Nam besmette Novak Djokovic een loopje met de coronamaatregelen?

  Novak Djokovic wacht in een Australisch hotel op zijn lot.

  Morgen - maandag - wordt de visumafwijzing van Novak Djokovic door het Australische gerecht behandeld, maar elke dag krijgt de bedenkelijke saga een nieuw hoofdstuk. Australische media hebben zich vastgebeten in het dossier en schetsen de opmerkelijke handel en wandel van de Serviër in de dagen rond zijn coronabesmetting.

  Djokovic kent morgen zijn lot

  Elke dag lekken er wel details uit rond het coronaverhaal van Novak Djokovic (34). 

   

  Kort samengevat: de Serviër laat al maanden niet in zijn kaarten kijken over zijn vaccinatiestatus, maar kreeg een medische uitzondering om vanaf 17 januari toch te kunnen deelnemen aan de Australian Open.

   

  Toen hij echter op 6 januari landde op Australisch grondgebied, bleek zijn visumaanvraag niet te kloppen. 

   

  Djokovic zit intussen al enkele dagen in een detentiehotel in afwachting van de hoorzitting van het Federale Hof, dat de hele discussie maandag moet beslechten.

   

  Gisteren raakte bekend dat Djokovic zijn vrijstellingscertificaat ontvangen zou hebben op basis van een coronabesmetting die werd vastgesteld op 16 december.

  Basketbalmatch, postzegel en jeugdspelers

  Australische media hebben nu met een vergrootglas het gedrag van Djokovic in die periode bestudeerd en publiceren vandaag verhalen en een tijdslijn die de Serviër in een slecht daglicht plaatsen.

   

  Op 14 december woonde Djokovic een Europese basketbalwedstrijd bij tussen Rode Ster en Barcelona. De Serviër ging - zonder mondkapje - op de foto met enkele basketbalvedetten die daags nadien of later in december positief zouden testen.

   

  Op 16 december, de dag van de positieve test, was er nog een ontmoeting met een Engelse cricketspeler en onthulde Djokovic ook een postzegel die de Servische post had ontworpen ter ere van de nummer 1 van de wereld. Ook daar is van de gebruikelijke coronavoorschriften geen sprake.

   

  Op 17 december zette Djokovic dan weer jonge spelertjes in de bloemetjes in Belgrado. Djokovic en de kinderen droegen geen mondmasker, maar het is niet duidelijk of Djokovic toen al op de hoogte was van het positieve resultaat van zijn test.

   

  Diezelfde dag was er ook een ontmoeting met een Servische minister in verband met scanapparaten voor coronapatiënten. Bij die bijeenkomst droegen de actoren - Djokovic inclusief - wel een mondmasker.

   

  In het medische dossier staat - ter verdediging van Djokovic - dat hij ten tijde van zijn positieve test alleszins geen symptomen zoals koorts of ademhalingsproblemen had ondervonden.

   

  Maandag wordt in principe duidelijk wat de uitkomst van het welles-nietesspelletje is.

  14 december: de Europese basketbalmatch tegen Barcelona

  16 december: de ontmoeting met Kevin Pietersen

  16 december: de huldiging bij de Servische postdienst

  18 december: Djokovic poseert voor "Champion des champions 2021"-trofee van L'Equipe