Skeleton op de Olympische Winterspelen in Peking: programma, favorieten en Belg Kim Meylemans

Skeleton is een van de meest spectaculaire sporten op het programma van de Winterspelen. Lees hier wat je allemaal moet weten om de competitie in Peking te volgen.

Wat is skeleton?

Skeleton is een van de spectaculairste sporten op de Winterspelen. Bij snelheden tot 140 km per uur zoeven de atleten met hun slee over de ijsbaan. Ze liggen daarbij met hun buik op de slee, hun hoofd bevindt zich maar 5 centimeter boven de ijsbaan.

 

In Peking is er bij de mannen en de vrouwen telkens een individuele competitie. Elke deelnemer doet 4 runs, die elk minder dan een minuut duren. De atleet met de laagste gecombineerde tijd wint de competitie.

 

Belangrijk in het skeleton is de start. In de eerste 30 meter rent de skeletoni zo hard mogelijk. Daarna legt de atleet zich op de slee met een voorwaartse duikbeweging.

 

Controle behouden tijdens de run is essentieel. De atleet blijft zo stil en ontspannen mogelijk liggen op de slee. Elke skeletonbaan heeft een theoretisch perfecte lijn met optimale hoeken voor het aansnijden en uitgaan van elke bocht.

 

Atleten moeten in een fractie van een seconde beslissen, het mentale aspect valt dus niet te onderschatten.

Waar vindt het plaats?

Vlak naast het skioord Xiaohaituo, waar de wedstrijden in het alpineskiën plaatsvinden, hebben de Chinezen een spiksplinternieuwe baan opgetrokken voor het bobslee, rodelen en dus ook skeleton: het Yanqing National Sliding Centre.

 

De baan is 1975 meter lang, waarvan 1615 meter het wedstrijdgedeelte is. 16 bochten brengen de sporters van boven naar beneden.

Wie zijn de favorieten?

Topfavoriet bij de mannen is “Superman” Martins Dukurs. De 37-jarige Let is de zesvoudige wereldkampioen en kroonde zich dit seizoen voor de 11e keer tot eindwinnaar van de Wereldbeker. Olympisch goud ontbreekt nog op zijn palmares. Houd ook zijn oudere broer Tomass Dukurs (40) in de gaten.

 

De grootste concurrenten van Dukurs komen uit het Duitse kamp. Met Axel Jungk en regerend wereldkampioen Christopher Grootheer heeft Duitsland de nummers 2 en 3 van de Wereldbeker in zijn gelederen.

 

Opvallend: de olympische kampioen op de voorbije 3 Winterspelen kwam telkens uit het gastland. Straf als dat straks opnieuw zo zou zijn, want China won nog nooit een medaille in het skeleton.

 

Bij de vrouwen ging Groot-Brittannië de voorbije 3 edities telkens met de gouden plak aan de haal. 4 op een rij wordt een moeilijke missie, want de Britten behoren niet tot het favorietenkransje.

 

Nederland heeft een goede troef in handen met Wereldbeker-eindwinnares Kimberley Bos. Andere kanshebbers zijn de Oostenrijkse Janine Flock, viervoudig wereldkampioene Tina Hermann (Dui) en de Russin Jelena Nikitina.

Martins Dukurs won al twee keer olympisch zilver, nu eindelijk goud?

De Belg: Kim Meylemans

Haar eerste Olympische Spelen noemt Kim Meylemans de zwaarste periode uit haar leven, maar op haar 25e is ze helemaal klaar om te knallen. In de Wereldbeker stond ze op de 5e plaats toen ze door corona werd afgeremd.

 

De voorbereiding van Meylemans verliep zo niet helemaal vlekkeloos. Ook niet omdat ze bij aankomst in Peking opnieuw een positieve coronatest afleverde. Worden haar tweede Spelen zo opnieuw een afknapper?

programma van Kim Meylemans
vrijdag 11 februari run 1 1'02"35 (6e) 1'02"35 (6e)
vrijdag 11 februari run 2 1'02"92 (12e) 2'05"27 (11e)
zaterdag 12 februari run 3 1'02"34 (11e) 3'07"61 (11e)
zondag 13 februari run 4 1'03"73 (20e) 4'11"34 (18e)

Programma skeleton op de Winterspelen