Ga naar de inhoud

"Geen reden waarom België niet met een curlingteam op de Winterspelen kan geraken"

Italië won verrassend het gemengd dubbel op de Winterspelen.

Curling staat al sinds 1998 opnieuw op het olympische programma. Is het realistisch om te dromen van een Belgische ploeg op een van de volgende Winterspelen? "Het vraagt jaren training om dat hoge niveau te halen."

Vijftien jaar geleden was een Canvas-programma de aanzet om een Belgisch bobsleeteam op de Olympische Winterspelen te krijgen. Met succes, want in Peking staat voor de vierde keer op een rij een Belgische bob aan de start van de Winterspelen. Kan curling dat voorbeeld volgen?

 

Curling wordt niet altijd serieus genomen als olympische sport. "Het is een échte sport die veel precisie vergt", zegt Price Atkinson, Amerikaans sportjournalist die onder meer een podcast over curling heeft. "De grappen stoppen meestal nadat men het eens geprobeerd heeft want het is veel moeilijker dan het op tv lijkt."

 

Steve Cram, gewezen topatleet én atletiekcommentator voor BBC, is al verschillende Winterspelen commentator bij curling. "Curling is fysiek niet zo zwaar als atletiek, hoewel er toch ook een fysiek aspect meespeelt."


"Voor mij gaat het meer om de psychologie en de strategie, én het kunnen plaatsen van de stenen op de centimeter of millimeter nauwkeurig. Niet evident wanneer je onder immense druk staat."


"De sport is ook erg veranderd,” zegt Price Atkinson. "De tijd dat men wat pinten dronk, dan het ijs op ging om te curlen en nadien weer de kroeg indook, wel dat is verleden tijd. Dit zijn allemaal topatleten die heel veel trainen, ook buiten de ijshal. Meestal hebben ze ook een sportpsycholoog en voedingsdeskundige in hun team."

"Jaren training nodig om niveau voor Winterspelen te halen"

De Belgian Red Rocks en de Belgian Huskies strandden op weg naar Peking in een olympisch kwalificatietoernooi. Kan een Belgische curlingploeg de Winterspelen halen? Volgens de kenners is dat moeilijk, maar niet onmogelijk.

 

"Op de Winterspelen geraken wordt een hele uitdaging", waarschuwt Price Atkinson. "Deze sport vraagt enorme precisie en tijd. Het vraagt jaren training om dat niveau te halen."

 

"De meesten spelen curling van toen ze nog kind waren,” vult Steve Cram aan. De absolute topspelers moeten kunnen kalm blijven onder grote druk, wanneer je hartslag verhoogt en je hand begint te bibberen. Maar je moet ook intelligent zijn en strategisch: drie, vier, vijf stappen vooruit denken."

In het gemengd dubbel zie ik wel mogelijkheden. Kijk naar Italië, dat toch ook geen curlingtraditie heeft, dat pakt hier wel gewoon goud.

Volgens NOS-commentator Joris van den Bergh is het onmogelijk om te concurreren met landen als Canada, USA, Zweden, Noorwegen. "Olympisch succes behalen met een mannen- of vrouwenteam is een illusie."

 

Maar er is een andere kans. "In het gemengd dubbel zie ik wel mogelijkheden. Kijk naar Italië, dat toch ook geen curlingtraditie heeft, dat pakt hier wel gewoon goud."

 

Steve Cram: "Landen als Denemarken of Italië hebben ook geen groot curling-programma.Er is geen reden waarom België hier niet zou geraken, je hebt daarvoor geen duizenden spelers nodig."

 

Afspraak in 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo.