Ga naar de inhoud

Noorse beer Alexander Kristoff brult het luidst in Elfstedenronde, val nekt Gerben Thijssen

 zo 5 mei 2024 17:05
Alexander Kristoff spurt het snelst in Brugge.

In de Elfstedenronde heeft Alexander Kristoff (Uno-X) voor het eerst dit seizoen het zegegebaar mogen maken. De Noorse viking hield de opkomende Jarne Van der Paar (Lotto-Dstny) af. Een valpartij met Gerben Thijssen ontsierde de finale in Brugge.

De voorbij jaren mondde de Elfstedenronde steevast uit in een koninklijke sprint. Vorig jaar gaf Philipsen nog Ewan en Jakobsen het nakijken.

 

Maar omdat de Brugse eendagskoers 5 weken vooruitgeschoven is op de wielerkalender was het zoeken naar grote sprintkanonnen. Want die zijn bijna allemaal afgereisd naar de Giro.

 

Gerben Thijssen kreeg zo de stempel van topfavoriet. Maar een val op 2 kilometer van de streep verpestte zijn sprintplannetje.

Door die valpartij was het peloton in stukken en brokken. Een dozijn renners stormde naar de finish af.

 

Uno-X was met 3 pionnen in overtal. Kopman Alexander Kristoff zat in een zetel en hield de opkomende Jarne Van der Paar af.

 

Een Noorse oerkreet was kilometersver te horen. Geen wonder, want voor Kristoff was het bijna een jaar geleden dat hij nog eens victorie mocht brullen.

Uitslag Elfstedenronde (1.1)
1. Alexander Kristoff (Noo)  
2. Jarne Van de Paar  
3. Pierre Barbier (Fra)  
4. Simon Dehairs  
5. Laurenz Rex  
6. Warre Vangheluwe  
7. Oded Kogut (Isr)  
8. Itamar Einhorn (Isr)  
9. Tord Gudmestad (Noo)  
10. Jake Stewart (GBr)  

Reacties na de Elfstedenronde:

Alexander Kristoff was in de wolken met zijn eerste zegeruiker van het jaar. "Ik heb dit jaar een tijdje moeten wachten op die zege. Maar vandaag is het eindelijk gelukt."

In de klassiekers was de Noor vrij onzichtbaar. "Ik was oké in de aanloop naar de klassiekers, maar ik werd ziek in de Tirreno. Tot en met Parijs-Roubaix voelde ik me niet goed."

"Nu is de conditie wel in orde. Ik zal nog veel koersen rijden en mei en hopelijk volgen er nog meer overwinningen."

Lotto-Dstny-sprinter Jarne Van de Paar won 2 maanden geleden de GP Monseré. In Brugge kwam hij vandaag een tikkeltje te kort.

 

"Natuurlijk had ik vandaag ook liever willen winnen", baalt de nummer 2. "Ik zat nochtans perfect gepositioneerd."

 

"Maar Kristoff zette supersterk zijn sprint in. Ik probeerde hem nog te passeren, maar dat is jammer genoeg niet gelukt."