Bart Swings aan de vooravond van de massastart: "Ik heb er alles voor gedaan"

Voor Bart Swings zit het venijn van de Olympische Spelen in de staart. Morgen staat hij aan de start van de race waar hij al 4 jaar naartoe gewerkt heeft: de massastart. "Het kan goud zijn, maar het kan ook totaal niets zijn."

Bart Swings kwam in actie op de tweede dag van de Winterspelen en hij zal straks ook op de voorlaatste dag nog schaatsen. Zijn laatste race is wel al meer dan een week geleden. Hoe bracht hij die tijd door?

 

"Ik heb een goeie week achter de rug. Eerst ben ik wat bekomen van de 3 afstanden die ik hier geschaatst heb en daarna hebben we rustig naar de massastart toegewerkt."

 

"Het was eerst weer wat wennen op de binnenbaan voor de massastart, maar nu voelt het goed aan. Het gaat heel goed met mij."

Ik heb alles in het teken van de massastart gezet. Het moet nu maar gebeuren.

Bart Swings

"Halve finale is zeker geen formaliteit"

Swings moet eerst een halve finale overleven voor hij mag strijden om de medailles. "Dat is zeker geen formaliteit. Afgelopen seizoen zag je altijd een paar verrassingen in de halve finales."

 

"Het is dus niet zo vanzelfsprekend, maar ik zou er wel door moeten geraken. Het zou heel jammer zijn als het daar al eindigt. Er komt dus wel wat extra spanning bij kijken."

 

Die druk legt Swings zichzelf ook op, omdat hij na zijn 2e plaats in Pyeongchang altijd gezegd heeft: na zilver komt goud. "Ik vind dat een mooi doel. Het kan goud zijn, maar het kan ook totaal niets zijn."

 

"Ik heb er ook alles voor gedaan, heb alles in het teken van de massastart gezet. Het moet nu maar gebeuren. Al blijf ik er toch nog rustig onder."

"Lee en Mantia mijn grootste concurrenten"

Anders dan bij de andere schaatsonderdelen heb je het in de massastart niet allemaal in eigen hand. "Het is heel belangrijk dat je de wedstrijd kunt lezen, want je kunt op voorhand moeilijk voorspellen wie wat zal doen."

 

"De Olympische Spelen zijn ook een totaal andere wedstrijd. Sommigen zullen nu misschien meer durven te bluffen, anderen juist niet. Ik durf meer dan vroeger te bluffen, maar dat kan ook verkeerd uitpakken. Ik zal mijn momenten moeten kiezen."

 

Swings heeft naar eigen zeggen geen vast plan in zijn hoofd, maar zal wel enkele schaatsers extra in het oog houden. "Ik denk dat Lee en Mantia mijn grootste concurrenten worden."

 

"Lee is de regerende kampioen en zal weer supersterk zijn. Net als Joey (Mantia) is hij heel snel op het einde. Daar moet ik voor oppassen in de sprint."

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
 programma Bart Swings
zondag 6 februari 5.000 meter 7e in 6'16"90 verslag
dinsdag 8 februari 1.500 meter 13e in 1'45"82 verslag
vrijdag 11 februari 10.000 meter 10e in 13'02"43 verslag
zaterdag 19 februari halve finale massastart 2e (naar finale) verslag
zaterdag 19 februari finale massastart 1e: GOUD verslag