Ga naar de inhoud

Historisch! Hanne Desmet verovert brons op de 1.000m shorttrack

Hanne Desmet en Suzanne Schulting zijn dolgelukkig.

Hanne Desmet heeft op haar allereerste Olympische Winterspelen een bronzen medaille weggekaapt. In de finale van de 1.000m profiteerde de Belgische shorttrackster van een valpartij om naar de 3e plek te snellen.

Hanne Desmet had het heel spannend gemaakt in de kwartfinales en halve finales, maar prijkte wel voor de 2e keer in één week in een olympische finale. Met de traagste tijd en tegen 4 toppers begon onze landgenote wel als underdog.

 

Dat hield Desmet niet tegen. Ze begon op de meest nadelige startpositie, maar deed wel een verwoede poging om op te rukken naar de top 3. Aan de buitenkant verspilde ze echter te veel energie en ze moest zich weer laten terugzakken naar de 5e en laatste plek.

 

Daar hield de vicewereldkampioen alles nauwlettend in de gaten om te profiteren van een foutje van haar rivalen. En die kans kwam er ook: één ronde voor het einde gingen de Italiaanse Arianna Fontana en de Amerikaanse Kristen Santos onderuit.

 

Desmet bleef wel net recht en schaatste naar een historische bronzen medaille op haar eerste Winterspelen. Haar Nederlandse trainingsmaatje en wereldkampioene Suzanne Schulting graaide de gouden medaille weg. De vreugde kan dan ook niet op bij het Belgisch-Nederlandse duo. Het zilver ging naar de Koreaanse Minjeong Choi.

 

Hanne Desmet bezorgt België niet alleen de eerste olympische medaille in het shorttrack, ze is ook de allereerste Belgische vrouw met een individuele medaille op de Olympische Winterspelen. 

Bekijk hier de finale van Hanne Desmet

De halve finale van Hanne Desmet

De kwartfinale van Hanne Desmet:

programma van Hanne Desmet
zaterdag 5 februari reeksen 500 meter 3e (naar KF) verslag
maandag 7 februari kwartfinales 500 meter 2e (naar HF) verslag
maandag 7 februari halve finales 500 meter opgevist (naar HF) verslag
maandag 7 februari A-finale 500 meter 5e verslag
woensdag 9 februari reeksen 1.000 meter 2e (naar KF) verslag
vrijdag 11 februari kwartfinales 1.000 meter  2e (naar HF) verslag
vrijdag 11 februari halve finales 1.000 meter 2e (naar F) verslag
vrijdag 11 februari A-finale 1.000 meter 3e BRONS verslag
woensdag 16 februari kwartfinales 1.500 meter 2e (naar HF) verslag
woensdag 16 februari halve finales 1.500 meter 2e (naar F) verslag
woensdag 16 februari finale 1.500 meter 4e  verslag