Wout Alleman debuteert in Cape Epic: "Zonder pech hopen we mee te doen voor podium"

Wout Alleman stapte vorig jaar over van de cross country naar de marathon.

Vandaag gaat de Cape Epic van start, de veeleisende meerdaagse mountainbikerace voor marathonduo's in Zuid-Afrika. Frans Claes deed al vaak mee, dit jaar rijdt hij met de Oostenrijker Manuel Pliem. Wout Alleman debuteert aan de zijde van de Italiaan Fabian Rabensteiner: "Het wordt heel zwaar." Sébastien Carabin doet mee voor het plezier.

De 8-daagse rittenkoers begint met een proloog van 24 km in het wijndomein Lourensford.

"Dit is mijn eerste Cape Epic, de grootste mountainbikewedstrijd ter wereld", kijkt Alleman ernaar uit. "Ik ben dan ook nerveus, er is een gezonde spanning."

Alleman rijdt samen met Fabian Rabensteiner, de Italiaanse kampioen. De twee zijn ambitieus: "Omdat het mijn eerste keer is, was het de bedoeling om ervaring op te doen. Maar nu er een teammaat uitgevallen is, is het de bedoeling dat wij voor het resultaat gaan."

De twee waren tweede in de Andalucia Bike Race eerder dit seizoen met 3 etappezeges. "We hopen hier ook voor etappezeges te gaan. Dan volgt een goed klassement wel vanzelf. Zonder pech kunnen we misschien voor het podium gaan."

Het parcours valt wel niet mee: "De proloog van 24 km valt nog mee, al is het heel technisch, maar de dagen daarna worden heel lang, technisch en zwaar met de warmte. Het wordt heel zwaar."

De topfavorieten voor de koers zijn de Zwitsers Nino Schurter en Lars Forster, de laureaten van 2019. "Het wordt vooral zaak van kalm te blijven en geen pech te hebben."

Frans Claes: "Gemengde gevoelens"

De vorige editie was - door corona - nog maar 5 maanden geleden. "Ik sta hier dan ook met gemengde gevoelens aan de start", luidt het bij Frans Claes. "Die editie was heel zwaar voor mij persoonlijk."

"Er is dus wat angst voor wat komen gaat, maar anderzijds ben ik ook heel gemotiveerd en is er veel goesting om erin te vliegen. Ik ben er meer klaar voor dan vorige keer."

In de herfst reed Claes met Jens Schuermans en vlogen ze naar de 4e plaats in de proloog. "Dit jaar rijd ik met Manuel Pliem, die is iets meer gespecialiseerd in de langere afstanden. We hebben afgesproken dat we focussen op de volgende etappes, de proloog is geen doel op zich."

Parcourskennis is er dit jaar minder bij. De voorbije jaren trok de Cape Epic steevast langs de Tafelberg. "Lourensford is een nieuwe, mooie venue. Het is tof om nieuwe trails te zien. Het is hier ook warmer en ruwer."

Sébastien Carabin: "Lastminutebeslissing om deel te nemen, ik kom voor plezier"

Met Sébastien Carabin aan de zijde van de Fransman Pierre Billaud rijdt er nog een Belg mee. "De sfeer tussen ons is goed, we hebben ongeveer hetzelfde niveau. Het was een lastminutebeslissing, maar we zijn content."

"Ik reed hier al eens 2 keer in de top 10. Dat was wel 10 jaar geleden en 5 jaar geleden. Sinds de geboorte van mijn zoon werk ik voltijds, dus de filosofie is vooral plezier hebben. Maar mijn niveau is niet slecht."