Ocon wint doldwaze race in Hongarije, Verstappen baalt 2e keer op rij

Esteban Ocon (Alpine) heeft verrassend de GP van Hongarije gewonnen. Zijn allereerste zege na een doldwaze race, die overhoop werd gegooid na een chaotische start. Hamilton kon na een blunder nog naar de 2e plek snellen en neemt de WK-leiding over van Verstappen, die voor de 2e keer op rij pech had.

Regen = chaos in F1. Dat is nog maar eens gebleken in een onwaarschijnlijke GP van Hongarije. Al in de eerste bocht ging het mis: Bottas remde te laat en katapulteerde de bolide van Lando Norris tegen de Red Bulls van Verstappen en Perez.

 

Door de vele brokstukken op het circuit werd de race meteen stilgelegd. Red Bull probeerde de bolide van Verstappen nog zo goed mogelijk op te knappen, maar de schade was groot. Een tweede klap op rij na het drama op Silverstone.

 

Voor Bottas (Mercedes), Perez (Red Bull), Stroll (Aston Martin), Norris (McLaren) en Leclerc (Ferrari) was de wedstrijd zelfs al na één bocht afgelopen. Mazepin moest even later ook parkeren in de garage.

 

En nog was het drama niet afgelopen. Bij de herstart dook iedereen de pitstraat in voor slicks, omdat het circuit voldoende opgedroogd was. Alleen Hamilton bleef op zijn regenbanden rondrijden. Een monumentale blunder. De wereldkampioen wisselde pas een ronde later van banden en moest helemaal achteraan aansluiten.

Alonso stuit inhaalrace Hamilton

Het leverde een onwaarschijnlijke situatie op vooraan: Esteban Ocon (Alpine) was van de 8e plek opgeschoven naar de leiding, met Sebastian Vettel (Aston Martin) en zowaar de Williams van Nicholas Latifi in zijn zog.

 

Voor Verstappen werd al snel duidelijk dat hij met zijn beschadigde bolide vooral de schade zou moeten beperken, Hamilton begon aan een stevige inhaalrace. 

 

De wereldkampioen rukte probleemloos op naar de 5e plek, tot hij achter Fernando Alonso (Alpine) zat. De Spanjaard maakte van zijn ervaring gebruik om de Brit op te houden en zijn ploegmaat zo de overwinning te schenken. 

 

Hamilton moest vrede nemen met de 3e plek, maar neemt wel de leidersplaats in de WK-stand over van Max Verstappen, die een 2e race op rij pech heeft. Voor Esteban Ocon werd een droom werkelijkheid: zijn 2e podiumplek in de F1 is meteen een overwinning.

Venijnig staartje voor Vettel

Uiteindelijk hield de 2e plaats van Sebastian Vettel niet stand. Lewis Hamilton schuift na zijn diskwalificatie op naar de 2e plaats en heeft nu een voorsprong van 8 punten op Max Verstappen.

De chaotische start in Hongarije:

Hamilton vergeet banden te komen halen:

Uitslag:

Grote Prijs van Hongarije

spinner
 1. 17 uur 10. Ocon wint, Vettel moet vrede nemen met de 2e plek. Hamilton snelt nog naar de 3e plek en is de nieuwe WK-leider. .
 2. 17 uur 06. Laatste ronde. Ocon gaat zijn eerste overwinning boeken. Vettel en Hamilton mogen mee op het podium. Verstappen lijkt vrede te moeten nemen met plek 10. .
 3. 17 uur 05. Hamilton moet nu nog 7 seconden goedmaken op Vettel, een onmogelijke opdracht.  .
 4. 17 uur 04. Hamilton voorbij Sainz. Lewis Hamilton staat dan toch op het podium. Hij knalt voorbij Sainz in de rechte lijn naar de streep. Een stevige vloek van de Spanjaard, die droomde van het podium. .
 5. 17 uur 03. Ocon is ondertussen nog altijd op weg naar de zege. Vettel heeft wat ruimte moeten laten. Sainz en Hamilton bikkelen om de 3e plek. .
 6. 17 uur 02. Carlos Sainz krijgt meteen Hamilton onder de achtervleugel van zijn Ferrari. Kan de Spanjaard dat nog 4 rondjes volhouden? .
 7. 17 uur 01. Hamilton toch voorbij Alonso. Fernando Alonso laat zich op een klein foutje betrappen, remt net iets te laat en die kans moet je Hamilton niet geven. Raakt de wereldkampioen nog op het podium? .
 8. 17 uur . Hamilton doet in de eerste bocht een poging om voorbij Alonso te raken, opnieuw zonder succes. De Brit doet zijn beklag bij zijn team, maar dat zal hem ook niet helpen. .
 9. 16 uur 55. Verstappen in de punten. Max Verstappen heeft zich toch in de top 10 weten te werken. Hij raakt eindelijk voorbij Daniel Ricciardo en raapt zo toch één WK-punt op.  .
 10. 16 uur 55. Nog 10 rondjes. Esteban Ocon rijdt nog steeds naar zijn eerste overwinning, Vettel probeert nog steeds voorbij te raken, Hamilton bijt nog steeds zijn tanden stuk op Alonso. .
 11. 16 uur 53. Situatie:. 1. Ocon 2. Vettel 3. Sainz 4. Alonso 5. Hamilton 6. Gasly 7. Tsunoda 8. Latifi 9. Russell 10. Ricciardo 11. Verstappen 12. Raikkonen 13. Schumacher 14. Giovinazzi .
 12. 16 uur 50. Alonso houdt Hamilton nog altijd aan het lijntje. De Spanjaard schermt de pogingen van de Brit eenvoudig af.  .
 13. 16 uur 49. De droom van Esteban Ocon komt steeds dichter. Nog 14 rondjes moet de Fransman het uiterste uit zijn Alpine halen. Vettel zit nu toch al even op een seconde. .
 14. 16 uur 48. Alonso houdt Hamilton af. Fernando Alonso houdt Lewis Hamilton op. De wereldkampioen probeert, maar Alonso heeft heel wat ervaring. Verspeelt Hamilton hier duurbare seconden (en de zege)? .
 15. 16 uur 45. Alonso probeert wel, maar Carlos Sainz (Ferrari) blijft sterk rijden op de 3e plek. De Spanjaard zal zijn landgenoot niet zomaar naar het podium laten rijden. .
 16. 16 uur 42. Verstappen gaat nu wel voorbij Raikkonen, maar dat levert nog steeds maar de 11e plek op. Eindigt de Nederlander voor de 2e race op rij zonder punten? .
 17. 16 uur 41. Nog 4? Lewis Hamilton kan zijn oren niet geloven dat hij nog 4 bolides moet inhalen voor de overwinning. "Je kan dit", moedigt Toto Wolff hem aan. .