Alaphilippe start seizoen in de Provence: "Voel me relaxter dan vorig jaar"

Alaphilippe mikt dit jaar op de Ardense klassiekers.

Vanaf donderdag zullen de regenboogkleuren opnieuw schitteren in het wielerpeloton. Julian Alaphilippe gaat in de Tour de la Provence op zoek naar wedstrijdritme. "Ik ben ontspannen, want mijn doelen liggen dit voorjaar later dan vorig jaar", vertelt hij.

"Goede winter gehad, nu ritme opdoen"

Donderdag trekt wereldkampioen Alaphilippe zijn seizoen op gang in de Provence, na een naar eigen zeggen "uitstekende winter". 

 

"Ik heb een heel goede voorbereiding gehad", vertelt hij, hoewel hij een recente ploegstage in Portugal miste door een zware verkoudheid.

 

"Die achterstand heb ik niet weggewerkt. Verwacht dus niet te veel van mij. Maar nu kijk ik vol goesting uit naar mijn seizoensstart voor eigen volk in Frankrijk."

 

Het peloton begint morgen in de Provence met een korte tijdrit. Welke ambities koestert Alaphilippe in zijn eerste wedstrijd van het jaar? "De tijdrit zal een korte inspanning worden, maar wel meteen heel zwaar. Ik heb geen bepaalde ambities, er staan hier veel goede renners aan de start. Ik ben niet nerveus."

 

"Het is jammer dat Asgreen en Ballerini (door een covidbesmetting, red.) er niet kunnen bij zijn. Maar dat is de realiteit van vandaag, we moeten waakzaam blijven."

 

"Ik voel me alvast relaxer dan vorig jaar rond deze periode, omdat mijn doelen nu iets later vallen in het voorjaar. Het is dan ook niet belangrijk om nu al in topconditie te zijn. De rest van de week wil ik gewoon ritme en automatismen opdoen."

"Focus op Ardense klassiekers en Italiaans drieluik"

De voorbije jaren maakte Alaphilippe tijdens zijn voorjaar steevast een uitstap richting Vlaanderen, maar dit jaar slaat hij de Vlaamse klassiekers over. "De Ardense klassiekers worden het hoofddoel in de eerste helft van mijn seizoen", zegt de wereldkampioen.


"Maar ook het Italiaanse drieluik met de Strade, de Tirreno en Milaan-Sanremo is belangrijk voor zowel de ploeg als mezelf. Ik heb gewoon zin om me te tonen in mijn wereldkampioenentrui. Soms is die trui een extra gewicht, maar het blijft toch vooral genieten."


"We kozen dit jaar voor een ander schema", gaat hij verder, "waarin we de Ronde van het Baskenland tussen de Italiaanse en de Waalse klassiekers erbij nemen. Maar als het dit jaar tegenvalt, dan rijd ik volgend jaar graag opnieuw enkele Vlaamse wedstrijden."

Als het dit jaar tegenvalt, dan rijd ik volgend jaar graag opnieuw enkele Vlaamse klassiekers.

Julian Alaphilippe