• home
 • video
 • pas verschenen

  Aerts triomfeert op de Koppenberg, Van der Poel pas 21e

  De Koppenbergcross is een prooi geworden voor Toon Aerts. Op de steile puist klauterde Michael Vanthourenhout naar de 2e plaats, Van Aert was 3e. Mathieu van der Poel had een complete offday en werd pas 21e.

  Sterke Toon Aerts houdt Vanthourenhout en Van Aert af en wint de Koppenbergcross

  Laatste ronde is een echte thriller

  De Koppenberg liegt niet. Ook niet in 2018. Net als bij de vrouwen was de latere winnaar bij de mannen diegene die bij de eerste beklimming als eerste bovenkwam.

   

  Toon Aerts nam meteen het initiatief, met ook Van Aert alert vooraan. Van der Poel volgde wat verder. Op basis van de vorige crossen geen enkele reden tot paniek voor de Nederlander, maar de eerste keer dat hij echt in beeld kwam, ging het mis. Hij probeerde plaatsen goed te maken op een kleine helling, maar maakte een foutje.

   

  De terugslag van Van der Poel was het signaal voor Van Aert om het gaspedaal in te duwen. Alleen Aerts en Vanthourenhout konden volgen. Het podium was bekend. Achter hen kwamen Hermans, Sweeck en Van der Haar niet meer in de buurt.

   

  En wat gezegd van Van der Poel? Die kraakte compleet en werd ronde na ronde voorbijgereden door renners die anders zelfs in de eerste ronde niet in zijn buurt kunnen blijven. Hij zou uiteindelijk 4 minuten en 12 seconden verliezen.

   

  De laatste ronde werd een thriller voor de koplopers.  Aerts gooide al zijn kaarten op tafel op de voorlaatste klim van de Koppenberg. Vanthourenhout moest vroeg lossen en ook Van Aert liet een klein gaatje. Maar het was Vanthourenhout die verrassend nog over Van Aert ging en het gat dichte. Samen gingen ze naar de slotbeklimming en daar demonstreerde Aerts zijn overmacht.

  Van Aert: "Wie cross nog saai vindt, kent er niks van"

  • Toon Aerts: "Ik voelde de laatste ronde al dat het wel eens raak zou
   kunnen zijn. Het was genieten, terwijl ik een grote inspanning deed. Ik heb de klim elke ronde vol gedaan. Enkele keren heb ik de Koppenberg ook

  opgereden boven mijn eigen kunnen om de rest te kraken. 2 jaar geleden won ik het EK. Dit seizoen won ik 2 Wereldbeker-crossen in de VS, maar vandaag overtreft alles. De Koppenbergcross is de klassieker der klassiekers."

  • Michael Vanthourenhout: "Ik was blij dat er in het begin al een schifting gemaakt was. De kasseien oprijden is mijn slechtste onderdeel, waarna ik telkens krachten moest verspelen om terug te keren. Die krachten kom ik tekort op het einde. Ik had niet gedacht dat ik Wout nog kon voorbijrijden op het einde."
  • Wout van Aert: "Ik had een goed gevoel en geloofde in de overwinning, maar op de klim en de kasseien voelde ik dat Toon Aerts een tandje groter kon rijden dan ik. Ik ben blij met de 3e plaats. Je moet weten dat ik de zwaarste was van de 3 renners voorin. Dit moet me vertrouwen geven voor een omloop die vlakker is. Het EK in Rosmalen bijvoorbeeld. Daar mag ik zeker met ambities starten. Mathieu van der Poel heeft vandaag getoond dat hij ook maar een mens is. Als er volgers zijn de cross nog altijd saai vinden, dan kennen ze er niks van."

  Aerts: "Dit is de klassieker der klassiekers: dit overtreft alles!"

  Vanthourenhout: "Moest te veel krachten verspillen op het steilste stuk"

  Van Aert: "Toon reed een tandje groter op de klim"

  Van der Poel: "Het was niet leuk vandaag"

  Uitslag Koppenbergcross

  1. Toon Aerts in 1u02'26"
  2. Michael Vanthourenhout op 11"
  3. Wout van Aert 14"
  4. Lars van der Haar (Ned) 58"
  5. Quinten Hermans 1'18"
  6. Laurens Sweeck 1'25"
  7. Eli Iserbyt 1'38"
  8. Kevin Pauwels 1'52"
  9. Jens Adams 2'00"
  10. Daan Soete 2'32"
  11. Marcel Meisen (Dui) 2'36"
  12. Tom Meeusen 2'37"
  13. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'42"
  14. Corné van Kessel (Ned) 2'46"
  15. Jim Aernouts 2'53"
  16. Braam Merlier  3'01"
  17. Dieter Vanthourenhout 3'07"
  18. Michael Boros (Tsj) 3'12"
  19. Sieben Wouters (Ned) 3'21"
  20. Tim Merlier 3'24"
  21. Mathieu van der Poel (Ned) 4'12"

  Fase per fase

  1. 16 uur 05. Sterke Toon Aerts houdt Vanthourenhout en Van Aert af en wint de Koppenbergcross.

   Sterke Toon Aerts houdt Vanthourenhout en Van Aert af en wint de Koppenbergcross

  2. 16 uur 02. Aerts wint na een ongelooflijke laatste ronde. Aerts laat Vanthourenhout geen kans op de laatste keer de Koppenberg. Hij wint met overtuiging. Vanthourenhout wordt tweede op 11 seconden. Wout van Aert derde op 14 seconden. Wat een spektakel hebben we gekregen in de laatste ronde!
  3. 16 uur 01. Aerts nog eens op de trappers op de helling waar van der Poel in de fout ging. Wat een spanning.
  4. 15 uur 59. Het lijkt niet te lukken voor Van Aert. Aerts en vanthourenhout lijken op de laatste keer de Koppenberg te beslissen over de zege.
  5. 15 uur 59. Van Aert komt nog heel dicht. Het verschil is 4 seconden. Aerts blijft alles geven met Vanthourenhout in het wiel.
  6. 15 uur 58. "Zes seconden zitter er tussen van Aert en de twee voorin.". Maarten Vangramberen.
  7. 15 uur 56. Vanthourenhout dicht de kloof, Van Aert niet. Aerts krijgt het gezelschap van Vanthourenhout. Van Aert krijgt de kloof niet gedicht. De wereldkampioen heeft een klein mirakel nodig.
  8. 15 uur 55. Ook Van Aert moet een gaatje laten. Bijna boven, maar de Koppenberg duurt net iets te lang voor Van Aert. Hij komt met 3 seconden achterstand op Aerts boven.
  9. 15 uur 55. Vanthourenhout komt terug op Van Aert. Samen kunnen ze proberen Aerts terug te roepen. Het verschil is niet meer dan een seconde of twee.
  10. 15 uur 54. Voorlaatste keer Koppenberg. De drie koplopers beginnen aan de laatste ronde en Vanthourenhout krijgt het meteen heel moeilijk op de Koppenberg. .