Ga naar de inhoud
Oostende houdt zijn kansen gaaf na 1-1 tegen Antwerp.

Strijdvaardig KV Oostende houdt Antwerp in bedwang na heenmatch met twee heerlijke goals

 do 8 februari 2024 21:33
ANT
einde
3-0
KVO
 1. 25' - Doelpunt - Mahamadou Doumbia (0 - 1)
 2. 30' - Geel - Ewan Henderson
 3. 38' - Doelpunt - Ewan Henderson (1 - 1)
 1. 62' - Verv. David Atanga door Daniel Perez
 2. 62' - Verv. Maxime D'Arpino door Alfons Amade
 3. 65' - Verv. Arbnor Muja door Jacob Ondrejka
 4. 73' - Geel - Owen Wijndal
 5. 78' - Verv. Ewan Henderson door Juanda Fuentes
 6. 82' - Verv. George Ilenikhena door Victor Udoh
 7. 90+1' - Verv. Jelle Bataille door Kobe Corbanie
 8. 90+2' - Verv. Mahamadou Doumbia door Milan Smits
 9. 90+2' - Verv. Chidera Ejuke door Gyrano Kerk
 10. 90+5' - Geel - Mohamed Berte
 11. 90+6' - Verv. Mohamed Berte door Cederick van Daele
Croky Cup - speeldag 1 - 08/02/24 - 20:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
25'
Mahamadou Doumbia
0 - 1
Mahamadou Doumbia
25'
38'
Ewan Henderson
38'
Ewan Henderson
1 - 1

Wie had dit gedacht? KV Oostende mag ondanks alle ellende nog steeds dromen van een finaleplaats in de Beker van België. In de heenmatch van de halve finales hield het landskampioen Antwerp in bedwang. De bezoekers kwamen nochtans op voorsprong na (alweer) een heerlijke afstandsgoal van Doumbia, maar Henderson antwoordde met een even knappe treffer.

KV Oostende - Antwerp in een notendop:

 • Sleutelmoment: Twintig minuten voor het einde is Brent Gabriël tot twee keer toe de reddende engel voor KV Oostende. Hij pareert een uitstekend schot van Ondrejka en schudt meteen daarna een knappe redding uit zijn mouwen op de herneming van Bataille. Dichter bij de 1-2 komt Antwerp nadien niet meer.

 • Man van de match: Mahamadou Doumbia oogstte terecht weer lof met een heerlijke treffer, maar wat Ewan Henderson uit zijn sloffen toverde was nog net iets mooier. Met een prachtige trap werkte hij de gelijkmaker via de paal voorbij de kansloze Lammens.

 • Opvallend: De voorbije twee seizoenen leverden vier duels tegen Antwerp evenveel nederlagen op voor KV Oostende. Vanavond beet de kustploeg voor het eerst sinds de 1-2-overwinning in het Bosuilstadion op 23 januari 2021 niet in het zand tegen the Great Old.

Prachtgoal Henderson veegt nieuwe parel van Doumbia uit

Eupen, Racing Genk en RWDM. Drie eersteklassers gingen dit seizoen al voor de bijl tegen het noodlijdende KV Oostende, dé verrassing in de halve finales van de beker. Antwerp kon dus toch maar beter op zijn hoede zijn.


De bekerhouder eiste dan ook meteen het balbezit op, maar het Antwerpse veldoverwicht leverde nauwelijks kansen op. Op een gevaarlijk schot van drijvende kracht Ejuke na werd Gabriël in de eerste 20 minuten nauwelijks op de proef gesteld.

Halfweg de eerste helft demonstreerde Doumbia net als vorige week op Sclessin zijn heerlijke traptechniek. Na knap voorbereidend werk van Ejuke verzilverde hij met een wondermooi afstandsschot de Antwerpse dominantie, Gabriël was kansloos bij zoveel schoonheid.

Aan de overkant was Lammens hetzelfde lot beschoren toen Henderson op zijn beurt een parel uit zijn sloffen schudde. Vanaf de rand van de zestien krulde hij de bal via de paal enig mooi in doel. Oostende stond plots uit het niks weer op gelijke hoogte van Antwerp.

Met de rust in zicht ontsnapte Oostende aan een nieuwe achterstand. Nu was Doumbia de aangever voor Ejuke, maar de Nigeriaan kreeg de bal niet voorbij Gabriël.

Reddende engel Gabriël

Het menu na de pauze leek verdacht veel op dat van de eerste helft, op de prachtgoals na. Antwerp monopoliseerde opnieuw het balbezit, maar slaagde er niet in om daar ook de vruchten van te plukken.

Twintig minuten voor het einde toonde KVO-doelman Gabriël dat hij zijn naam niet gestolen heeft. Tot twee keer toe was hij de reddende engel voor de thuisploeg. Eerst pareerde hij een schot van Ondrejka en de redding op de herneming van Bataille was nog knapper.

Ook in de absolute slotfase moest Gabriël zich nog eens onderscheiden. Ekkelenkamp kon op aangeven van Ondrejka van dichtbij besluiten, maar kreeg de bal niet voorbij de doelman. Zo bleef het 1-1 en mag een kranig KV Oostende blijven dromen van een onverhoopte finaleplaats.

Gerelateerd:

Reacties bij KV Oostende: "Je weet nooit wat er kan gebeuren"

 • Ewan Henderson (KV Oostende): "We hebben een uitstekende prestatie geleverd. We moeten in de terugwedstrijd op dit elan doorgaan en dan weet je maar nooit wat er kan gebeuren. Wellicht had ik de bal niet beter kunnen raken bij mijn goal. Het was een geweldig gevoel, ik ben heel blij dat ik gescoord heb. Ik dacht eerst dat de bal naast zou gaan. Hopelijk kan ik ook in de terugwedstrijd een doelpunt maken. We hebben een sterke ploeg en we geloven in elkaar. De financiële problemen hebben ons dichter bij elkaar gebracht, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Wat er naast het veld gebeurt, kunnen we niet controleren, op het veld kunnen we dat wel. We geloven er voluit in voor de terugmatch."

 • Brent Gabriël (KV Oostende): "Dit is geweldig, ook voor de groep. We blijven doorgaan, we blijven erin geloven. Mijn redding op het schot van Bataille was de moeilijkste. Ik ben superblij dat ik die bal kon pakken, wat dat helpt de ploeg natuurlijk. Iedereen werkt samen en het is fijn dat ik kan helpen. Die reflexen zijn wel mijn sterke punten. Het is instinctmatig, veel tijd om na te denken heb je niet. De sfeer is top, de financiële problemen hebben van ons een hechter geheel gemaakt. Ik geniet ervan om met deze jongens te spelen en samen de strijd aan te gaan."

 • Jamath Shoffner (trainer KV Oostende): "De spelers hebben een ongelofelijke prestatie geleverd. Ze hebben alles gegeven, zowel met als zonder de bal. We hebben het momentum. Mijn spelers staan er als het moet en zijn enthousiast om erin te vliegen. We speelden met intensiteit en agressiviteit en probeerden hoge druk te zetten. We beseffen dat we over drie weken voor een enorme uitdaging staan, het is niet makkelijk om daar te spelen. Maar deze spelers houden van uitdagingen, dat hebben ze de laatste weken laten zien. Ze zullen er klaar voor zijn."

Bekijk de reacties na de match:

Fase per fase

90+6'

Einde

Na de eerste halve finale gisteren tussen Club Brugge en Union ligt ook in de tweede halve finale tussen KV Oostende en Antwerp de strijd nog open na de heenwedstrijd. Twee prachtgoals voor de rust zorgen voor een 1-1-eindstand. Antwerp kwam in de tweede helft het dichtst bij de winning goal, maar Gabriël was de reddende engel voor de thuisploeg.

90+6' tweede helft
90+6'
90+5'
KV Oostende
90+4'

Voor Berte is het meteen einde wedstrijd, al is hij niet geblesseerd. Hij wordt vervangen door Van Daele.

90+3'

Doelman Gabriël staat opnieuw pal

90+2'

Geel voor Berte

Berte gaat te fel door op Lammens, die de bal wil wegtrappen, en torpedeert de doelman. Berte is zelf ook geraakt en blijft liggen. Scheidsrechter Verboomen kent geen genade en geeft de aanvaller geel.

90+2'
90+1'

Applaus voor Bataille

Bataille wordt naar de kant gehaald en krijgt applaus van de thuissupporters. Ze zijn hun ex-speler duidelijk nog niet vergeten. Ook Doumbia mag gaan rusten. Corbanie en Smits zijn hun vervangers.

90+1'

Nieuwe pegel van Doumbia

90+1'
90'

Weer Gabriël

Gabriël toont nog maar eens zijn belang voor Oostende. Ekkelenkamp kan van dichtbij besluiten op aangeven van Ondrejka, maar de KVO-doelman zit er weer goed bij.

88'

Oostende blijft ook kansjes krijgen

87'

Nieuwe pegel van Doumbia

Gabriël bokst de bal overtuigend weg op een nieuwe corner van Antwerp. In de nasleep gaat Doumbia nog eens aan het kanon staan. Vanuit een schuine hoek en na enkele knappe bewegingen mikt hij zijn pegel over doel.

84'

Het zou toch doodzonde zijn voor Oostende mocht een seizoen met een prachtig bekerparcours eindigen met de degradatie.

Filip Joos
80'

Voor Ilenikhena zit de wedstrijd erop, hij wordt bij Antwerp naar de kant gehaald voor Udoh. Kan die Antwerp in de slotfase alsnog aan een overwinning helpen?