Ga naar de inhoud

Topschaker Sergej Karjakin verdedigt vurig de Russische invasie, schaakbond FIDE opent strafzaak

Sergej Karjakin maakt met zijn uitspraken geen vrienden in de schaakwereld.

De voorbije dagen werden we overstelpt door verontwaardigde berichten na de invasie van Oekraïne door Rusland. Ook heel wat Russische sporters hebben zich met klem uitgesproken tegen de oorlog. Maar Sergej Karjakin, een van de beste schakers ter wereld, laat een ander geluid horen.

Sergej Karjakin werd op zijn 12e al grootmeester schaken, toen de jongste uit de geschiedenis. Het bekendst is hij van zijn duel om de wereldtitel tegen Magnus Carlsen in 2016. Karjakin leek op weg naar de titel, maar verloor uiteindelijk in de tiebreaks.

 

Ondanks die nederlaag werd Karjakin nadien als een held van het vaderland ontvangen door president Vladimir Poetin. Tot 2009 vertegenwoordigde hij nochtans Oekraïne, want hij werd geboren in Simferopol, een stad op de Krim.

 

Toen die Krim in 2014 door Rusland geannexeerd werd, juichte Karjakin dat dan ook toe, wat hem op heel wat tegenwind van zijn Russische collega's kwam te staan. Maar dat is nog niets vergeleken met de huidige controverse.

 

Een eerste uitbarsting van het patriottisme van Karjakin zagen we enkele maanden geleden, toen hij zijn landgenoot Daniil Doebov bijna onomwonden een landverrader noemde, omdat hij Carlsen had bijgestaan in zijn titelduel tegen Jan Nepomniasjtsji.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Karjakin haalt uit op Twitter, FIDE straft Rusland en Wit-Rusland

Maar na de Russische invasie van Oekraïne zette de "Minister van Defensie" (de bijnaam van Karjakin) nog meer de aanval in op Twitter.

 

Vanuit zijn vakantieoord in Dubai gooide hij olie op het vuur door een anekdote te vertellen van een plaatselijke taxichauffeur die zijn steun uitsprak aan Rusland. "Wij zijn zo stom niet als Oekraïne", zei de man, waarna Karjakin enkele tranen met tuiten lachende icoontjes toevoegde.

 

Wat volgde was een bijna eindeloze stroom aan tweets van Karjakin, waarvan hij sommige inmiddels al verwijderd heeft. De schaker herhaalt de retoriek van Poetin en ziet de inval als een bevrijdingsoperatie. Volgens Karjakin werden de etnische Russen in Oekraïne (zoals hij er zelf een was) de voorbije jaren vervolgd en soms zelfs vermoord door het huidige bewind.

 

Bij de Internationale Schaakfederatie FIDE kunnen ze er niet om lachen. Karjakin zal zich voor de Ethische en Disciplinaire Commissie moeten verantwoorden voor zijn uitlatingen. Hij riskeert een schorsing.

 

FIDE (overigens met de Rus Arkadi Dvorkovitsj als voorzitter) besliste daarnaast ook dat Rusland en Wit-Rusland geen officiële schaaktoernooien meer mogen organiseren. Op de andere toernooien worden Russische en Wit-Russische vlaggen verbannen, net als hun volksliederen. 

Een greep uit de tweets van Karjakin

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.