Ga naar de inhoud

Tom Pidcock triomfeert in Mont-Saint-Anne, Nino Schurter steekt 9e Wereldbeker mountainbike op zak

 ma 9 oktober 2023 08:04
Tom Pidcock
Wereldkampioen Tom Pidcock sluit zijn Wereldbekerseizoen af met een zege in Canada.

Tom Pidcock heeft afgelopen nacht de laatste wereldbekermanche mountainbike van het seizoen op zijn naam gebracht. De wereldkampioen reed in Mont-Sainte-Anne in Canada solo naar de winst. De Zwitserse veteraan Nino Schurter veroverde zijn 9e algemene wereldbeker. Bij de vrouwen zegevierde de Française Loana Lecomte, de Nederlandse Puck Pieterse was al zeker van de Wereldbeker.

Tom Pidcock wou dit jaar graag nog in zijn wereldkampioenentrui, veroverd in augustus, triomferen in de wereldbeker. In Andorra en Snowshoe lukte het niet, in Mont-Sainte-Anne wel.

En opmerkelijk: zo wint Pidcock dit seizoen de eerste én de laatste manche van de wereldbeker. In mei in Tsjechië was de Brit de beste in Nove Mesto na Morave. Omdat hij maar 4 van de 8 manches reed, kwam hij niet meer in aanmerking voor de allroundzege.

Vannacht vocht hij in een zware modderrace een pittig duel uit met de Zwitser Mathias Flückiger, die nog allround kon winnen. Flückiger reed veel op kop, maar ook 2 keer lek, zijn 2e lekke band in het slot deed hem de das om. Pidcock won met 26 seconden voorsprong.

Nino Schurter was na een slechte start buiten de top 30 beland, maar na een inhaalrace wist hij zich toch te verzekeren van de eindzege, zijn negende al. De tienvoudige wereldkampioen had genoeg aan een 14e plaats om zijn titel van 2022 te verdedigen.

De Zwitser kreeg een staande ovatie van het Canadese publiek: "Mijn start was erg slecht, ik moest inhalen en inhalen en kende ook nog materiaalpech. Ik ben dan ook erg blij met mijn 9e eindzege. Ik beleefde een ongelooflijk seizoen."

Loana Lecomte zegeviert bij vrouwen

Ook in 2010, 2012, 2013, 2015, 2017, 2018 en 2019 was Schurter 's werelds beste in het regelmatigheidscriterium. In de eindstand telde Schurter 40 punten meer dan Flückiger en 50 meer dan de Fransman Jordan Sarrou. Sarrou won vorige week in Snowshoe. Vandaag was hij 9e. Het was dus nog een spannend slot.

 Jens Schuermans haalde het einde niet, Pierre de Froidmont was 58e. 

Bij de vrouwen was er ook een tweestrijd tussen Lecomte en de Zweedse Jenny Rissveds. Lecomte doorstond een val en een lekke band en won uiteindelijk met 15 seconden.

Pieterse, die al zeker was van de eindzege allround, was derde. Lecomte, voor wie het de tweede seizoenszege was, eindigde nog 2e allround. Er deden geen Belgische vrouwen mee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: