"The Kingmaker van het wielrennen heeft banden met Kremlin, maar UCI neemt geen afstand"

Igor Makarov (links) heeft de bijnaam "The Kingmaker" in het wielrennen.

Over de banden tussen de UEFA en Gazprom of de goede relaties van FIFA-voorzitter Gianni Infantino met Vladimir Poetin is al veel gezegd. Hoe zit dat in het wielrennen? Ook daar zijn er stinkende potjes die al lang toe worden gedekt. "Sinds David Lappartient voorzitter is van de UCI, is de sponsoring van de Rus Makarov vervijfvoudigd", vertelde David Naert in De Tribune.

The Kingmaker en zijn complotten bij de UCI

Sinds er bommen vallen op Oekraïne davert ook de sportwereld op zijn grondvesten. Sponsorcontracten met Russische bedrijven, invloed van Russische bestuurders en de deelname van Russische (en Wit-Russische) atleten staan in zowat alle sporten ter discussie.


In het wielrennen schorste de Internationale Wielerunie (UCI) alle professionele wielerteams en de nationale teams van Rusland en Wit-Rusland.


Een duidelijk signaal op het eerste gezicht, maar niet verregaand voor wie zich meer verdiept in de achterkamerpolitiek van het wielrennen. Dat is exact wat Sporza-journalist David Naert deed voor onze podcast De Tribune. Hij raakte naar eigen zeggen gedegouteerd. 

In 2013 werd Pat McQuaid weggestemd bij de UCI en werd Brian Cookson voorzitter. Niemand die dat had verwacht.

"UCI-voorzitter David Lappartient is door Rusland in het zadel geholpen. Eerst bij de Europese wielerbond en sinds enkele jaren bij de UCI, waar hij contacten onderhoudt met mensen van bedenkelijk allooi uit onder meer Turkmenistan."

 

Die man uit Turkmenistan is Igor Makarov (foto). Zijn bijnaam in de wielerwereld is veelzeggend: "The Kingmaker". 

 

"Het is Makarov die in 2013 een complot smeedde tegen UCI-voorzitter Pat McQuaid waardoor McQuaid werd weggestemd en Brian Cookson voorzitter werd. Niemand had verwacht dat Cookson toen McQuaid zou opvolgen."

 

"Dat heeft Makarov nog eens overgedaan met Lappartient, waarna de sponsorbijdrage van Makarov aan de UCI vervijfvoudigd is."

Banden met het Kremlin

De kans dat u nog niet van Igor Makarov gehoord heeft, is bestaand. Nochtans is hij een grote naam achter de schermen van het internationale wielrennen. 

 

Makarov is geboren in Turkmenistan en maakte fortuin met... olie en gas. Zijn vermogen wordt geschat rond de twee miljard dollar. Behalve voor natuurlijke grondstoffen heeft Makarov ook een voorliefde voor wielrennen. In zijn jonge jaren was hij zelf lid van de nationale ploeg van de Sovjet-Unie.

 

Hij was tussen 2010 en 2016 voorzitter van de Russische wielerbond, is daar nog altijd erevoorzitter, stond aan de wieg van de wielerploeg Katjoesja en zetelt tot op vandaag in het bestuur van de UCI en de Europese wielerbond.

 

"Makarov is een oligarch met een duistere verzameling aan bedrijven, die naar verluidt nauwe banden heeft met het Kremlin. Dan weet je dat dat eigenlijk met president Poetin is. Hij werd geboren in Turkmenistan, maar noemt zichzelf een Rus."

Makarov regelde dat het EK-baanwielrennen in Minsk werd georganiseerd terwijl daar protest bezig was tegen de dictatoriale president.

"Makarov was het die ervoor zorgde dat Turkmenistan het WK-baanwielrennen in 2021 mocht organiseren (wat uiteindelijk door de coronapandemie niet doorging en verhuisde naar Roubaix)", vertelt David Naert.


"Hij heeft ook geregeld dat het EK-baanwielrennen in Minsk zou plaatsvinden terwijl daar al breed straatprotest bezig was tegen de dictatoriale president."

 

"En hij heeft samen met David Lappartient de dictator van Turkmenistan een onderscheiding gegeven van de UCI voor de verdienste van die dictator voor het wielrennen in Turkmenistan."


"En nog altijd neemt de UCI geen afstand van Makarov."

Beluister de hele aflevering van De Tribune

 
Je kunt de podcast ook beluisteren in de app van Sporza, klik daarvoor bovenaan de navigatie op "podcasts".