Ga naar de inhoud

Schaatsbond zet Tas, Vosté en co in de kou: "Je kunt geen geld uitgeven dat je niet hebt"

Sandrine Tas moet het dit seizoen zonder financiële ondersteuning doen.

Na de succesvolste Winterspelen in 75 jaar voor België volgt enkele maanden later de kille realiteit: de successen kunnen financieel niet te gelde gemaakt worden, waardoor enkele schaatsers in de kou blijven staan.

Goud voor Bart Swings, brons voor Hanne Desmet, ereplaatsen voor haar broer Stijn en Loena Hendrickx die zich tussen de wereldtop in het kunstschaatsen plaatste: de Olympische Winterspelen in Peking waren succesvoller dan ooit voor de Belgische Schaatsbond.

Maar wie begin dit jaar níét presteerde, krijgt daar nu de rekening voor gepresenteerd. "De laatste jaren zijn we zo enorm gegroeid in de breedte dat we geen middelen meer hebben voor alle projecten", zegt Corné Lepoeter van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF).

 

"Het is niet zozeer dat we nu minder middelen hebben, wel dat de sport enorm gegroeid is, zeker na de successen van afgelopen winter. Daarom vallen mensen als Sandrine Tas, Mathias Vosté, de mixed relay... uit de boot."

 

"Als klein jongetje hebben ze mij geleerd dat je geen geld mag uitgeven dat er niet is. En dus moet je harde besluiten nemen, zoals sporters thuislaten voor Wereldbekers."

 

"Het zijn ook niet alleen de Wereldbekers, het zijn ook trainingsstages en dergelijke die ze nu zelf moeten bekostigen. We willen Vosté, Tas en co als federatie graag helpen, maar momenteel gaat dat niet."

"De hemel ligt dicht bij de hel"

Lepoeter hoopt nog altijd dat het tij voor dit seizoen zal keren. Hij zoekt met de federatie volop naar extra middelen.

 

"We zijn al een tijdje op zoek naar sponsors en er zijn verschillende partners geïnteresseerd. Maar dan heb je nog geen handtekening."

 

"Gelukkig ligt de hemel dicht bij de hel. Als we de juiste partners vinden, kan het plots zomaar veranderen."