Ga naar de inhoud

Is toekomst van Belgisch vrouwenwielrennen rooskleurig? "Op weg en piste gaat het goed, in het veld minder"

Jooris won recent nog als eerste Belgische een WK-medaille in het tijdrijden.

Nu het wielerseizoen voorbij is, is er tijd om even terug te blikken en vooruit te kijken. Hoe is het gesteld met het vrouwenwielrennen in België? Daarover kwamen verschillende mensen uit het veld, zoals Jolien D'hoore, Tomas Van Den Spiegel en Griet Langedock, vandaag samen om te discussiëren. "Op de weg en op de piste gaat het goed, in het veld is er werk aan de winkel."

Het is de eerste keer dat Belgian Cycling een groot debat organiseerde met verschillende stakeholders uit het vrouwenwielrennen, zoals rensters, clubs en organisatoren. 

 

"Ik ben heel gelukkig, dit was een droom van mij om zoiets te kunnen organiseren", vertelt Griet Langedock, voorzitter van de commissie vrouwenwielrennen bij Cycling Vlaanderen. "Dit is uniek, we doen dit bijvoorbeeld ook niet bij de mannen."

 

Het grote doel is om te kijken welke stappen er nog gezet moeten worden om van België een wereldnatie te maken in het vrouwenwielrennen, zoals het dat bij de mannen al is. 

De toekomst ziet er mooi uit. We hebben nog nooit zoveel talenten gehad in België.

Jolien D'hoore

Vooral in het veldrijden hinkt België op dit moment achterop. Op de recente WB-manches in Amerika was er bijvoorbeeld geen enkele Belgische renster aanwezig. "Daar scoren we inderdaad veel minder dan bij de mannen", vertelt Frederik Broché, technisch directeur van Belgian Cycling. "Dat is een groot werkpunt."


"We hebben al initiatieven op lager niveau om meisjes aan te trekken op provinciaal niveau. We trainen ook op provinciaal en nationaal niveau. Dat zijn zaadjes die we planten en die hopelijk over een aantal jaar uitkomen."


Maar er klonk ook optimisme. Op de weg en op de piste draait het wel goed, met uithangbord Lotte Kopecky op kop. "Maar er is meer dan Kopecky", vertelt D'hoore. "Denk maar aan Shari Bossuyt en Julie De Wilde. En bij de jeugd en de nieuwelingen zijn er ook heel wat talenten op komst."


"Het ziet er heel mooi uit. We hebben dat nooit gehad. Ik kijk uit naar de toekomst. Het kan zijn dat het nog een jaar of 5 duurt, maar de talenten zijn er zeker en vast."