Ga naar de inhoud

WK-podcast: "Getuigt van grote klasse hoe Deschamps met de Franse blessuregolf is omgegaan"

 vr 9 december 2022 12:28
Didier Deschamps staat morgen met Frankrijk in de kwartfinale tegenover Engeland.
Didier Deschamps staat morgen met Frankrijk in de kwartfinale tegenover Engeland.

Nederland-Argentinië belooft alvast een geweldig duel te worden, maar Engeland-Frankrijk is misschien wel dé topaffiche van de kwartfinales. In onze WK-podcast bespreken Peter Vandenbempt en Tim Wielandt hoe Didier Deschamps het - letterlijk - gewonde dier Frankrijk weer tot een topploeg maakte.

Met een fenomenale Kylian Mbappé in de spotlights flitst Frankrijk voorlopig door het WK. Ondanks de twijfels die er bij de start van het toernooi heersten rond Les Bleus. 

 

De sfeer in de Franse spelersgroep lijkt bovendien goed te zitten, ook naar de buitenwereld toe. 

 

"Dat tikkeltje arrogantie hebben ze altijd al gehad, zelfs een speler als Thierry Henry had dat net zoals Mbappé nu. Maar het zijn fantastische voetballers", zegt Wielandt.

 

"Bij Frankrijk is het vaak een potje dat dreigt over te koken, met ego's die wel eens durven botsen. Nu is alles rustig gebleven, misschien wel gediend door de omstandigheden."

Het hart van het Franse middenveld viel geblesseerd uit: deze Paul Pogba en Ngolo Kanté zijn er niet bij dit WK.
Het hart van het Franse middenveld viel geblesseerd uit: deze Paul Pogba en Ngolo Kanté zijn er niet bij dit WK.

Energie geput uit vele tegenslagen van blessuregolf

Het Franse middenveld begon onthoofd aan het WK: zowel Paul Pogba als Ngolo Kanté moesten door blessures passen voor het toernooi. "De afwezigheid van een speler als Pogba helpt al voor een rustigere sfeer in de groep", vindt Wielandt. 


Ook in de verdediging viel de ene na de andere speler uit. Als klap op de vuurpijl moest Karim Benzema geblesseerd het WK verlaten voor het goed en wel begonnen was.


"Hoe Didier Deschamps met die situatie is omgegaan, getuigt van grote klasse", aldus Vandenbempt. "Dan ben je een absolute toptrainer. Hij lag al voortdurend onder vuur en doet het nu goed ondanks alle blessures."

Misschien was het uitvallen van Benzema een zegen voor Frankrijk. Giroud past gewoon écht goed bij het team.

Peter Vandenbempt

"Het zou de grote kracht van Frankrijk kunnen zijn om die tegenslagen om te zetten in een soort energie en samenhorigheid."


Vooral de metamorfose van een speler als Adrien Rabiot spreekt tot de verbeelding. "In 2018 weigerde hij nog om op de reservelijst te staan en nu geeft hij alles op het veld voor het team."


"Het gaat misschien raar klinken wat ik nu zeg, maar misschien was het uitvallen van Benzema zelfs een zegen voor Frankrijk. Olivier Giroud past gewoon écht goed bij het team. Hij en Mbappé lijken hun onenigheid bijgelegd te hebben."

Het lijkt terug te klikken tussen Mbappé en Giroud.
Het lijkt terug te klikken tussen Mbappé en Giroud.

Hetzelfde liedje bij Engeland

Bij Engeland, de tegenstander in de kwartfinales, kreeg de bondscoach het bij momenten ook erg hard te verduren. "Al lijkt er mij daar ook wel een goede vibe te heersen", ziet Wielandt. 


"Gareth Southgate heeft heel veel goede spelers ter beschikking op de flanken en moet dus onvermijdelijk keuzes maken, maar doet dat goed. Ondanks de vele kritiek aan het adres van Southgate." 


"Ze kunnen Frankrijk zeker pijn doen achterin", denkt Wielandt. "Ik wil het nog wel eens zien die match."