• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel geeft demonstratie in thuishaven van (afwezige) Van Aert

  Mathieu van der Poel heeft de eindzege in de DVV-trofee veroverd. Hij reed in Lille na amper 3 minuten weg van de concurrentie en pakte na een zoveelste solo zijn 29e zege dit seizoen. Michael Vanthourenhout won de strijd om plaats 2.

  Het verhaal van Mathieu van der Poel in de DVV-trofee dit seizoen klinkt onwaarschijnlijk. Na de eerste manche op de Koppenberg had hij een achterstand 4 minuten en 12 seconden op winnaar Toon Aerts. De renner van Telenet Fidea leek al zo goed als zeker van de eindzege.

   

  Maar dat was buiten de wereldklasse van Van der Poel gerekend. Hij won de volgende 6 manches en begon er in Lille aan met een voorsprong van 58 seconden op Aerts. De Belgische kampioen hoopte al niet meer op een mirakel, maar had wel zijn zinnen nog gezet op het tussensprintklassement. Daarvoor moest hij Van der Poel kloppen aan het tussenpunt in de tweede ronde, maar die kans heeft hij nooit gekregen.

   

  Van der Poel stoof na amper 3 minuten weg. De Nederlander maakte er een langgerekte solo van in de thuisbasis van Wout van Aert, de afwezige ex-wereldkampioen. Door een valpartij verzamelde Van er Poel wel geen minuten. Aan de streep hield hij nog 9 seconden over op Vanthourenhout.

   

  Vanthourenhout had in de achtervolging dan ook al zijn duivels ontbonden om Toon Aerts achter zich te houden. Dat wierp zijn vruchten af. Aerts moest tevreden zijn met plek 3 en plaats 2 in het eindklassement.

  Van der Poel verovert de eindzege in de DVV-trofee

  Uitslag

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u03'29"
  2. Michael Vanthourenhout op 9"
  3. Toon Aerts 13"
  4. Lars van der Haar (Ned) 14"
  5. Laurens Sweeck 14"
  6. David van der Poel (Ned) 16"
  7. Corne van Kessel (Ned) 17"
  8. Joris Nieuwenhuis (Ned) 17"
  9. Quinten Hermans 31"
  10. Jim Aernouts 35"

  Van der Poel: "Tussensprintklassement was het doel vandaag"

  Van der Poel kwam op weg naar zijn 29e zege even ten val. "Mijn stuur stond een beetje scheef, maar voor de rest was het niet erg. Ik was even niet geconcentreerd genoeg. Ik begon te schuiven en ik bleef schuiven. Zo lag ik plots op de grond. Soms sluipen er foutjes in als je comfortabel vooraan rijdt. Ik zat ook een beetje met morgen in mijn hoofd."

   

  "Een klassement winnen is altijd leuk, zeker als je weet wat er op de Koppenberg gebeurd is. Daarna had ik niet meer gedacht dat ik dit klassement nog zou winnen, maar de cross in Hamme heeft de doorslag gegeven. Ik plaatste die vroege aanval omdat ik wist dat ik ook het tussensprintklassement nog kon winnen. Dat was het doel vandaag."

  Vanthourenhout: "Er was weer niets te beginnen tegen Van der Poel"

  Aerts: "Ik vond het toch wel heel lastig"

  Fase per fase

  1. 16 uur 04. Zege voor Van der Poel! Wereldkampioen Van der Poel wint in Lille, de thuishaven van Van Aert. Vanthourenhout op 2, Aerts op 3.
  2. 16 uur 03. Strijd om plek 2. Vanthourenhout rijdt in positie 2 en neemt afstand van Toon Aerts.
  3. 16 uur 02. Applaus voor Van der Poel op weg naar zijn eindzege in de DVV-trofee. De speaker roept om de Nederlander nog eens warm toe te roepen.
  4. 16 uur . Lars van der Haar zet de achtervolging in op zijn eigen kopman Toon Aerts. .
  5. 15 uur 57. Ereronde! Mathieu van der Poel begint aan de slotronde. De Nederlander heeft een voorsprong van 21 seconden op het duo Aerts-Vanthourenhout.
  6. 15 uur 55. De supporters aan de kant kunnen niet juichen voor plaatselijke held Wout van Aert. Ze kijken met weinig beleving naar de solo van Van der Poel.
  7. 15 uur 52. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout gaan nu met twee op zoek naar het podium. De Belgische kampioen zet veel druk op de andere achtervolgers.
  8. 15 uur 47. "Er rijdt een eenzame man door het Kempenland.". Michel Wuyts.
  9. 15 uur 46. Het verschil van de achtervolgers op Van der Poel loopt opnieuw stevig op: 38 seconden. .
  10. 15 uur 44. Vanthourenhout is ondertussen weer ingerekend door Toon Aerts. Ook Laurens Sweeck duikt plots weer op vooraan dat groepje.
  11. 15 uur 43. Toon Aerts schiet wakker. Hij bepaalt nu het tempo in de jacht op de podiumplaatsen. .
  12. 15 uur 35. Na zijn schuiver duikt Van der Poel de materiaalpost in om een andere tweewieler op te pikken. Zijn voorsprong is nog geruststellend: 20 seconden.
  13. 15 uur 34. Van der Poel tegen de vlakte! Een beeld dat we niet gewoon zijn! Van der Poel draait een bocht heel kort in, maar betaalt daar de prijs voor. Hij staat even naast zijn fiets, maar blijft rustig. Hij rijdt snel weer door.
  14. 15 uur 32. Kettingproblemen. Nog meer ongeluk bij Telenet Fidea. Quinten Hermans ligt in de knoop met zijn ketting. Hij staat seconden aan de grond genageld. Van der Poel rijdt 34 seconden weg. .
  15. 15 uur 31. Val Van Kessel! Van Kessel probeert het tempo van Vanthourenhout te volgen in de bocht, maar schuift net voorbij de materiaalpost onderuit. Hij draait terug om een nieuwe fiets op te pikken.
  16. 15 uur 29. Hij was ons daarnet even ontglipt, maar Quinten Hermans hangt nog steeds tussen de eenzame leider en het pakje daarachter. .
  17. 15 uur 27. Zonder ongelukken is de buit helemaal binnen voor Van der Poel. Hij rijdt nu zijn eigen tempo. .
  18. 15 uur 26. Op ruime afstand van Van der Poel heeft er zich een peloton gevormd met 10 renners. Daar wordt er gebikkeld om de podiumplaatsen.
  19. 15 uur 25. "Toon Aerts geeft mij een gelaten indruk.". Michel Wuyts.
  20. 15 uur 24. Van der Poel rijdt helemaal alleen door de bossen in Lille. Hij zal met een extra zege op zak op skivakantie kunnen trekken. .
  21. 15 uur 21. Val Van der Haar. De balkjes worden Lars van der Haar fataal. Het is niet zijn favoriete onderdeel en hij tuimelt het zand in. "Op training lukt dat beter dan in koers", vertelt Sven Nys. "Het is heel moeilijk om het hem aan te leren. Hij blijft wel proberen, maar misschien moet hij maar kiezen voor het lopen.".
  22. 15 uur 21. "Wat een stijl. Zijn fiets zat snel in die regenboogkleuren.". Paul Herygers bewondert Van der Poel.
  23. 15 uur 17. 13 seconden. Quinten Hermans is de dappere krijger die de achtervolging op Van der Poel levendig probeert te houden. Na twee ronden stopt de klok op 13 seconden. .
  24. 15 uur 15. Tussenspurt. Van der Poel pakt uiteraard de volledige buit bij het tussenpunt: 15 bonificatieseconden. Toon Aerts ziet zo het nevenklassement ook door zijn neus geboord. De renner die de meeste tussenspurtjes wint, krijgt immers een mooie premie. .
  25. 15 uur 13. Aerts is bij Nieuwenhuis geraakt en heeft in zijn zog nog een rits andere renners meegenomen. Kunnen ze met z'n allen Van der Poel toch nog zenuwachtig maken?
  26. 15 uur 12. Van der Poel is andermaal ontketend. Het lijkt opnieuw een heel lange solo te zullen worden voor de wereldkampioen. Aerts kan de eindzege nu al op zijn buik schrijven.
  27. 15 uur 09. Hermans werkt voor Toon Aerts. De Belgische kampioen volgt op 6 seconden van Van der Poel na de openingsronde.
  28. 15 uur 07. De eerste chrono is nog mild: Nieuwenhuis volgt op 6 seconden.
  29. 15 uur 05. "Hij is eraan begonnen". Mathieu van der Poel wacht echt niet lang om zijn move te plaatsen. Hij gaat een paar keer op de trappers staan en de rest hangt meteen op dertig meter.
  30. 15 uur 03. Quinten Hermans duikt als eerste het zand in. Op zijn hielen zitten Mathieu van der Poel en zijn broer David.
  31. 15 uur 01. Start! De mannen zijn aan de laatste manche in de DVV-trofee begonnen. Er moet al veel gebeuren voor Van der Poel zijn eindzege kwijtspeelt. .
  32. 14 uur 56. "Het wordt heel moeilijk, misschien wel onmogelijk, om de DVV-trofee te pakken. Het parcours ligt Mathieu ook beter.". Toon Aerts.
  33. 13 uur 01. Pidcock doet regenboogtrui blinken. Tom Pidcock grijpt de zege bij de beloften. De Britse wereldkampioen won in Lille voor Niels Vandeputte en zijn landgenoot Benjamin Turner. Niels Derveaux snoepte de eindzege in de DVV-trofee nog af van Lander Loockx.
  34. 11 uur 55. Zege voor Nys. Bij de junioren draaide de wedstrijd uit op een strijd tussen Meeussen, Nys, Van Campenhout en Vervoort. Met 4 doken ze de laatste ronde in. In het slot maakte Thibau Nys het verschil. .
  35. 11 uur 07. De Krawatencross is straks ook live te volgen bij Sprza. Om 13.30 uur beginnen Michel Wuyts en Paul Herygers eraan op Eén met de cross bij de vrouwen.
  36. 11 uur 05. Makkelijke eindzege voor Van der Poel? Mathieu van der Poel steekt zonder ongelukken deze namiddag de eindzege in de DVV-trofee op zak. Hij heeft een bonus van 58 seconden op Toon Aerts. Nummer 3, Michael Vanthourenhout, volgt al op een ongelooflijke 5'26". Wout van Aert hoef je in Lille niet te zoeken. Hij laat zijn thuiscross schieten want hij is al op vakantie vertrokken. .
  37. 09-02-2019.