er 4 leiders: Aerts, Van der Poel, Sweeck en Van der Haar. Wie breekt het opnieuw open?
  23. 15 uur 29. "Van der Poel kan ook vallen. Dan hebben we dat ook nog eens gezien.". Paul Herygers.
  24. 15 uur 28. Schuiver Van der Poel. Van der Poel laat een zeldzaam steekje vallen. In een afdaling schuift hij weg. Het heeft niet veel gevolgen.
  25. 15 uur 25. Hergroepering. Van der Poel krijgt gezelschap. Sweeck heeft hem te grazen genomen en ook Aerts en Van der Haar hebben het gaatje gedicht.
  26. 15 uur 23. Sweeck dicht het gaatje. Sweeck is sterk aan het crossen. Hij rijdt bijna naar het wiel van Van der Poel. Toon Aerts duikt dan weer de materiaalpost aan om andere schoenen aan te trekken.
  27. 15 uur 21. Sweeck op kracht. Laurens Sweeck, op het EK nog goed voor brons, neemt nu de touwtjes in handen in de achtervolging. Hij rijdt op kracht naar boven op een pittige helling. Toon Aerts volgt hem.
  28. 15 uur 18. Zal Toon Aerts nog een poging doen om naar Van der Poel te rijden? Of denkt hij aan zijn voorsprong in het klassement en denkt hij aan zijn voorsprong op Vanthourenhout?
  29. 15 uur 17. Vogel gaan vliegen? Mathieu van der Poel voelt zich in zijn sas in Niel. Hij heeft een bonus van 6 seconden op Aerts. Daarachter volgt Sweeck. Is het spel al gespeeld?
  30. 15 uur 16. "Nu wordt het echt, echt een zware cross hoor.". Michel Wuyts.
  31. 15 uur 15. Vintage Van der Poel. Het is om duimen en vingers bij af te likken wat Van der Poel hier doet. Hij kiest voor een geheel eigen route en zet zo de concurrentie in een klap op een achterstand.
  32. 15 uur 15. Sterk manoeuvre van Van der Poel: "Amai!".

   Sterk manoeuvre van Van der Poel: "Amai!"

  33. 15 uur 14. "Als Herygers "amai" zegt dan moet het bijzonder straf zijn.". Michel Wuyts over een manoeuvre van Van der Poel.
  34. 15 uur 12. 6 leiders. Bij het ingaan van ronde 2 hebben we weer 6 leiders. Aerts, Van Kessel en Van der Haar rijden weer bij Van der Poel, Vanthourenhout en de jonge Pidcock.
  35. 15 uur 11. Van der Poel gaat op zoek naar het achterwiel van Vanthourenhout. Maar de renner van Marlux-Bingoal pakt wel de volle buit onder de boog.
  36. 15 uur 09. Vanthourenhout gaat op zoek naar de bonusseconden. Hij heeft een gat geslagen. Van Kessel stopt af en wacht op zijn kopman.
  37. 15 uur 08. Valpartij Aerts. Toon Aerts glijdt uit in de bocht! Lichte paniek bij de leider. Michael Vanthourenhout heeft het in de gaten en probeert meteen naar de kop te rijden. Hij staat immers op plek 2 in het klassement.
  38. 15 uur 07. "Pidcock, wat een vechtjas.". Michel Wuyts.
  39. 15 uur 06. Verrassende Pidcock! Pidcock rijdt mee met de profs en hij wacht niet op de grote namen. Het valt even stil en de Brit snelt weg. Van der Haar gaat naar zijn wiel.
  40. 15 uur 05. 3 Telenet-Fidea Lions rijden in de kopgroep door de materiaalpost: Aerts, Van der Haar en Van Kessel.
  41. 15 uur 05. Van der Poel op kop. Een handig manoeuvre van Van der Poel. Hij kiest voor de binnenkant van de bocht en zo komt hij aan de leiding. De Europese kampioen trekt wel nog niet helemaal door. .
  42. 15 uur 03. De mannen klieven helemaal door de zandstrook met nog steeds Merlier en Aerts op kop. Van der Poel moet zijn voet wel aan grond zetten. .
  43. 15 uur 02. Aerts kiest ook meteen voor de koppositie, maar Merlier schuift er voorbij. Alles rijdt op een lang lint.
  44. 15 uur . Start! Het startschot voor de eliterace is gegeven. Toon Aerts heeft een riante voorsprong in het klassement, maar wint hij ook vandaag?
  45. 14 uur 54. "3 op een rij? Er is wel een kans. Ik heb er zin in.". Toon Aerts.
  46. 14 uur 51. "Ik heb een heel grote achterstand. Het is nog mogelijk, maar ben meer met de Superprestige bezig.". Mathieu van der Poel.
  47. 14 uur 33. Turner wint bij beloften. De Brit Ben Turner heeft gewonnen bij de beloften na een millimetersprintje. Hij klopte onze landgenoot Timo Kielich en de Brit Thomas Mein. Hij is ook de nieuwe leider in het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee. .
  48. 13 uur 41. Coremans is terug. Dante Coremans heeft de Jaarmarktcross in Niel bij de junioren gewonnen. De zege is opvallend. Coremans besliste na vorig seizoen om zijn fiets aan de haak te hangen. Hij gold bij de aspiranten en de nieuwelingen als een van de absolute toptalenten, maar had een broertje dood aan trainen en besloot te stoppen. Vier maanden lang raakte hij zijn fiets niet aan, maar een paar weken geleden begon het opnieuw te kriebelen en hervatte hij de trainingen. Met goedkeuring van Jurgen Mettepenningen ruilde hij de jongerenploeg van Callant-Dolticini voor de opleidingsploeg van Pauwels Sauzen. Hij wordt begeleid door Niels Albert. Vorige week pas reed hij zijn eerste crossen in Spanje.
  49. 13 uur 35. Geen Van Aert, wel Van der Poel. Toon Aerts won de voorbije twee edities van de Jaarmarktcross, maar toen stonden Mathieu van der Poel en Wout van Aert niet aan de start. Van Aert is er opnieuw niet bij, Van der Poel wel. Pakt de Nederlander opnieuw uit met een demonstratie?
  50. 10-11-2018.