Ga naar de inhoud

Ex-wielrenster Annelies Dom zet lijnen uit bij Vlaamse Schaats Unie: "Zorgen om opvolger van Swings"

Annelies Dom heeft een verleden in de koers.

Annelies Dom verruilt de wielerwereld voor de rol als topsportdirecteur bij de Vlaamse Schaats Unie. De voormalige wielrenster en ploegleider van de Lotto Soudal Ladies staat er voor een zware opdracht: met beperkt budget een competitief verhaal schrijven. "Een uitdaging die ik wil aangaan", klinkt ze vastberaden.

"Ik wilde in het stressvolle, prestatiegerichte wereldje van de topsport blijven", vertelt Annelies Dom (36) over haar nieuwe functie.

 

"Ik kom niet uit het schaatsen, maar uit het wielrennen. Dus ik heb bitter weinig affiniteit met de sport. Met kunstschaatsen, korte baan, lange baan en shorttrack leid ik best een uitgebreid gamma."


Toch is Dom niet helemaal een rookie in de schaatswereld. Ad interim rolde ze in haar functie de afgelopen maanden. "Binnen de federatie hebben experten me meegenomen in het verhaal. Ik ben nog steeds niet dé schaatsexpert, maar dat is niet nodig", vindt ze. 

 

"Een coach ben ik niet, naar het potentieel van sporters kijken, is mijn taak. Ik wil een people manager zijn die luistert naar de atleten. Ik neem hun bezorgdheden mee en schrijf die uit in een plan. In mijn ervaringsrugzak zit een carrière als topsporter, dus ik weet hoe zo'n pad verloopt."

Ik maak me geen zorgen over Bart Swings, maar om wie hem moet opvolgen.

Annelies Dom

De voormalige ploegleidster van de Lotto Soudal Ladies staat voor een grote uitdaging: het topsportbeleid voor de komende vier jaar uittekenen. De blauwdruk is er, "maar een plan kan enkel worden uitgevoerd als er budget voor is", is Dom kritisch.

 

"En ondanks olympische successen van Bart Swings en Hanne Desmet, moeten we het stellen met minder middelen dan het jaar voor de Spelen...."


"We zoeken al maanden naar partners om te investeren. De bedragen die daar besproken worden, zijn toch een pak kleiner dan die in het wielrennen. Daarom willen we het schaatsen bekender maken bij het grote publiek. Een moeilijke opdracht, maar die wil ik aangaan."


Daarnaast slaakt ze een noodkreet richting de overheid: "Het budgettair snoeien in opleidingsprogramma's zorgt ervoor dat er geen nieuwe Bart Swings kan opstaan. Daar maak ik me zorgen om. Niet om Swings, maar om wie hem moet opvolgen."