Ga naar de inhoud

Mathieu van der Poel opent zijn voorjaar in Milaan-Sanremo en wil doortrekken tot in Luik

 vr 23 februari 2024 15:31

Mathieu van der Poel zal dit voorjaar bijna uitsluitend topklassiekers en monumenten rijden. In Milaan-Sanremo, over iets minder dan een maand, zal hij zijn titel verdedigen, waarna zijn focus op het tweeluik Ronde-Roubaix komt te liggen. De ambitie is om vol te houden tot Luik-Bastenaken-Luik, al is dat nog niet helemaal zeker.

7 koersdagen, meer wedstrijden telt het voorjaar van Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) niet. Het is duidelijk dat de wereldkampioen in 2024 kwaliteit boven kwantiteit verkiest.

Die strategie werd vorig jaar al toegepast en dat was toen een groot succes, met winst in 2 monumenten: Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix.

 

Die twee wedstrijden staan ook nu weer op zijn programma, maar het lijkt erop dat Van der Poel zijn bucketlist nog wat verder wil afvinken.

 

Zo aast de Nederlander niet alleen op een 3e overwinning in de Ronde van Vlaanderen - wat een evenaring van het record zou zijn - hij wil ook de degens kruisen met Remco Evenepoel en Tadej Pogacar in Luik-Bastenaken-Luik.

Of hij ook effectief dat vierde monument zal rijden, zal pas later in het voorjaar beslist worden, afhankelijk van zijn conditie. Het zou niet de eerste keer zijn dat Van der Poel aan de start staat in Luik. In 2020 werd hij er al eens 6e.

Programma Mathieu van der Poel
16/03 Milaan-Sanremo
22/03 E3 Saxo Classic in Harelbeke
24/03 Gent-Wevelgem
31/03 Ronde van Vlaanderen
07/04 Parijs-Roubaix
14/04 Amstel Gold Race
21/04 Luik-Bastenaken-Luik (evt)

Focus op de grote mo(nu)menten: "Nu wel heel expliciet"

"Als je al een paar zaken hebt afgevinkt, is het logisch dat je steeds meer gaat focussen op de grote momenten", verklaart manager Philip Roodhooft de rigoureuze keuzes van zijn poulain.

 

"Dat was eigenlijk al langer aan de gang, maar als je deze kalender nu ziet, is dat inderdaad heel expliciet."

 

Van der Poel rijdt ook minder wedstrijden, om energie te sparen voor de echt belangrijke mo(nu)menten. "Hij rijdt alle koersen om te winnen, maar er leeft dan ook de verwachting dat hij telkens wint."

 

"Wielrennen is steeds meer een sport aan het worden van steeds meer voorbereiden en steeds minder koersen. Het gevolg is dat je uitkomt tegen renners die ook naar die koersen pieken. Je moet dus mee om competitief te zijn."

Al zijn concurrenten pieken ook naar die topklassiekers. Je moet dus mee om competitief te zijn.

Philip Roodhooft

"Luik? Mathieu deed al vaker dingen die niet evident zijn"

Van der Poel zit momenteel op stage in Spanje en zal van daaruit rechtstreeks naar Italië trekken voor Milaan-Sanremo. Geen Strade Bianche dus, ook geen Tirreno of Parijs-Nice.

 

"We zullen nog moeten zien hoe die keuze uitdraait, maar als je je voorjaar wil verlengen, dan mag je er ook niet te vroeg aan beginnen."

 

En Roodhooft kijkt nog verder. "Er komt na het voorjaar ook nog veel aan. Het was zaak om de balans te vinden voor het hele jaar, niet enkel het voorjaar."

 

Zoals de kaarten nu liggen, zal Van der Poel ook Luik-Bastenaken-Luik, het vierde monument, erbij nemen. Daar neemt hij het op tegen lichtgewichten als Evenepoel en Pogacar.

 

"Mathieu heeft al veel dingen gedaan die niet evident waren. Het kan een verademing zijn om daar te starten. Stel dat zijn voorjaar al goed geweest is, dan kan hij daar zonder absurde verwachtingen van start gaan, om te genieten maar ook om een zo goed mogelijk resultaat te behalen."

 

Is het nog mogelijk dat er op het laatste moment nog iets aan dit programma veranderd wordt? "Dat kan, maar niet als alles volgens plan verloopt. Maar het kan natuurlijk dat hij ziek wordt of ergens valt."