Mathieu van der Poel voelt zich "100 procent": "Mijn waardes zijn supergoed"

Mathieu van der Poel koerst pas zondag weer tegen Wout van Aert.

Mathieu van der Poel (27) is weer in ons land. En vooral: hij is klaar om te koersen op Vlaamse wegen. Morgen rijdt hij met Dwars door Vlaanderen zijn eerste kasseiklassieker van 2022. "Ik heb een van mijn betere voorbereidingen kunnen doen door deze langere rustperiode. Ik ben heel tevreden met het niveau dat ik haal."

Na een 3e plaats in Milaan-Sanremo en 5 pittige koersdagen in Italië - met een ritzege in de Wielerweek Coppi e Bartali als opsteker - is Mathieu van der Poel klaar om zijn tanden in de kasseien te zetten. 

 

Is hij nu goed, heel goed of supergoed? "Qua waardes supergoed", klopte Van der Poel zichzelf op de borst. "Maar dat is geen zekerheid voor de Vlaamse klassiekers."

 

In het Engelse gedeelte van zijn digitale babbel - waarin Van der Poel de antwoorden opvallend kort hield - sprak hij over "een van zijn beste voorbereidingen".

 

In het Nederlands klonk dat: "Ik heb een van mijn betere voorbereidingen kunnen doen door deze langere rustperiode. Ik ben heel tevreden met het niveau dat ik haal."

 

"Ik weet niet of het mentaal deugd gedaan heeft, want ik was niet fit. Als je gezond bent, is dat iets anders. Het was dus geen aangename periode."

 

"Ik dacht dat ik de klassiekers niet zou halen en we keken meer richting de klimklassiekers. Dat zou ons meer tijd gegeven hebben."

 

"De Amstel Gold Race werd dan het richtpunt, maar op stage in Spanje ben ik in twee weken enorm veel verbeterd en zo geloofde ik er zelf in."

 

Van der Poel won Dwars door Vlaanderen in 2019. Een bisnummer sluit hij geenszins uit. "Ik ben goed genoeg om te winnen. Ik haal zeker het niveau van 3 jaar geleden. Ik ga met vertrouwen naar de grote klassiekers en ik voel me 100 procent."

 

(lees voort onder de video)

"Ik voel me zo goed als pijnvrij"

"Ik ben er klaar voor", herhaalde Mathieu van der Poel meermaals daags voor zijn eerste kasseikoers van 2022.

 

"Ik kijk er ook gewoon naar uit om weer te koersen, zeker met het Vlaamse publiek. De Ronde van Vlaanderen van zondag is ook een eerlijke koers. De sterkste renners zullen sowieso vooraan zitten."

 

Van de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem had hij lang niet alles gezien, maar de Nederlander trapte een open deur in door te zeggen dat Jumbo-Visma "dominant" was en dat Tadej Pogacar "alles kan."

 

Zijn rugproblemen spelen alleszins niet op na zijn eerste koersdagen. "Ik moet er nog veel aandacht aan besteden en ik doe dagelijks oefeningen."

 

"Ik voel me zo goed als pijnvrij en op de fiets gaat het beter dan vorig jaar. Daar ben ik blij mee, maar ik moet alert blijven."

 

"Ik heb uit deze periode onthouden dat ik ook moet focussen op oefeningen en stabiliteit."

 

"Dat was een beetje naar de achtergrond gegaan omdat ik vaak heel snel wisselde van discipline. Misschien moet ik nu soms een uurtje minder fietsen om die oefeningen toch nog te doen."

Ik voel me zo goed als pijnvrij en op de fiets gaat het beter dan vorig jaar. Daar ben ik blij mee, maar ik moet alert blijven.

Mathieu van der Poel