Psychiater in spe Nicolaï Saké is schaduwfavoriet op BK veldlopen: "Fantastisch met werkweek van 60 uur"

Zondag wordt in het Park van Laken gestreden om de Belgische titels in het veldlopen. Bij de mannen is crossrevelatie Nicolaï Saké een outsider. "Sport is heel belangrijk voor mij, maar het maatschappelijke is misschien nog veel belangrijker", zegt de psychiater in opleiding.

"60 uur per week werk ik als assistent in een psychatrie, waar ik een zaal run van ongeveer 30 patiënten. Maandelijks ben ik ook 5 à 6 keer van wacht. Niet ideaal voor een topatleet, maar ik hou ervan om me weg te cijferen voor het hogere maatschappelijke doel."


Aan het woord is Nicolaï Saké, een 25-jarige veldloper en een van de verrassingen dit veldloopseizoen. 

 

Saké heeft zijn opleiding geneeskunde afgewerkt en moet zich nog 5 jaar specialiseren voordat hij zich psychiater mag noemen. 

 

"Die uitdaging maakt het tegelijk ook boeiend en haalt de focus soms weg van de sport. Daardoor heb ik minder last van overfocus."

 

"Sport is heel belangrijk voor mij, maar het maatschappelijke is misschien nog veel belangrijker. Ik ben trots dat ik mijn steentje daartoe kan bijdragen." 

"Als 2 honden vechten om de titel, probeert de underdog ermee weg te lopen"

Saké prijkt op de 2e plaats in het CrossCup-klassement, na zijn ploegmakker Michael Somers.

"Ik heb al een meer dan geslaagd winterseizoen achter de rug. Als underdog heb ik heel mooie resultaten neergezet", vertelt Saké.

 

"Voor deze winter had ik er niet op gerekend dat ik tot de favorieten zou worden gerekend voor het BK veldlopen. Het is fantastisch om te zien dat ik een grote sprong voorwaarts heb gemaakt tegenover de voorbije jaren."

 

Wat verwacht Saké van het BK zondag? "Het wordt heel mooi weer, het is een heel mooi parcours en een mooi deelnemersveld."

"Ik denk dat Michael (Somers) bewezen heeft dat hij de te kloppen man is op de lange cross. Soufiane (Bouchikhi) zal het hem zo lastig moeilijk proberen te maken."

 

"Als 2 honden vechten om een been, probeert een 3e ermee weg te lopen. Ik zal als underdog die 2 mannen (Somers en Bouchikhi) dus goed in de gaten houden."

Het is fantastisch om te zien dat ik een grote sprong voorwaarts heb gemaakt tegenover de voorbije jaren

Nicolaï Saké

"Generale repetitie voor het EK veldlopen van 2023"

Het BK-parcours, het Park van Laken, is bovendien ook het decor voor het EK veldlopen van 2023. "Het zal een generale repetitie worden voor de veldlopers", weet Saké.

 

"Ik denk dat we op dat EK voor een fantastische beleving kunnen zorgen, België is een echt veldloopland."

 

"Bovendien ligt dat parcours me goed omdat ik een man ben van de zwaardere omlopen. Ik kijk er heel hard naar uit om me zondag te bewijzen op dat parcours."

Kijk zondag live naar het BK veldlopen vanaf 13.30 uur: op Canvas, sporza.be en in de sporza-app.