Ga naar de inhoud

Hernieuwde hoop met dank aan Marc Coucke en een workaholic: is KV Oostende dan toch niet dood?

 do 8 februari 2024 06:22
KV Oostende herleeft met drie zeges in de laatste vier wedstrijden.

KV Oostende leeft op hoop. De tweedeklasser was lange tijd een patiënt op palliatieve zorg, maar toont nu toch weer een verhoogde hartslag. Met dank aan de hoopgevende resultaten, een bezielde bewindvoerder én Marc Coucke.  Zorgt een nieuwe stunt in beker vanavond voor een extra boost?

Nog niet zo lang geleden huiverde iedere Oostende-fan bij het openen van de krant of de Sporza-app.

 

KVO? Dat was een garantie op slecht nieuws, waarbij het einde dichterbij leek dan een nieuw begin. Er was de dubbele puntenaftrek, stakende stewards, niet-trainende spelers en een nakende schrapping van de licentie. Daar kwam ook nog eens een sportieve malaise bij.

 

Trouwe fans droegen hun geliefde club zelfs al symbolisch ten grave. KV Oostende was terminaal, zonder uitzicht om nog beter te worden door wanbeheer van de Amerikaanse eigenaars.

Maar kijk, vanuit de kust waaien er de laatste twee weken plots weer hoopvolle berichten binnen. Onder meer over een (beperkte) herziening van de puntenaftrek en drie zeges in de laatste vier wedstrijden.

 

Verkondigen dat KVO plots weer vlot ademt, zou overdreven zijn - daarvoor draagt de club nog te veel ziektekiemen mee. Alleen is er wel een intensieve herstelkuur ingezet.

 

Cruciaal daarin was de aanstelling van advocaat Werner Van Oosterwyck als tijdelijk bewindvoerder door de ondernemingsrechtbank, zo'n twee weken geleden.

 

Door die maatregel zette men de Amerikaanse eigenaars buitenspel en kon er iemand met een frisse blik het schip weer in de juiste richting proberen te sturen.

Minder dan 100.000 euro op de rekening

Een rondvraag binnen de kustploeg leert dat Van Oosterwyck zijn rol tot dusver uitstekend vervulde.

 

De inwoner van Oostende, die voordien slechts sporadisch eens een wedstrijd bijwoonde, werkt naar verluidt dag en nacht aan de redding van de club.

 

Het ene moment verdedigt hij een dossier bij de belastingdienst, een paar uur later wacht een verhoor bij de voetbalbond. En tussendoor zijn er nog gesprekken met potentiële overnemers en ontevreden leveranciers.

 

Eat, sleep, KVO, repeat.

 

Dat is het motto waar workaholic Van Oosterwyck momenteel naar leeft. Samen met de vaste medewerkers doet de advocaat er alles aan om een faillissement af te wenden.

Het kostte ons bijna twee weken om alle financiën in kaart te brengen.

Werner Van Oosterwyck

“De eerste opdracht bestond erin om een exact zicht te krijgen op de boekhouding en de cijfers", vertelde Van Oosterwyck eerder deze week op de clubwebsite over zijn aanpak.

 

"Je moet weten dat de boekhouding hier een viertal maanden nauwelijks werd bijgehouden. De vaste boekhoudster was op zwangerschapsverlof en CFO Thorsten Theys was op non-actief geplaatst. In hun plaats werd door de Amerikaanse aandeelhouders een extern boekhoudkantoor aangeduid."

 

"Ik kan enkel maar vaststellen dat dit kantoor zich niet ten volle van zijn taak heeft gekweten. Het kostte ons bijna twee weken om alle financiën in kaart te brengen. Dat was een noodzaak voordat er met potentiële overnemers kon worden gepraat. Maar ook de Licentiecommissie én de rechtbank hebben nood aan die cijfers.”

 

Daarnaast gingen Van Oosterwyck en co ook achter openstaande facturen aan. Onder meer het Italiaanse Bologna is KVO nog 480.000 euro verschuldigd voor de transfer van Arthur Theate.

 

Langs uitgavenkant moest er eveneens flink bemiddeld worden om ervoor te zorgen dat alle wedstrijden nog konden plaatsvinden. Want hoe betaal je leveranciers als er minder dan 100.000 euro op de rekening staat?

 

Door in dialoog te gaan kon Oostende bij heel wat partners uitstel van betaling afdwingen voor (een deel) van de kosten.

 

"Zij beseffen ook wel dat er niemand iets wint bij een faillissement", klinkt het.

Van Oosterwyck sprak de supporters al toe.

Coucke toont zich inschikkelijk

Om dat doemscenario definitief te ontlopen, heeft KV Oostende nood aan een nieuwe overnemer. Daar krijgt Van Oosterwyck normaal nog wat extra tijd voor, aangezien de aanvankelijke termijn van 21 dagen normaal verlengd zal worden.

 

Hét grote struikelblok voor vele geïnteresseerden: de vervloekte hoofdtribune, waar een potentiële belastingclaim van ruim 5 miljoen euro boven zweeft.

 

"Geen enkele overnemer zou zich borg stellen voor dat bedrag", beseft ook Van Oosterwyck op de site van KVO.

 

"Er vonden echter constructieve gesprekken plaats met de BBI (Bijzonder Belastinginspectie, red), want ze waarderen de inspanningen die we de voorbije twee weken al leverden. Ik ben dus al positiever gestemd in dat dossier."

Coucke voor de ondertussen vervloekte tribune.

Temeer omdat ook tribune-eigenaar Marc Coucke zich inschikkelijk toont. Op 24 januari zat een vertegenwoordiger van de farmareus samen met Van Oosterwyck om naar een oplossing te zoeken voor het hoofdpijndossier.

 

Coucke, die zijn tribune kwijt zou zijn bij een eventueel faillissement, zou bereid zijn om het bouwwerk te verkopen aan kandidaat-overnemers. Een piste die voordien onbespreekbaar was.


Van Oosterwyck: "Alle partijen willen een oplossing op de lange termijn."

Potentiële overnemers in de tribune

Maar nu wordt het dus vooral zaak om een nieuwe overnemer te vinden.

Aan kandidaten geen gebrek. Naast een Franse bouwgroep zijn er naar verluidt ook Australische, Turkse, Engelse en Belgische investeerders die het dossier met bovenmatige interesse opvolgen.

 

Normaal zitten er vanavond in de bekerwedstrijd tegen Antwerp zelfs een paar afgevaardigden in de tribune om de sfeer bij de club op te snuiven.

 

Voor KVO staat er straks dan ook meer dan een finaleplek op het spel. Een goede indruk nalaten is misschien zelfs nóg belangrijker voor de toekomst van Oostende.

 

"Potentiële overnemers zijn gevoelig voor een vol stadion en een geweldige ambiance", weet ook Van Oosterwyck.

De club zette in samenwerking met de stad zelfs een campagne op om straks zoveel mogelijk supporters naar het stadion te lokken.

 

Met succes: ruim 4.000 tickets gingen de deur uit. Daar mogen nog eens 500 vips, inclusief 200 'eters', worden bijgeteld. Het topduel tegen landskampioen en bekerhouder Antwerp moet het hoofdmenu worden.

 

Bij KV Oostende wanen ze zich straks misschien zelfs weer even in de hoogdagen.

Gerelateerd: