Ga naar de inhoud

30 jaar geleden palmde Paul Herygers Koksijde in: "Ik wilde alles uit mijn body halen"

 do 4 januari 2024 10:43
Richard Groenendaal en Paul Herygers
Paul Herygers beent Richard Groenendaal bij tijdens het WK in Koksijde.

Vanmiddag crossen de vrouwen en de mannen weer in de duinen van Koksijde. 30 jaar geleden was het zand de speeltuin van Paul Herygers. Na een WK om duimen en vingers bij af te likken, veroverde hij er de regenboogtrui. Geniet nog eens van de spraakmakende beelden. 

Laatbloeier Paul Herygers (31) was in 1994 wel een van de favorieten in Koksijde, maar het Belgische blok werd in de hoek gedreven door Richard Groenendaal.

 

De veel jongere Nederlander zette de Belgen bijna met de rug tegen de muur, maar in de staart van het WK gooide Herygers eerst zijn klakske in een Franse colère weg en daarna gooide hij zijn troeven op tafel.

 

Met een iconisch schouderklopje beende hij de Nederlandse solist bij en uiteindelijk liep Herygers van Groenendaal weg in het zand, waarna hij voor de uitbundige Belgische supporters met de nodige tierlantijntjes zijn wereldtitel vierde. 

In Sportweekend had Paul Herygers die avond zijn wereldkampioenentrui meegebracht. Hij schoof er met bondscoach Eric De Vlaeminck aan bij Michel Wuyts en Carl Huybreghts. 

 

"Dat schouderklopje was misschien gewaagd, maar er is maar één WK", verklaarde Herygers zijn opvallende move.

 

"Ik wilde alles uit mijn body halen. Alles wat ik in me had, heb ik uitgespeeld. En dat is gelukt. Die jongen (Groenendaal, red) wist niet meer van welk hout pijlen te maken."

Kijk vanmiddag naar het spektakel van de Duinencross vanaf 13.30 u op VRT 1, VRT Max en met livestream. Het commentaar is van Ruben Van Gucht en Paul Herygers.

Gerelateerd: